Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nieuwe fietsroute van 144 kilometer genaamd Noorderrondritten geopend

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Nieuwe fietsroute van 144 kilometer genaamd Noorderrondritten geopend
Liefhebbers van lange fietstochten in Groningen hebben er een optie bij. Speciaal voor recreatieve fietsers en racefietsers zijn de Noorderrondritten ontwikkeld. Het is de eerste bewegwijzerde route voor sportieve fietsers in de provincie Groningen. De route van 144 kilometer is opgedeeld in twee lussen van 84 en 60 kilometer. De fietsroute, die is geïnspireerd op de Groningse schaatsklassieker, werd zaterdag 23 april officieel geopend in Onderdendam. Dat meldt de provincie Groningen. 

Fietsers kunnen kiezen uit een route van 60, 84 of 144 kilometer door de gemeenten Het Hogeland en Eemsdelta. Het middelpunt van de route ligt in Onderdendam, het vertrekpunt kan iedere plaats langs de route zijn. Vanaf Onderdendam loopt de oostelijke route (84 kilometer) langs Bedum, Groningen, Ten Boer, Appingedam en Uithuizen. In westelijke richting gaat de route (60 kilometer) via Baflo, Pieterburen, Zoutkamp en Winsum terug naar Onderdendam. De 144 kilometer is een combinatie van beide rondjes. De route is vooral geschikt voor wielrenners, e-bikes en voor meerdaagse fietstochten. 

Schaatsklassieker 

De racefietsroute door Noord-Groningen draagt dezelfde naam als de schaatsklassieker op natuurijs, die in 1997 voor het laatst werd verreden. Waar het kan rijden fietsers dezelfde route als de Noorderrondritten op de schaats. Op vier iconische plekken langs de route staan panelen met verhalen en foto's die herinneren aan de schaatstocht.

Sportieve fietser 

Gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk: "De fietser staat voor de provincie Groningen op één. En dat geldt voor alle soorten fietsers, waaronder ook de sportieve fietser. En met deze eerste bewegwijzerde route creëren we voor hen nieuw aanbod. Een route met een verhaal, dwars door het Groninger land en met aandacht voor het verleden. Hier kun je in alle rust fietsen en de strijd aangaan met de elementen."

Opening 

De opening werd zaterdag 23 april verricht door Fleur Gräper-van Koolwijk, Theo de Vries (wethouder Het Hogeland), Pier Prins (wethouder Eemsdelta), Theo Berends (voorzitter Routebureau Groningen), Ludy Bultena (voorzitter Noorder Rondritten) en Peter Post (voorzitter MFAC Loppersum). Ook waren er wielrenners aanwezig van verenigingen uit Bedum, Delfzijl, Middelstum, Stedum en Winsum om een deel van de route uit te proberen.

De Noorderrondritten zijn het hele jaar door te fietsen. Meer informatie over de route met gps-bestanden is te vinden op routesingroningen.nl. De Noorderrondritten is een initiatief van de provincie Groningen, Routebureau Groningen en de organisaties van de Noorderrondritten op de schaats (IJsvereniging Noorder Rondritten) en fiets (MFAC Loppersum). 

Door: Nationale Transportgids 
Beeld: Provincie Groningen 

29 maart '24 ( 6:00)

Gemeenteraad Haarlem breidt betaald parkeren niet uit

De gemeenteraad van Haarlem heeft donderdagavond het plan ingetrokken om betaald parkeren in de stad uit te breiden. Daarmee geeft de raad gehoor aan de uitkomst van een referendum onder inwoners.

28 maart '24 (13:48)

Herstel Prinses Margriettunnel tussen Joure en Sneek duurt tot eind 2025

Het herstel van de Prinses Margriettunnel tussen Joure en Sneek duurt tot eind 2025. Volgens Rijkswaterstaat is meer tijd nodig dan gedacht door een nieuwe manier van bouwen waarbij de grondwaterstand niet verlaagd hoeft te worden. Het wegdek van de tunnel kwam in december 2022 omhoog, de werkzaamheden zouden volgens de eerste planning in 2024 klaar zijn.

