Verkochte aantal bedrijfswagens Europese Unie weer onderuit

Volgens cijfers van de autobracheorganisatie ACEA is het aantal verkochte nieuwe bedrijfswagens in mei opnieuw gedaald. Dit is voorlopig de elfde maand op rij. De trend lijkt naar verwachting door te zetten door de grauwe economische vooruitzichten in de Eurozone. Dit meldt Transport Online.  

Chiptekort 

Vooral door de forse daling in het aantal verkochte bestelbusjes zet de afname door. Vrachtwagens en bussen leken vooralsnog iets te stijgen. De grootste oorzaak achter de krimp is een leveringsprobleem. Specialistische onderdelen zoals computerchips lijden al maanden onder een ontregelede productie. Ook wordt het steeds lastiger om de chips te leveren door problemen met handelsstromen. De chips moeten vaak uit Azië komen en worden steeds moeilijker te krijgen door de handelsoorlog met het westen.

Bestelbusjes het hardst geraakt

Commerciële voertuigen werden op jaarbasis zo’n 18 procent minder verkocht, met in totaal 136.410 verkopen. De verkoop van bestelbusjes ging nog harder onderuit met 22 procent. In totaal gaat het om 108.000 busjes, wat maakt dat dit verreweg het grootste segment is binnen de commerciële voertuigenbranche.

Door: Nationale Transportgids