Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Kabinet trekt 2 miljard euro uit voor de Nedersaksenlijn

Door Nationale Transportgids / Femke van Arendonk
schedule 7 min
location_on [xx]km
Kabinet trekt 2 miljard euro uit voor de Nedersaksenlijn
Voor de aanleg van de Nedersaksenlijn trekt het kabinet 1,9 miljard euro uit. De spoorlijn tussen Groningen en Enschede krijgt hiermee groen licht. Dat meldt RTV Drenthe.

Zo’n 30 kilometer spoor moet er aangelegd worden tussen Veendam en Emmen. Zo ontstaat er een directe spoorverbinding vanuit Groningen met Emmen en Enschede. Volgens coalitiepartij BBB komt het geld uit een pot met geld dat eerder was gereserveerd voor de Lelylijn.

Stichting Nedersaksenlijn

Roel Barkhof van de Stichting Nedersaksenlijn vertelde aan RTV Noord dat hij compleet overvallen was door dit nieuws. Stichting Nedersaksenlijn maakt zich al een aantal jaren sterk voor de komst van de spoorlijn, maar lange tijd leek het erop dat de spoorlijn nooit zou komen.

Langs de Nedersaksenlijn hebben de provincies Drenthe en Groningen grote plannen voor woningbouw, economische ontwikkelingen en onderwijs. Dat kan alleen maar ontstaan als de infrastructuur is aangelegd.

Volgens Barkhof is dit nieuws voor Noordoost-Nederland heel positief. Het stationsgebied van Stadskanaal kan nu op de schop en Ter Apel kan ook doorontwikkelt worden.

Spoorlijn tussen Groningen en Lelystad

Volgens de BBB wordt de spoorlijn tussen Groningen en Lelystad niet geschrapt, ook al komt het geld wel uit dat potje. Via de Ontwikkelingsstrategie Grootschalige Infrastructuur moet er een andere reservering worden gedaan.

Lelylijn

Het geld voor de Lelylijn zou in eerste instantie niet voor andere doeleinden worden gebruikt. De Tweede Kamer nam daarvoor in december 2024 zelfs een motie aan.

De Provincie Drenthe heeft nog niet gereageerd op dit nieuws. Met het geld voor de Nedersaksenlijn zijn ze uiteraard heel blij, maar er zijn met de provincies Groningen en Friesland ook afspraken gemaakt over de Lelylijn. Het geld dat daarvoor beschikbaar was man niet naar de Nedersaksenlijn of andere projecten gaan.

Flessenhals Meppel

Het kabinet trekt ook 100 miljoen euro uit voor de aanpak van de flessenhals bij Meppel. Het treinverkeer van en naar het noorden loopt daar vaak spaak door storingen en het station van Meppel is niet ingericht op grootste incidenten. Er zijn 13 gelijkvloerse overwegen in het spoortraject van Meppel naar Zwolle. Daar moet al het treinverkeer van en naar het noorden overheen.

Voor de aanpak van de zogenoemde flessenhals was al 70 miljoen euro beschikbaar gesteld. Een vierde perron en een aantal spoorwijzigingen op het station van Meppel kunnen daarvan betaald worden. De doorstroming van het treinverkeer in Meppel kan je daarmee oplossen door de intercity’s en stoptreinen van elkaar te scheiden. Als de treindienst verstoord is, heb je zo een extra perron.

Het tweede probleem van de flessenhals is dan niet opgelost. Dat zijn de twee sporen tussen Meppel en Zwolle, met 13 gelijkvloerse overwegen. De 100 miljoen euro extra is bedoeld om een aantal overwegen te vervangen door een tunnel of een viaduct.

30 april '25 ( 9:39)

Spooraanrijding: geen treinen tussen Breda en Tilburg

Tussen Breda en Tilburg rijden woensdagochtend geen treinen, meldt de NS. De reden is een aanrijding op het spoor.

