Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

KiM: Lichte elektrische voertuigen leiden niet altijd tot minder CO2-uitstoot

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Lichte elektrische voertuigen, zoals elektrische snor- en bromfietsen elektrische vrachtfietsen en elektrische steps dragen ondanks hun duurzame imago niet altijd bij aan minder CO2-uitstoot. Dit meldt het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) op basis van de studie 'Op weg met LEV: de rol van lichte elektrische voertuigen in het mobiliteitssysteem'. 

Vooral deelvoertuigen hebben een hoge CO2-uitstoot door de korte levensduur en de emissies die samenhangen met het ophalen van voertuigen met lege accu's en het herplaatsen van voertuigen met opgeladen accu's. Hierdoor zijn de CO2-emissies van een deel-e-step of deel-e-scooter meer dan twee keer zo hoog als van hetzelfde elektrische vervoermiddel in privébezit.

Alternatief voor de auto

In hoeverre licht elektrische voertuigen voor personenvervoer (LEV's) bijdragen aan minder CO2-uitstoot, hangt af van waar ze een alternatief voor zijn. Als je in plaats van de auto een LEV gebruikt, dan is de bijdrage altijd gunstig. E-bakfietsen, micro-auto's, e-scooters en e-steps (met name in privébezit) kunnen een alternatief zijn voor de auto. Maar in welke mate LEV's een alternatief zijn voor de auto in Nederland, is lastig te zeggen.

LEV's worden vooral gebruikt voor het afleggen van korte afstanden van minder dan 10 kilometer. Deze afstanden zouden zonder LEV's vaak worden afgelegd met de fiets of met het lokale openbaar vervoer. De LEV-deelsystemen zijn ook een alternatief voor tochtjes te voet. Als iemand een licht elektrisch voertuig gebruikt in plaats van te fietsen of te lopen, dan leidt het tot meer CO2-uitstoot. LEV's leveren daarom niet altijd een bijdrage aan minder CO2-uitstoot.

Goederenvervoer

Voor licht elektrische vrachtvoertuigen (LEVV's) voor goederenvervoer geldt dit in principe ook. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een vrachtfiets die postpakketjes of levensmiddelen bezorgt. Nu worden goederen in de stad voornamelijk vervoerd met bestelauto's die op diesel rijden. Maar het is onbekend of LEVV's altijd een vervanger zijn voor bestelauto's of dat er LEVV's zijn bijgekomen.

Daarnaast is het onduidelijk hoeveel LEVV's nodig zijn om één (diesel)bestelauto te vervangen. LEVV's zijn vooral interessant voor korte afstanden, ritten met een beperkt aantal zendingen per route en leveringen die snel op de plaats van bestemming moeten zijn, zoals essentiële onderdelen voor een spoedreparatie. Dit betekent dat LEVV-gebruikers voornamelijk korte stadsritten maken.

Tijdsbesparing en parkeergemak

Mensen kiezen voor een licht elektrisch voertuig omdat het tijd bespaart en vanwege het parkeergemak. Bij goederenvervoer is daarnaast kostenbesparing een zwaarwegend argument voor gebruik, terwijl bij het personenvervoer ook plezier vaak een grote rol speelt.

Door: Nationale Transportgids
Beeld: PostNL

28 maart '24 ( 8:15)

Positief resultaat voor laadbedrijf Fastned

De uitbater van snellaadstations voor elektrische auto's Fastned heeft vorig jaar een stap richting winstgevendheid gezet. Voor de aftrek van onder andere rentes, belastingen en afschrijvingen boekte het bedrijf een positief resultaat.

28 maart '24 ( 6:00)

ANWB verwacht drukke wegen rond Pasen

Dagjesmensen en toeristen grijpen het paasweekend massaal aan om de weg op te gaan, verwacht de ANWB. De drukte begint donderdagmiddag al, als mensen vanaf hun werk naar huis rijden en gelijktijdig het recreatieverkeer op gang komt. Dat was vorig jaar goed voor de drukste spits van het jaar met 1491 kilometer file. De drukte is volgens de verkeersinformatiedienst vooral voelbaar in het midden van het land en in Noord-Brabant.

