Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Nieuwe dienstregeling NS positief ontvangen

Door Nationale Transportgids
schedule 10 min
location_on [xx]km
Nieuwe dienstregeling NS positief ontvangen
De eerste ervaringen met de nieuwe dienstregeling van NS zijn positief. Ondanks enkele flinke uitdagingen zoals werkzaamheden aan het spoor en een kwetsbare hogesnelheidslijn (HSL), kwam 91,6 procent van de reizigers in de eerste drie maanden op tijd aan (max. 5 minuten vertraging). Dat meldt de NS.

De nieuwe dienstregeling ging 15 december 2024 in en is een grote structuurwijziging die is doorgevoerd om op de toekomst voorbereid te zijn, nieuwe infrastructuur in gebruik te kunnen nemen en reizigerswensen in te passen. Er rijden zo’n 1600 treinen meer dan in de dienstregeling van vorig jaar. 

Airport Sprinter

De nieuwe Airport Sprinter presteert goed, beter dan de treinen die er voorheen reden. Op de lijn tussen Schiphol en Amsterdam Centraal rijden minder andere treinen, waardoor de Airport Sprinter vrij baan heeft. Ook de nieuwe EuroCity en Eurocity Direct rijden beter op tijd dan de oude Intercity Brussel omdat er nieuwe treinen worden ingezet. Tot slot heeft ook het weer meegeholpen. Er zijn geen extreme weersomstandigheden geweest die grote effecten hadden op de dienstregeling.  

Minder ging het in de derde week van februari. Toen waren er werkzaamheden rondom Den Haag en Amsterdam Zuid, diverse verstoringen en een snelheidsbeperking bij Culemborg. 

Prestaties verbeteren

NS en ProRail hebben samen maatregelen genomen om prestaties te verbeteren en die pakken goed uit. Zo heeft NS langdurige snelheidsbeperkingen verwerkt in de dienstregeling en probeert ProRail de beperkingen op het hele spoornet meer voorrang te geven en zo snel mogelijk op te lossen. Het blijft een aandachtspunt om storingen omlaag te krijgen en de prestaties omhoog.

Op tijd rijden

Ondanks de verwachting dat de ondermaatse HSL-prestaties ook dit jaar zullen aanhouden, rijden de treinen daar beter op tijd dan vorig jaar. In de nieuwe dienstregeling is rekening gehouden met de snelheidsbeperkingen die daar gelden. Hierdoor rijden treinen beter op tijd. Ook speelt mee dat treinen iets langer stilstaan op station Amsterdam Zuid, waardoor treinen makkelijker op tijd komen bij bottlenecks, zoals Schiphol en Weesp. 

Toch zijn de treinen die over de hogesnelheidslijn gaan minder op tijd dan op andere trajecten. Dat komt omdat er door de snelheidsbeperkingen en de aanpassingen geen rek meer in de dienstregeling zit. Treinen die ergens onderweg vertraging oplopen, kunnen dat lastig inlopen. Als ze vervolgens andere treinen in de weg zitten, moeten ze soms worden opgeheven door de verkeersleiding. De prestaties van de nieuwe trein ICNG zijn nog niet op het gewenste niveau. Dit alles zorgt er voor dat er meer treinen uitvallen dan NS zou willen. 

Intercity's hogesnelheidslijn

Een van de grote wijzigingen in de dienstregeling van 2025 is dat de Intercity’s op de hogesnelheidslijn doorrijden naar Lelystad en Amersfoort. Deze wijziging in de dienstregeling heeft als gevolg dat alle Intercity’s uit Enschede doorrijden naar Utrecht Centraal en Den Haag Centraal. Dit betekent dat reizigers naar Schiphol uit de richting Enschede tijdelijk moeten overstappen op Amersfoort Centraal. Van alle reizigers uit Twente gaat zo’n tweederde richting Utrecht en een derde richting Schiphol.  

De reizigers naar Schiphol lopen meer vertraging op doordat de trein vanuit Amersfoort naar Schiphol ook over de HSL rijdt. 

De nieuwe TienminutenSprinter tussen Rotterdam en Den Haag Centraal doet het met een reizigerspunctualiteit van 94,2 procent beter dan het landelijke gemiddelde. 

Spoorvernieuwingen

ProRail vernieuwt en onderhoudt het spoor, maar die werkzaamheden hebben grotere gevolgen voor het treinverkeer. NS en ProRail hebben gekeken waar de dienstregeling rond werkzaamheden beter kon. Daarnaast is de communicatie naar reizigers intensiever geworden. Reizigers ondervinden bijvoorbeeld in Noord-Holland en Zuid-Holland hinder door noodzakelijke werkzaamheden. Ook in Groningen krijgen reizigers met langdurige werkzaamheden te maken. NS heeft een speciale webpagina waarop verdere informatie te vinden is rond werkzaamheden. 

