Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Overgrote deel van de zomerbanden scoort voldoende in ANWB test

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Overgrote deel van de zomerbanden scoort voldoende in ANWB test
De ANWB test elk jaar zomer- en winterbanden. Een autoband is het enige contact tussen auto en wegdek. Om een bijdrage te leveren aan de verkeersveiligheid test de ANWB de kwaliteit van autobanden. Het overgrote deel van de zomerbanden kwam met resultaten van ‘voldoende’ tot ‘goed’ uit de test. Dit meldt de ANWB.

De ANWB nam de bandenmaten 185/65 R15H en 215/60 R16V onder de loep. De kleinste maat voor de auto’s uit de kleine middenklasse, zoals de Audi A1, de Citroën C3, Kia Rio, Opel Corsa, Nissan Micra en de VW Polo. De andere maat, 215/60 R16V, zitten onder kleinere en middenklasse SUV’s, zoals de Fiat 500X, Honda HR-V, Subaru Forester, Skoda Karoq of VW T-Roc. 

De bandenmaat 185/65 R15H toont een goed resultaat. Van de zestien geteste banden scoren er zes goed en halen daarmee vier van de vijf sterren. Deze banden hebben op alle belangrijke testonderdelen - droog wegdek, nat wegdek, verbruik en slijtvastheid - een goed niveau laten zien. Daarachter komen tien banden die op één of soms enkele testonderdelen tekortkomingen hebben. Die scoren hiermee een voldoende en krijgen daardoor drie sterren.

De grotere maat 215/60 R16V geeft hetzelfde beeld. Van de achttien geteste banden in deze maat zijn er uiteindelijk vijf die op geen enkel onderdeel tekortkomingen hebben en vier sterren scoren. Daarachter volgt een grote groep van twaalf banden met drie sterren. Slechts één band komt niet verder dan twee sterren en wordt niet aangeraden. 

Profieldiepte 

Sinds dit jaar meldt ANWB ook de profieldiepte van een nieuwe band. Vroeger werden banden afgeleverd met een profiel van zo’n acht mm. Door nieuwe ontwikkelingen worden banden tegenwoordig ook met minder profieldiepte geleverd. Dit roept vragen bij leden op, maar in de test zien we dat banden net zo lang mee kunnen als voorheen. Daarom wordt, naast profieldiepte, ook de verwachte levensduur in de test meegenomen. 

Zomer- en winterbanden 

ANWB raadt aan - voor optimaal wegcontact - in de zomermaanden met zomerbanden te rijden en als het kwik omlaag gaat en in winterse omstandigheden winterbanden te gebruiken. Monteer altijd vier banden van hetzelfde merk en hetzelfde type en controleer iedere maand de bandenspanning. 

Weersomstandigheden 

De ANWB beproeft al 49 jaar het hele scala van prestaties van de band, onder alle mogelijke omstandigheden die de weggebruiker kan tegenkomen. Voor zomerbanden gaat het dan om rijeigenschappen (gedrag in het dagelijks verkeer), veilig weggedrag (gedrag in noodsituaties) en remmen op droog wegdek. Op nat wegdek test de ANWB remmen, aquaplaning en wegligging en zijdelingse grip zowel bij gewoon’ rijden als in noodsituaties. 

Door: Nationale Transportigids 

16 april '24 ( 7:00)

KNMI waarschuwt: vanochtend nog zware windstoten in Zeeland en Zuid Holland

In het zuidwestelijk kustgebied komen in de eerste helft van dinsdagochtend zware windstoten voor. Het KNMI waarschuwt dat vooral fietsers, zowel geladen als lege vrachtwagens en auto's met caravan of aanhanger er last van kunnen hebben. De zware windstoten hebben een sterkte van 75 tot maximaal 90 kilometer per uur.

