Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Gladheidsbestrijders, ondanks zachte winter, toch 88 nachten actief op de weg

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Gladheidsbestrijders, ondanks zachte winter, toch 88 nachten actief op de weg
Hoewel het een zachte winter was, hebben de gladheidbestrijders niet stil gezeten. Zo zijn er 88 nachten geweest waarbij de temperatuur richting het vriespunt ging. Dat meldt Rijkswaterstaat. 

Tijdens deze nachten hebben gladheidscoördinatoren de wegdektemperaturen nauwlettend in de gaten gehouden om te bepalen of, en zo ja wanneer, het sein om te gaan strooien gegeven moest worden. Gemiddeld hebben er per provincie 20 preventieve strooiacties op de snelwegen plaatsgevonden. In totaal is er dit seizoen ruim 41 miljoen kg zout gestrooid.

Gladheidsseizoen 

Bij het huidige weer denken we niet meer aan gladheid en per 1 mei 2022 is het gladheidsseizoen voor ons ook officieel geëindigd. Dat betekent dat de strooiwagens, die van 1 oktober tot 1 mei paraat staan om in actie te komen, ‘op stal’ mogen.

Gedurende het gladheidseizoen staat al het strooimaterieel klaar om op ieder moment van de dag ingezet te kunnen worden. De 55 regionale zoutopslagen zijn goed gevuld en 577 strooiwagens kunnen direct op pad voor een strooiactie op de rijkswegen.

Midden in de nacht 

Regionaal zijn er verschillen, maar overal in Nederland hebben we gemiddeld zo’n 20 nachten preventief moeten strooien om de gladheid voor te zijn. Omdat het tegen de ochtend het koudste moment van de dag is, valt de beslissing om te strooien meestal pas midden in de nacht. Vaak tussen 03.00 en 04.00 uur, zodat de strooiwagens voor de ochtendspits alweer van de weg zijn. Na het sein van de gladheidscoördinatoren hebben de strooiwagens binnen 2 uur de snelwegen en op- en afritten gestrooid.

41 miljoen kg zout 

Deze winter hebben de strooiwagens bij elkaar 600.000 km (15 rondjes rond de wereld) af moeten leggen om de wegen veilig te houden. Daarbij is ruim 41 miljoen kg zout gestrooid. Op 1 april hebben we vanwege de sneeuw en hagel in 24 uur nog ruim 5 miljoen kg zout moeten strooien om de gladheid te bestrijden.

Preventieve strooiacties 

We strooien heel gericht en zo zuinig mogelijk. Bij preventieve strooiacties, dus bij kans op gladheid, strooien we gemiddeld maar 1 theelepel zout (14 gram) per vierkante meter. Dat is genoeg om de veiligheid op onze rijkswegen te waarborgen en zo belasten we het milieu niet onnodig.

De zoutafgifte wordt per route vooraf berekend en geprogrammeerd, om geen korrel te veel te strooien. In het kader van duurzaamheid loopt er ook een proef met een elektrische strooiwagen.

Strooikaart 

De Strooikaart is afgelopen winter ondanks het zachte verloop meer dan 300.000 keer bezocht.

Door: Nationale Transportgids 

29 maart '24 ( 9:45)

Pasen: drukte op wegen begonnen

De paasdrukte op de wegen begint vrijdag even na 09.00 uur op gang te komen. Een woordvoerder van de ANWB meldt dat er op de A12 van de Duitse grens naar Arnhem een file van negen kilometer staat tussen de grens en Duiven. Dat levert een vertraging op van tussen een kwartier en een halfuur.

29 maart '24 ( 6:00)

Gemeenteraad Haarlem breidt betaald parkeren niet uit

De gemeenteraad van Haarlem heeft donderdagavond het plan ingetrokken om betaald parkeren in de stad uit te breiden. Daarmee geeft de raad gehoor aan de uitkomst van een referendum onder inwoners.

28 maart '24 (13:48)

Herstel Prinses Margriettunnel tussen Joure en Sneek duurt tot eind 2025

Het herstel van de Prinses Margriettunnel tussen Joure en Sneek duurt tot eind 2025. Volgens Rijkswaterstaat is meer tijd nodig dan gedacht door een nieuwe manier van bouwen waarbij de grondwaterstand niet verlaagd hoeft te worden. Het wegdek van de tunnel kwam in december 2022 omhoog, de werkzaamheden zouden volgens de eerste planning in 2024 klaar zijn.

28 maart '24 (13:48)

Mercedes-Benz aansprakelijk gesteld in sjoemeldieselzaak

De rechter in Duitsland heeft autoconcern Mercedes-Benz Group aansprakelijk gesteld in een zaak die bezitters van sjoemeldiesels hadden aangespannen. Het toenmalige Daimler zou jarenlang software in dieselauto's hebben geïnstalleerd. Daardoor leken de auto's bij testen te voldoen aan de geldende uitstootnormen, terwijl dit in de praktijk niet zo was.

28 maart '24 (13:48)

Meer aanvragen voor subsidie elektrische truck dan er geld beschikbaar is

De subsidiepot voor de aanschaf van elektrische trucks die dinsdag werd geopend, is door grote interesse van ondernemers alweer leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het budget voor dit jaar bedroeg 45 miljoen euro en het totaal aangevraagde subsidiebedrag is 46,5 miljoen euro.

28 maart '24 ( 8:15)

Positief resultaat voor laadbedrijf Fastned

De uitbater van snellaadstations voor elektrische auto's Fastned heeft vorig jaar een stap richting winstgevendheid gezet. Voor de aftrek van onder andere rentes, belastingen en afschrijvingen boekte het bedrijf een positief resultaat.

28 maart '24 ( 6:00)

ANWB verwacht drukke wegen rond Pasen

Dagjesmensen en toeristen grijpen het paasweekend massaal aan om de weg op te gaan, verwacht de ANWB. De drukte begint donderdagmiddag al, als mensen vanaf hun werk naar huis rijden en gelijktijdig het recreatieverkeer op gang komt. Dat was vorig jaar goed voor de drukste spits van het jaar met 1491 kilometer file. De drukte is volgens de verkeersinformatiedienst vooral voelbaar in het midden van het land en in Noord-Brabant.

27 maart '24 (17:00)

Opvoersetjes e-bikes op openbare weg worden verboden door kabinet

Het kabinet is van plan bezit en gebruik van opvoersetjes voor elektrische fietsen strafbaar te stellen op de openbare weg. Daarover wordt binnenkort een officieel besluit genomen, bevestigt een ingewijde na berichtgeving door RTL Nieuws. Op eigen terrein blijven opgevoerde e-bikes wel toegestaan.

27 maart '24 (12:19)

Grote interesse voor AanZET-subsidie voor aanschaf van Zero-Emissie Trucks

De subsidieregeling voor het aanvragen van een Zero-Emissie Truck (AanZET) is op de eerste dag van de openstelling al voor meer dan de helft van het beschikbare budget aangevraagd. Op dinsdag 26 maart om 12 uur waren al 350 aanvragen binnengekomen en om 16.00 uur stond het aantal aanvragen op 402. Dit meldt de RAI Vereniging. 

27 maart '24 (10:45)

Laatste dieselvoertuig ooit van Volvo uit fabriek gerold

Autofabrikant Volvo heeft zijn laatste dieselauto gemaakt. Dat laatste dieselvoertuig, een XC90, werd geproduceerd in de fabriek in het Zweedse Torslanda. Dit exemplaar krijg een plek in een museum van Volvo in Gotenburg.