Daarnaast blijft de hogesnelheidslijn kwetsbaar door de langdurige snelheidsbeperkingen en de latere levering van de ICNG. NS blijft met ProRail in gesprek over het verder verhogen van de snelheid op de HSL.

30 april '25 ( 9:39)

Spooraanrijding: geen treinen tussen Breda en Tilburg

Tussen Breda en Tilburg rijden woensdagochtend geen treinen, meldt de NS. De reden is een aanrijding op het spoor.

28 april '25 (15:16)

Rover blij met 'Onderwegpas' maar bezorgd over toekomst ov

Reizigersvereniging Rover zegt blij te zijn dat het kabinet zich sterk wil maken voor een 'Onderwegpas', waarmee mensen met een laag inkomen goedkoper of gratis met het openbaar vervoer kunnen reizen in de daluren. Tegelijkertijd maakt de organisatie zich grote zorgen dat het kabinet geen geld vrijmaakt voor NS en dat er fors wordt bezuinigd op het stads- en streekvervoer.

25 april '25 (13:10)

Actievoerders Geef Tegengas blokkeren goederenspoor bij Rotterdam

Het goederenspoor bij de Rotterdamse haven is voor de vierde keer binnen enkele weken door actiegroep Geef Tegengas geblokkeerd. Ter hoogte van de Eemhaven zitten tientallen actievoerders. Een deel van de groep zit vast aan het spoor. Dat meldt Hart van Nederland.

25 april '25 ( 8:22)

Eerste aflevering nieuwe Arriva-podcast over nachttreinen

Sinds kort kan via Spotify geluisterd worden naar het verhaal achter innovaties bij Arriva Nederland. Hoe wordt bijvoorbeeld een gloednieuwe nachttreindienst bedacht én met succes uitgevoerd? Over dit thema en andere onderwerpen gaat de podcast 'De ontdekkingsreis'. Dat meldt Arriva.

22 april '25 (10:48)

Treinen tussen Hengelo en Enschede rijden niet vanwege spoorwerkzaamheden

Van woensdag 30 april tot en met zaterdag 3 mei voert ProRail werkzaamheden uit aan het spoor tussen Enschede en Hengelo. Dit heeft als gevolg dat er geen treinen kunnen rijden op dit traject. Reizigers kunnen gebruikmaken van vervangend busvervoer: NS zet snelbussen in en Blauwnet stopbussen. NS en Blauwnet adviseren reizigers om rekening te houden met extra reistijd. Dat meldt de NS.

18 april '25 (14:27)

ProRail heeft moeite voldoende treinverkeersleiders te vinden

ProRail heeft moeite om voldoende verkeersleiders te vinden. De gevolgen van een krappere arbeidsmarkt worden steeds duidelijker, schrijft de spoorbeheerder in zijn vrijdag gepubliceerde jaarverslag. Er is een tekort aan opleiders en opleidingsplekken zijn lastiger te vullen.

18 april '25 ( 7:33)

NS zet op Koningsdag meer treinen in

Op Koningsdag worden traditiegetrouw in heel Nederland veel evenementen en festiviteiten georganiseerd. Dat zorgt voor extra drukte, ook op stations. Zaterdag 26 april 2025 zet NS extra en langere treinen in. Door de Oranjedienstregeling vertrekken treinen soms vanaf een ander spoor of op een ander tijdstip. Dat meldt NS.

17 april '25 (14:59)

Station Groningen tijdens werkzaamheden podium voor de stad

Van zaterdag 10 mei tot zondag 13 juli is het hoofdstation van Groningen niet of beperkt bereikbaar per trein. In die periode wordt er gewerkt aan het spoor. NS en ProRail stellen het station in die periode een aantal dagen beschikbaar als cultureel podium voor de inwoners van de stad. De organisatie geeft inwoners en gezelschappen de mogelijkheid om de historische stationshal als podium te gebruiken voor een optreden, voorstelling of presentatie. Dat meldt de NS.

16 april '25 (14:41)

Kabinet trekt 2 miljard euro uit voor de Nedersaksenlijn

Voor de aanleg van de Nedersaksenlijn trekt het kabinet 1,9 miljard euro uit. De spoorlijn tussen Groningen en Enschede krijgt hiermee groen licht. Dat meldt RTV Drenthe.