Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Overgrote deel van de zomerbanden scoort voldoende in ANWB test

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Overgrote deel van de zomerbanden scoort voldoende in ANWB test
De ANWB test elk jaar zomer- en winterbanden. Een autoband is het enige contact tussen auto en wegdek. Om een bijdrage te leveren aan de verkeersveiligheid test de ANWB de kwaliteit van autobanden. Het overgrote deel van de zomerbanden kwam met resultaten van ‘voldoende’ tot ‘goed’ uit de test. Dit meldt de ANWB.

De ANWB nam de bandenmaten 185/65 R15H en 215/60 R16V onder de loep. De kleinste maat voor de auto’s uit de kleine middenklasse, zoals de Audi A1, de Citroën C3, Kia Rio, Opel Corsa, Nissan Micra en de VW Polo. De andere maat, 215/60 R16V, zitten onder kleinere en middenklasse SUV’s, zoals de Fiat 500X, Honda HR-V, Subaru Forester, Skoda Karoq of VW T-Roc. 

De bandenmaat 185/65 R15H toont een goed resultaat. Van de zestien geteste banden scoren er zes goed en halen daarmee vier van de vijf sterren. Deze banden hebben op alle belangrijke testonderdelen - droog wegdek, nat wegdek, verbruik en slijtvastheid - een goed niveau laten zien. Daarachter komen tien banden die op één of soms enkele testonderdelen tekortkomingen hebben. Die scoren hiermee een voldoende en krijgen daardoor drie sterren.

De grotere maat 215/60 R16V geeft hetzelfde beeld. Van de achttien geteste banden in deze maat zijn er uiteindelijk vijf die op geen enkel onderdeel tekortkomingen hebben en vier sterren scoren. Daarachter volgt een grote groep van twaalf banden met drie sterren. Slechts één band komt niet verder dan twee sterren en wordt niet aangeraden. 

Profieldiepte 

Sinds dit jaar meldt ANWB ook de profieldiepte van een nieuwe band. Vroeger werden banden afgeleverd met een profiel van zo’n acht mm. Door nieuwe ontwikkelingen worden banden tegenwoordig ook met minder profieldiepte geleverd. Dit roept vragen bij leden op, maar in de test zien we dat banden net zo lang mee kunnen als voorheen. Daarom wordt, naast profieldiepte, ook de verwachte levensduur in de test meegenomen. 

Zomer- en winterbanden 

ANWB raadt aan - voor optimaal wegcontact - in de zomermaanden met zomerbanden te rijden en als het kwik omlaag gaat en in winterse omstandigheden winterbanden te gebruiken. Monteer altijd vier banden van hetzelfde merk en hetzelfde type en controleer iedere maand de bandenspanning. 

Weersomstandigheden 

De ANWB beproeft al 49 jaar het hele scala van prestaties van de band, onder alle mogelijke omstandigheden die de weggebruiker kan tegenkomen. Voor zomerbanden gaat het dan om rijeigenschappen (gedrag in het dagelijks verkeer), veilig weggedrag (gedrag in noodsituaties) en remmen op droog wegdek. Op nat wegdek test de ANWB remmen, aquaplaning en wegligging en zijdelingse grip zowel bij gewoon’ rijden als in noodsituaties. 

Door: Nationale Transportigids 

25 april '24 ( 8:15)

Meivakantie: veel Nederlanders op vakantie in eigen land

Deze meivakantie kiest 42 procent van de vakantiegangers voor een vakantie in eigen land. Dat blijkt uit onderzoek van de ANWB onder ruim duizend Nederlanders van 18 jaar en ouder die op vakantie gaan tussen 27 april en 12 mei. "Nederland past goed bij een kortere vakantie: de kust, bos en heide, maar ook historische steden en dorpen worden graag bezocht", aldus de organisatie.

25 april '24 ( 6:00)

CBS: steeds meer 65-plussers bezitten een motorfiets

Steeds meer 65-plussers hebben een motorfiets, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd. Inmiddels behoort ruwweg een op de zeven motorbezitters tot die leeftijdsgroep.

24 april '24 ( 9:15)

Grote kettingbotsing in Zeeburgertunnel bij Amsterdam

In de Zeeburgertunnel in de A10 bij Amsterdam is een kettingbotsing met dertien auto's geweest. Dat meldt de ANWB. Over gewonden is nog niks bekend.

24 april '24 ( 6:00)

Tesla wil sneller goedkopere elektrische auto's op de markt brengen

Tesla wil sneller goedkopere elektrische auto's op de markt brengen dan eerder gecommuniceerd. Het Amerikaanse concern van topman Elon Musk hoopt op deze manier zijn in het slop geraakte verkopen aan te jagen.

23 april '24 (16:45)

Provincie Brabant trekt drie miljoen euro extra uit voor toegankelijkere bushaltes

De provincie Noord-Brabant trekt extra geld uit om gemeenten te helpen bushaltes beter toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Gemeenten kunnen een beroep doen op 3 miljoen euro die hiervoor beschikbaar is, aldus de provincie.

23 april '24 ( 9:00)

XR wil op Koningsdag weer A10 bij Amsterdam blokkeren

Extinction Rebellion is van plan om zaterdag, op Koningsdag, weer de A10 bij Amsterdam te blokkeren, ter hoogte van het voormalige ING-kantoor. De actiegroep eist dat ING per direct stopt met het financieren van de fossiele industrie. De actievoerders willen vanaf 12.00 uur in het oranje gekleed een INGFossielVrijmarkt houden.

23 april '24 ( 8:15)

IEA: aandeel elektrische auto's in de wereld blijft groeien

Het aandeel elektrische auto's in de wereld neemt ook dit jaar flink toe, stelt het Internationaal Energieagentschap (IEA). De verwachting is dat dit jaar 17 miljoen elektrische auto's worden verkocht, tegen 14 miljoen vorig jaar.

23 april '24 ( 7:29)

Amsterdam wil regels voor nieuwe parkeervergunningen van vervuilende personenauto’s strenger maken

De gemeente Amsterdam hecht belang aan een betere luchtkwaliteit. Personenauto’s zorgen volgens haar voor de meeste vervuiling door CO2- en stikstofuitstoot. Daarom wil zij de regels voor nieuwe parkeervergunningen van vervuilende personenauto’s strenger maken. Tot en met 10 juni 2024 kunnen inwoners de plannen bekijken en erop reageren. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.

19 april '24 ( 8:58)

Bermwerkzaamheden: deel N59 in juni twee weekenden dicht

In de weekenden van 7 tot 10 juni en van 14 tot 17 juni 2024 is de N59 tussen het Hellegatsplein (knooppunt A29) en afslag Den Bommel (Schaapsweg) afgesloten vanwege bermwerkzaamheden. Dat meldt Rijkswaterstaat.

19 april '24 ( 8:22)

Weg en oversteek in Leeuwarden enkele dagen afgesloten

Sinds gisteravond zijn de Oostergoweg en de fiets- en voetgangersoversteek Huizumerlaan in Leeuwarden niet bereikbaar vanwege werkzaamheden. Dit duurt tot en met zondag 21 april 2024. Daarover bericht de gemeente Leeuwarden.