28 maart '24 (13:48)

Mercedes-Benz aansprakelijk gesteld in sjoemeldieselzaak

De rechter in Duitsland heeft autoconcern Mercedes-Benz Group aansprakelijk gesteld in een zaak die bezitters van sjoemeldiesels hadden aangespannen. Het toenmalige Daimler zou jarenlang software in dieselauto's hebben geïnstalleerd. Daardoor leken de auto's bij testen te voldoen aan de geldende uitstootnormen, terwijl dit in de praktijk niet zo was.

28 maart '24 (13:48)

Meer aanvragen voor subsidie elektrische truck dan er geld beschikbaar is

De subsidiepot voor de aanschaf van elektrische trucks die dinsdag werd geopend, is door grote interesse van ondernemers alweer leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het budget voor dit jaar bedroeg 45 miljoen euro en het totaal aangevraagde subsidiebedrag is 46,5 miljoen euro.

28 maart '24 ( 8:15)

Positief resultaat voor laadbedrijf Fastned

De uitbater van snellaadstations voor elektrische auto's Fastned heeft vorig jaar een stap richting winstgevendheid gezet. Voor de aftrek van onder andere rentes, belastingen en afschrijvingen boekte het bedrijf een positief resultaat.

28 maart '24 ( 6:00)

ANWB verwacht drukke wegen rond Pasen

Dagjesmensen en toeristen grijpen het paasweekend massaal aan om de weg op te gaan, verwacht de ANWB. De drukte begint donderdagmiddag al, als mensen vanaf hun werk naar huis rijden en gelijktijdig het recreatieverkeer op gang komt. Dat was vorig jaar goed voor de drukste spits van het jaar met 1491 kilometer file. De drukte is volgens de verkeersinformatiedienst vooral voelbaar in het midden van het land en in Noord-Brabant.

27 maart '24 (17:00)

Opvoersetjes e-bikes op openbare weg worden verboden door kabinet

Het kabinet is van plan bezit en gebruik van opvoersetjes voor elektrische fietsen strafbaar te stellen op de openbare weg. Daarover wordt binnenkort een officieel besluit genomen, bevestigt een ingewijde na berichtgeving door RTL Nieuws. Op eigen terrein blijven opgevoerde e-bikes wel toegestaan.

27 maart '24 (12:19)

Grote interesse voor AanZET-subsidie voor aanschaf van Zero-Emissie Trucks

De subsidieregeling voor het aanvragen van een Zero-Emissie Truck (AanZET) is op de eerste dag van de openstelling al voor meer dan de helft van het beschikbare budget aangevraagd. Op dinsdag 26 maart om 12 uur waren al 350 aanvragen binnengekomen en om 16.00 uur stond het aantal aanvragen op 402. Dit meldt de RAI Vereniging. 

27 maart '24 (10:45)

Laatste dieselvoertuig ooit van Volvo uit fabriek gerold

Autofabrikant Volvo heeft zijn laatste dieselauto gemaakt. Dat laatste dieselvoertuig, een XC90, werd geproduceerd in de fabriek in het Zweedse Torslanda. Dit exemplaar krijg een plek in een museum van Volvo in Gotenburg.

27 maart '24 ( 8:00)

VVN: geen fatbikes bij praktisch verkeersexamen

Veilig Verkeer Nederland (VVN) heeft besloten om fatbikes niet toe te staan tijdens het eigen praktisch verkeersexamen waarbij kinderen een route fietsen, meldt de organisatie woensdag. Dat de fatbike in potentie hoge snelheden kan bereiken kan "leiden tot gevaarlijke situaties voor zowel kinderen als de omgeving", vindt directeur Evert-Jan Hulshof. Volgens hem staat dat haaks op de eigen doelstellingen en de manier waarop het examen wordt afgenomen.