27 maart '24 (17:00)

Opvoersetjes e-bikes op openbare weg worden verboden door kabinet

Het kabinet is van plan bezit en gebruik van opvoersetjes voor elektrische fietsen strafbaar te stellen op de openbare weg. Daarover wordt binnenkort een officieel besluit genomen, bevestigt een ingewijde na berichtgeving door RTL Nieuws. Op eigen terrein blijven opgevoerde e-bikes wel toegestaan.

27 maart '24 (12:19)

Grote interesse voor AanZET-subsidie voor aanschaf van Zero-Emissie Trucks

De subsidieregeling voor het aanvragen van een Zero-Emissie Truck (AanZET) is op de eerste dag van de openstelling al voor meer dan de helft van het beschikbare budget aangevraagd. Op dinsdag 26 maart om 12 uur waren al 350 aanvragen binnengekomen en om 16.00 uur stond het aantal aanvragen op 402. Dit meldt de RAI Vereniging. 

27 maart '24 (10:45)

Laatste dieselvoertuig ooit van Volvo uit fabriek gerold

Autofabrikant Volvo heeft zijn laatste dieselauto gemaakt. Dat laatste dieselvoertuig, een XC90, werd geproduceerd in de fabriek in het Zweedse Torslanda. Dit exemplaar krijg een plek in een museum van Volvo in Gotenburg.

27 maart '24 ( 8:00)

VVN: geen fatbikes bij praktisch verkeersexamen

Veilig Verkeer Nederland (VVN) heeft besloten om fatbikes niet toe te staan tijdens het eigen praktisch verkeersexamen waarbij kinderen een route fietsen, meldt de organisatie woensdag. Dat de fatbike in potentie hoge snelheden kan bereiken kan "leiden tot gevaarlijke situaties voor zowel kinderen als de omgeving", vindt directeur Evert-Jan Hulshof. Volgens hem staat dat haaks op de eigen doelstellingen en de manier waarop het examen wordt afgenomen.

26 maart '24 (12:15)

Volgens Babboe rond Pasen meer duidelijkheid over terugroepen bakfietsen

Mensen met een bakfiets van Babboe krijgen rond Pasen meer duidelijkheid over de modellen die het bedrijf moet terugroepen, meldt een woordvoerster van moederbedrijf Accell. Ruim een maand geleden maakte de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bekend dat de meeste modellen moeten worden teruggeroepen omdat de veiligheidsrisico's van de fietsen te groot zijn. Tot nu toe heeft Babboe alleen de modellen CITY, CITY E, MINI en MINI E teruggeroepen.

26 maart '24 ( 9:15)

Bussenfabrikant Ebusco rekent op flink betere resultaten

Fabrikant van elektrische bussen Ebusco verwacht na een moeilijke periode dit jaar een flinke verbetering van de resultaten. De onderneming uit Deurne waar onlangs nog tientallen flexbanen werden geschrapt, denkt de jaaromzet bijvoorbeeld meer dan te verdrievoudigen en rekent gecorrigeerd voor onder meer belastingen weer op winst.

25 maart '24 (13:15)

Belastingdienst gaat met busje mensen helpen met aangifte

De Belastingdienst gaat de komende weken met een bus mensen hulp bieden bij hun aangifte. De bus is een nieuw initiatief waarmee de Belastingdienst ook mensen probeert te bereiken die anders geen aangifte zouden doen.

22 maart '24 (12:30)

Komend weekend verkeershinder in en rond Rotterdam door sluiting Beneluxtunnel

Weggebruikers die komend weekend in en rond Rotterdam willen rijden, moeten rekening houden met vertragingen en omleidingen. Rijkswaterstaat werkt aan de Beneluxtunnel op de ring van Rotterdam, waardoor deze in de richting van Bergen op Zoom is afgesloten. Het advies aan automobilisten is dan ook om de wegen in de stad te mijden.