34 miljoen extra vrijgemaakt voor schone vrachtwagens en bouwmachines

Het kabinet stelt extra geld beschikbaar voor de aanschaf van schone machines en voertuigen op de bouwplaats. De voornaamste reden hiervoor zijn de reeds uitgeputte subsidiebudgetten die het kabinet al eerder had aangekondigd. Ondernemers weten de subsidies goed te vinden dus het oorspronkelijke budgt was razendsnel op. Dit meldt de Rijksoverheid. 

Extra schone vrachtwagens

Staatssecretaris Heijnen kondigde vandaag in een brief aan de Tweede Kamer aan dat ondernemers enthousiast zijn om elektrische vrachtwagens of hijskranen aan te schaffen. Specifieker gaat het om 11,5 miljoen euro voor schone vrachtwagens en 22,2 miljoen voor bouwmachines die draaien op stroom of waterstof. Het kabinet hoopt op 450 extra schone vrachtwagens voor 2022.

Klimaatwinst

De grootste motivatie achter het besluit is de alsmaar toenemende druk op het klimaat. Schone activa leidt tot een reductie in CO2-, fijnstof- en stikstofuitstoot. Bouwmachines en vrachtwagens kunnen jaren meegaan en een duurzame investering betekent positieve milieuwinst op de langere termijn. In de toekomst zullen er hoogstwaarschijnlijk nog meer verduurzamingsslagen volgen. Ondernemers in de transport- of bouwsector kunnen dus rekenen op verdere steun op een later moment.

Door: Nationale Transportgids