Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

FNV en Uber volharden in hun gelijk over rechten chauffeurs, uitspraak volgt

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
In een door vakbond FNV aangespannen rechtszaak tegen taxi-app Uber over de rechten van chauffeurs staan de twee partijen lijnrecht tegenover elkaar. FNV vindt dat de mensen die voor het taxibedrijf werken in loondienst moeten, Uber vindt dat de chauffeurs zelfstandig moeten blijven. De rechter doet op 30 augustus uitspraak.

Volgens FNV wijzen verschillende functies van de app die Uber gebruikt om chauffeurs in contact te brengen met klanten op een werknemersrelatie. Zo zouden chauffeurs geen vrije kledingkeuze hebben, komen zij met ‘goed gedrag’ in aanmerking voor een loyaliteitsprogramma en mogen zij volgens FNV niet meer dan 20 procent van de aangeboden ritten weigeren. "Als chauffeurs zich niet aan de Uber-regels houden, worden zij uit de app gegooid", aldus een advocaat.

Schijnzelfstandigen

De vakbond vindt dit niet duiden op een zelfstandige werkwijze voor de chauffeurs, waar nu sprake van is. FNV spreekt van schijnzelfstandigen en eist dat Uber de chauffeurs in dienst neemt. De rechter zou een "afschrikkende" dwangsom op moeten leggen zolang dat niet gebeurt.

Uber wijst alle beschuldigingen van de hand. Het bedrijf zou chauffeurs niet sturen of controleren, alleen als er sprake is van klachten van passagiers. Ook zegt Uber dat de chauffeurs "tevreden zelfstandigen" zijn, verwijzend naar het feit dat zij met eigen auto's rijden en een inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KVK) hebben.

Zaak niet vergelijkbaar met Deliveroo

De rechter oordeelde in 2019 dat bezorgers van maaltijdbezorgingsbedrijf Deliveroo recht hebben op een arbeidsovereenkomst en niet als zelfstandige ondernemer mogen werken. Volgens Uber is die zaak niet vergelijkbaar, onder meer omdat bezorgers van Deliveroo geen KVK-inschrijving hadden en niet beschikten over meerdere opdrachtgevers.

Door: ANP

19 april '24 ( 8:58)

Bermwerkzaamheden: deel N59 in juni twee weekenden dicht

In de weekenden van 7 tot 10 juni en van 14 tot 17 juni 2024 is de N59 tussen het Hellegatsplein (knooppunt A29) en afslag Den Bommel (Schaapsweg) afgesloten vanwege bermwerkzaamheden. Dat meldt Rijkswaterstaat.

19 april '24 ( 8:22)

Weg en oversteek in Leeuwarden enkele dagen afgesloten

Sinds gisteravond zijn de Oostergoweg en de fiets- en voetgangersoversteek Huizumerlaan in Leeuwarden niet bereikbaar vanwege werkzaamheden. Dit duurt tot en met zondag 21 april 2024. Daarover bericht de gemeente Leeuwarden.

18 april '24 (15:45)

Miljoeneninvestering Zeeland in wegen, wonen en leefbaarheid

De provincie Zeeland investeert de komende jaren vele miljoenen in onder meer wonen, wegen en leefbaarheid. Zo komt er in de periode 2025 tot en met 2027 jaarlijks 3 miljoen euro beschikbaar voor subsidies voor het verbeteren van de bestaande woningvoorraad en het versnellen van de woningbouw.

18 april '24 (12:16)

Gedeeltelijke afsluiting A2 door ongeluk met cementwagen

Bij een ongeluk op de A2 bij Maasbracht is een cementwagen op zijn zij belandt en nat cement vrijgekomen. Daarom is de snelweg in beide richtingen deels afgesloten en zijn er files ontstaan. Dit meldt de Telegraaf.

18 april '24 ( 8:15)

Europese autobranche in maart licht gekrompen

De Europese automarkt heeft vorige maand voor het eerst dit jaar een kleine krimp laten zien. Volgens de Europese brancheorganisatie ACEA komt dat waarschijnlijk doordat Pasen dit jaar vroeg viel. In verschillende landen betekende het een lange vakantie in maart en daarin hebben autodealers minder auto's verkocht.

17 april '24 (17:00)

Te veel te zware vrachtwagens over brug A7 bij Purmerend

Dagelijks rijden honderden te zware vrachtwagens over de brug in de A7 bij Purmerend, concluderen Rijkswaterstaat (RWS) en Transport en Logistiek Nederland (TLN) na metingen. Sinds begin april aan de brug wordt gewerkt, mogen voertuigen niet zwaarder dan 25 ton zijn. RWS en TLN waarschuwen dat de brug mogelijk voor al het vrachtverkeer sluit bij uitblijven van verbetering.

17 april '24 (16:30)

Bussen streekvervoerders staan zaterdag ook drie minuten stil

Ook alle bussen van de regionale streekvervoerders gaan zaterdag 3 minuten stilstaan om het geweld tegen NS-personeel van afgelopen weekend, laat een woordvoerder van Arriva weten.

17 april '24 (13:15)

Massaclaim sjoemeldiesels tegen Mercedes en Renault mag doorgaan

Stichting Car Claim mag een collectieve procedure beginnen namens bezitters van sjoemeldiesels van Mercedes-Benz en Renault. Dat heeft de Amsterdamse rechter bepaald. Stichting Car Claim procedeert met steun van de Consumentenbond om compensatie te krijgen voor honderdduizenden gedupeerde autobezitters.

17 april '24 (13:00)

Honderd geweldsincidenten tegen medewerkers Arriva in 2023

Arriva registreerde vorig jaar zo'n honderd gevallen van verbaal of fysiek geweld tegen medewerkers in treinen, laat de regionale vervoerder desgevraagd weten. Komende zaterdagavond zetten meerdere vervoerders hun voertuigen drie minuten stil om aandacht te vragen voor mishandeling van medewerkers.

17 april '24 (12:15)

Slimme stoplichten verzamelen veel informatie over autorijders

Slimme verkeerslichten die contact maken met de telefoons van weggebruikers brengen privacyrisico's met zich mee waar de overheden waarschijnlijk niet goed over hebben nagedacht. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Persoonsgegevens, die minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) in een brief met klem oproept uit te zoeken of de verkeerslichten voldoen aan de privacywetgeving (AVG).