28 april '25 (15:16)

Rover blij met 'Onderwegpas' maar bezorgd over toekomst ov

Reizigersvereniging Rover zegt blij te zijn dat het kabinet zich sterk wil maken voor een 'Onderwegpas', waarmee mensen met een laag inkomen goedkoper of gratis met het openbaar vervoer kunnen reizen in de daluren. Tegelijkertijd maakt de organisatie zich grote zorgen dat het kabinet geen geld vrijmaakt voor NS en dat er fors wordt bezuinigd op het stads- en streekvervoer.

25 april '25 (13:10)

Actievoerders Geef Tegengas blokkeren goederenspoor bij Rotterdam

Het goederenspoor bij de Rotterdamse haven is voor de vierde keer binnen enkele weken door actiegroep Geef Tegengas geblokkeerd. Ter hoogte van de Eemhaven zitten tientallen actievoerders. Een deel van de groep zit vast aan het spoor. Dat meldt Hart van Nederland.

25 april '25 ( 8:22)

Eerste aflevering nieuwe Arriva-podcast over nachttreinen

Sinds kort kan via Spotify geluisterd worden naar het verhaal achter innovaties bij Arriva Nederland. Hoe wordt bijvoorbeeld een gloednieuwe nachttreindienst bedacht én met succes uitgevoerd? Over dit thema en andere onderwerpen gaat de podcast 'De ontdekkingsreis'. Dat meldt Arriva.

22 april '25 (10:48)

Treinen tussen Hengelo en Enschede rijden niet vanwege spoorwerkzaamheden

Van woensdag 30 april tot en met zaterdag 3 mei voert ProRail werkzaamheden uit aan het spoor tussen Enschede en Hengelo. Dit heeft als gevolg dat er geen treinen kunnen rijden op dit traject. Reizigers kunnen gebruikmaken van vervangend busvervoer: NS zet snelbussen in en Blauwnet stopbussen. NS en Blauwnet adviseren reizigers om rekening te houden met extra reistijd. Dat meldt de NS.

22 april '25 (10:40)

Nieuwe dienstregeling NS positief ontvangen

De eerste ervaringen met de nieuwe dienstregeling van NS zijn positief. Ondanks enkele flinke uitdagingen zoals werkzaamheden aan het spoor en een kwetsbare hogesnelheidslijn (HSL), kwam 91,6 procent van de reizigers in de eerste drie maanden op tijd aan (max. 5 minuten vertraging). Dat meldt de NS.

18 april '25 (14:27)

ProRail heeft moeite voldoende treinverkeersleiders te vinden

ProRail heeft moeite om voldoende verkeersleiders te vinden. De gevolgen van een krappere arbeidsmarkt worden steeds duidelijker, schrijft de spoorbeheerder in zijn vrijdag gepubliceerde jaarverslag. Er is een tekort aan opleiders en opleidingsplekken zijn lastiger te vullen.

18 april '25 ( 7:33)

NS zet op Koningsdag meer treinen in

Op Koningsdag worden traditiegetrouw in heel Nederland veel evenementen en festiviteiten georganiseerd. Dat zorgt voor extra drukte, ook op stations. Zaterdag 26 april 2025 zet NS extra en langere treinen in. Door de Oranjedienstregeling vertrekken treinen soms vanaf een ander spoor of op een ander tijdstip. Dat meldt NS.

17 april '25 (14:59)

Station Groningen tijdens werkzaamheden podium voor de stad

Van zaterdag 10 mei tot zondag 13 juli is het hoofdstation van Groningen niet of beperkt bereikbaar per trein. In die periode wordt er gewerkt aan het spoor. NS en ProRail stellen het station in die periode een aantal dagen beschikbaar als cultureel podium voor de inwoners van de stad. De organisatie geeft inwoners en gezelschappen de mogelijkheid om de historische stationshal als podium te gebruiken voor een optreden, voorstelling of presentatie. Dat meldt de NS.