16 april '24 ( 6:00)

Vandaag uitspraak over verkeersongeval in Rotterdam dat gezin het leven kostte

De rechtbank in Rotterdam doet dinsdag uitspraak in de zaak tegen de 30-jarige Suraj A. uit Den Haag, die wordt verdacht van het veroorzaken van een verkeersongeval dat op tweede kerstdag 2022 in Rotterdam een gezin het leven kostte. Het Openbaar Ministerie acht het bewijs voor driemaal doodslag bewezen en eiste twaalf jaar cel. "De verdachte heeft zijn auto als wapen gebruikt", aldus de officier van justitie.

15 april '24 ( 6:00)

Verdachte dodelijk verkeersongeval Oud Gastel vandaag voor de rechter

De rechtbank in Breda behandelt maandag de strafzaak tegen de 28-jarige Omar E., die wordt verdacht van het veroorzaken van een verkeersongeval in het Noord-Brabantse Oud Gastel waarbij vier doden vielen.

12 april '24 ( 9:30)

Hoofdrijbaan dicht na botsing twee touringcars en auto op A10

Op de A10 in de richting van Utrecht zijn vrijdagochtend bij Amsterdam Overamstel twee touringcars en een auto op elkaar gebotst. De hoofdrijbaan is dicht, omdat er een traumahelikopter moet landen, meldt de ANWB. Omstreeks 09.15 uur zorgde dat voor zo'n tien minuten vertraging.

12 april '24 ( 8:59)

Verkeersproef in Amsterdam: snelle fietsers naar de rijbaan

In Amsterdam worden de fietspaden steeds drukker. Daarnaast is sprake van grotere snelheidsverschillen tussen voertuigen, vooral vanwege de komst van snellere elektrische fietsen. Hierdoor wordt het verkeer op de fietspaden onveiliger. De gemeente Amsterdam meldt dat zij start met een proef waarbij snelle fietsers naar de rijbaan mogen.

12 april '24 ( 7:00)

Nederlandse export daalt: ook minder transportmiddelen uitgevoerd

De Nederlandse goederenexport is in februari met 3,6 procent gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vooral minder aardolieproducten, machines, transportmiddelen en voedings- en genotmiddelen uitgevoerd dan een jaar eerder.

11 april '24 (16:00)

Na doorstart verkoopt VanMoof weer fietsen

De Nederlandse fabrikant van elektrische fietsen VanMoof verkoopt weer fietsen via zijn eigen website. Klanten kunnen kiezen uit de modellen S5 en A5, de nieuwste generatie fietsen van het bedrijf. Topman Eliott Wertheimer spreekt van "een enorme mijlpaal". VanMoof ging vorig jaar failliet, maar kon uiteindelijk een doorstart maken dankzij een overname door LaVoie, een e-stepfabrikant die valt onder het Britse McLaren.

11 april '24 (13:30)

Vragen over psyche vrachtwagenchauffeur die motoragent doodreed

Er wordt opnieuw gekeken naar de toerekeningsvatbaarheid van de vrachtwagenchauffeur die in 2021 een motoragent doodreed op de Waalhaven in Rotterdam. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag donderdag besloten.

11 april '24 (13:00)

Mercedes roept wereldwijd 341.000 auto's terug vanwege brandgevaar

Het Duitse automerk Mercedes-Benz roept wereldwijd ongeveer 341.000 auto's terug naar de garage om mogelijk brandgevaar. Het gaat om de GLE- en GLS-modellen uit de bouwjaren 2017 tot en met 2023, maakte de Duitse toezichthouder voor transport Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) bekend.

11 april '24 ( 6:00)

VDL en Schmitz Cargobull nemen bussenfabriek Van Hool over

De Nederlandse bussenbouwer VDL en de Duitse trailerfabrikant Schmitz Cargobull nemen samen de failliete Belgische bussenfabriek Van Hool definitief over. De curatoren van het Belgische bedrijf hebben een principeakkoord gesloten met beide partijen, meldt een woordvoerder van Van Hool woensdagavond.