Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

ANWB test 'meegroeiende' autostoeltjes, drie van de vier scoren matig

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Autostoeltjes die geschikt zijn voor kinderen vanaf baby-leeftijd tot ongeveer twaalf jaar en daardoor ‘meegroeien’ met het kind, blijven achter in kwaliteit. Dat blijkt uit de autostoeltjestest van ANWB. Van de vier geteste autostoeltjes in deze categorie scoren er drie matig in de test. Alleen de Jané Groowy + Nest i-Size, haalden een voldoende. Normaal gesproken worden voor kinderen tot en met 12 jaar twee of drie verschillende stoeltjes gebruikt. Dit meldt ANWB.

Bij de ontwikkeling van dergelijke autostoeltjes worden compromissen gesloten, die een negatief effect hebben op de veiligheid en het gebruik ervan. Dit leidt dan tot slechtere resultaten bij de crashtests, lastige montage in de auto door het hoge gewicht van het zitje en een groter risico op verkeerd gebruik door de verschillende bevestigingsmethodes die nodig zijn.

'Kies een stoeltje dat past bij de leeftijd'

De ANWB adviseert om te kiezen voor autostoeltjes die beter passen bij de leeftijd van het kind. Vrijwel alle geteste stoeltjes scoren daarin ‘voldoende’ tot ‘goed’. Alleen de Osann Oreo 360 II kwam slecht uit de test. Het stoeltje bevat een te hoge concentratie van de weekmaker DPHP, een stof die de schildklier en hypofyse kan aantasten en daarmee een risico voor de gezondheid vormt. Dit zitje is de opvolger van de in het voorjaar geteste Osann Oreo 360° die toen om dezelfde reden slecht uit de test kwam.

Een testteam van de ANWB heeft 24 verschillende modellen onderzocht en beoordeeld. Alle stoeltjes zijn getest op veiligheid, gebruik, ergonomie en aanwezigheid van schadelijke stoffen. Het overgrote deel scoort met drie of vier sterren ‘voldoende’ tot ‘goed’. Drie zitjes scoren met twee sterren ‘matig’ en één zitje kreeg een lagere score vanwege de aangetroffen hoge concentratie schadelijke stoffen en scoort hierdoor met één ster ‘slecht’.

Autostoeltjes zijn verbeterd

De ANWB test sinds 2003 elk jaar autostoeltjes, zodat ouders zich een beeld kunnen vormen over de kwaliteit ervan. Geregeld testen leidt tot een betere kwaliteit. Meerdere zitjes die de afgelopen jaren slecht uit de test kwamen zijn door de producent verbeterd of uit productie genomen.

Klik hier voor alle testresultaten.

Door: Nationale Transportgids

24 april '24 ( 9:15)

Grote kettingbotsing in Zeeburgertunnel bij Amsterdam

In de Zeeburgertunnel in de A10 bij Amsterdam is een kettingbotsing met dertien auto's geweest. Dat meldt de ANWB. Over gewonden is nog niks bekend.

24 april '24 ( 6:00)

Tesla wil sneller goedkopere elektrische auto's op de markt brengen

Tesla wil sneller goedkopere elektrische auto's op de markt brengen dan eerder gecommuniceerd. Het Amerikaanse concern van topman Elon Musk hoopt op deze manier zijn in het slop geraakte verkopen aan te jagen.

23 april '24 (16:45)

Provincie Brabant trekt drie miljoen euro extra uit voor toegankelijkere bushaltes

De provincie Noord-Brabant trekt extra geld uit om gemeenten te helpen bushaltes beter toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Gemeenten kunnen een beroep doen op 3 miljoen euro die hiervoor beschikbaar is, aldus de provincie.

23 april '24 ( 9:00)

XR wil op Koningsdag weer A10 bij Amsterdam blokkeren

Extinction Rebellion is van plan om zaterdag, op Koningsdag, weer de A10 bij Amsterdam te blokkeren, ter hoogte van het voormalige ING-kantoor. De actiegroep eist dat ING per direct stopt met het financieren van de fossiele industrie. De actievoerders willen vanaf 12.00 uur in het oranje gekleed een INGFossielVrijmarkt houden.

23 april '24 ( 8:15)

IEA: aandeel elektrische auto's in de wereld blijft groeien

Het aandeel elektrische auto's in de wereld neemt ook dit jaar flink toe, stelt het Internationaal Energieagentschap (IEA). De verwachting is dat dit jaar 17 miljoen elektrische auto's worden verkocht, tegen 14 miljoen vorig jaar.

23 april '24 ( 7:29)

Amsterdam wil regels voor nieuwe parkeervergunningen van vervuilende personenauto’s strenger maken

De gemeente Amsterdam hecht belang aan een betere luchtkwaliteit. Personenauto’s zorgen volgens haar voor de meeste vervuiling door CO2- en stikstofuitstoot. Daarom wil zij de regels voor nieuwe parkeervergunningen van vervuilende personenauto’s strenger maken. Tot en met 10 juni 2024 kunnen inwoners de plannen bekijken en erop reageren. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.

19 april '24 ( 8:58)

Bermwerkzaamheden: deel N59 in juni twee weekenden dicht

In de weekenden van 7 tot 10 juni en van 14 tot 17 juni 2024 is de N59 tussen het Hellegatsplein (knooppunt A29) en afslag Den Bommel (Schaapsweg) afgesloten vanwege bermwerkzaamheden. Dat meldt Rijkswaterstaat.

19 april '24 ( 8:22)

Weg en oversteek in Leeuwarden enkele dagen afgesloten

Sinds gisteravond zijn de Oostergoweg en de fiets- en voetgangersoversteek Huizumerlaan in Leeuwarden niet bereikbaar vanwege werkzaamheden. Dit duurt tot en met zondag 21 april 2024. Daarover bericht de gemeente Leeuwarden.

18 april '24 (15:45)

Miljoeneninvestering Zeeland in wegen, wonen en leefbaarheid

De provincie Zeeland investeert de komende jaren vele miljoenen in onder meer wonen, wegen en leefbaarheid. Zo komt er in de periode 2025 tot en met 2027 jaarlijks 3 miljoen euro beschikbaar voor subsidies voor het verbeteren van de bestaande woningvoorraad en het versnellen van de woningbouw.

18 april '24 (12:16)

Gedeeltelijke afsluiting A2 door ongeluk met cementwagen

Bij een ongeluk op de A2 bij Maasbracht is een cementwagen op zijn zij belandt en nat cement vrijgekomen. Daarom is de snelweg in beide richtingen deels afgesloten en zijn er files ontstaan. Dit meldt de Telegraaf.