Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Philips, KLM en PostNL houden uitzendkrachten aan het lijntje'

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Bedrijven als PostNL, KLM en Philips maken volop gebruik van uitzendkrachten waarbij er voor die mensen geen zich is op vast werk en inkomen. Ook in distributiecentra van verschillende bedrijven en bij overheidsinstanties is dat het geval. Dat stelt FNV vast in zijn rapport "Vast in de draaideur" dat maandag aan leden van de Tweede Kamer wordt aangeboden.

Volgens FNV worden werknemers jarenlang afgescheept met uitzendcontracten. "Ze kunnen elke dag te horen krijgen dat ze niet meer nodig zijn en worden vervolgens ingeruild voor een andere uitzendkracht", hekelt FNV deze constructie.

Volgens de bond moet het nieuwe kabinet een einde maken aan jarenlange onzekerheid waar uitzendkrachten mee te maken hebben. Daarom zou onder meer een flextoeslag ingevoerd moeten worden. Verder zouden uitzendkrachten vanaf dag één dezelfde arbeidsvoorwaarden moeten krijgen als hun collega’s.

Minder voordelige positie

Nu nog verdienen uitzendkrachten volgens FNV tot 40 procent minder dan hun collega's in vast dienst. Daarbij hebben ze ook geen recht op pensioenen, winstuitkeringen, eenmalige loonsverhogingen en eindejaarsuitkeringen. Ook de onderhandelingspositie van uitzendkrachten is minder sterk.

"Het moet niet langer lucratief zijn voor werkgevers om uitzendkrachten steeds zes maanden op WW-vakantie te sturen. Bij vast werk hoort gewoon een vaste baan", meent de bond.

Politiek

De inperking van flexwerk sluit volgens FNV aan bij het SER-advies over de arbeidsmarkt eerder deze maand. De FNV wil de afspraken ook per direct terugzien aan de cao-tafels en in het regeerakkoord. De politiek zou tot nu toe te weinig hebben gedaan om de bekende problemen aan te pakken, meent te bond.

FNV heeft voor het rapport onderzoek gedaan onder mensen die langdurig in uitzendbanen vastzitten. Vaak doen ze werk dat structureel is, terwijl uitzendkrachten bedoeld zijn voor drukte en ter vervanging van zieke mensen. Het rapport is geschreven op het moment dat FNV geen akkoord kon bereiken met ABU en NBBU over een nieuwe cao voor de uitzendsector.

Door: ANP

23 april '24 (16:45)

Provincie Brabant trekt drie miljoen euro extra uit voor toegankelijkere bushaltes

De provincie Noord-Brabant trekt extra geld uit om gemeenten te helpen bushaltes beter toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Gemeenten kunnen een beroep doen op 3 miljoen euro die hiervoor beschikbaar is, aldus de provincie.

23 april '24 ( 9:00)

XR wil op Koningsdag weer A10 bij Amsterdam blokkeren

Extinction Rebellion is van plan om zaterdag, op Koningsdag, weer de A10 bij Amsterdam te blokkeren, ter hoogte van het voormalige ING-kantoor. De actiegroep eist dat ING per direct stopt met het financieren van de fossiele industrie. De actievoerders willen vanaf 12.00 uur in het oranje gekleed een INGFossielVrijmarkt houden.

23 april '24 ( 8:15)

IEA: aandeel elektrische auto's in de wereld blijft groeien

Het aandeel elektrische auto's in de wereld neemt ook dit jaar flink toe, stelt het Internationaal Energieagentschap (IEA). De verwachting is dat dit jaar 17 miljoen elektrische auto's worden verkocht, tegen 14 miljoen vorig jaar.

23 april '24 ( 7:29)

Amsterdam wil regels voor nieuwe parkeervergunningen van vervuilende personenauto’s strenger maken

De gemeente Amsterdam hecht belang aan een betere luchtkwaliteit. Personenauto’s zorgen volgens haar voor de meeste vervuiling door CO2- en stikstofuitstoot. Daarom wil zij de regels voor nieuwe parkeervergunningen van vervuilende personenauto’s strenger maken. Tot en met 10 juni 2024 kunnen inwoners de plannen bekijken en erop reageren. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.

19 april '24 ( 8:58)

Bermwerkzaamheden: deel N59 in juni twee weekenden dicht

In de weekenden van 7 tot 10 juni en van 14 tot 17 juni 2024 is de N59 tussen het Hellegatsplein (knooppunt A29) en afslag Den Bommel (Schaapsweg) afgesloten vanwege bermwerkzaamheden. Dat meldt Rijkswaterstaat.

19 april '24 ( 8:22)

Weg en oversteek in Leeuwarden enkele dagen afgesloten

Sinds gisteravond zijn de Oostergoweg en de fiets- en voetgangersoversteek Huizumerlaan in Leeuwarden niet bereikbaar vanwege werkzaamheden. Dit duurt tot en met zondag 21 april 2024. Daarover bericht de gemeente Leeuwarden.

18 april '24 (15:45)

Miljoeneninvestering Zeeland in wegen, wonen en leefbaarheid

De provincie Zeeland investeert de komende jaren vele miljoenen in onder meer wonen, wegen en leefbaarheid. Zo komt er in de periode 2025 tot en met 2027 jaarlijks 3 miljoen euro beschikbaar voor subsidies voor het verbeteren van de bestaande woningvoorraad en het versnellen van de woningbouw.

18 april '24 (12:16)

Gedeeltelijke afsluiting A2 door ongeluk met cementwagen

Bij een ongeluk op de A2 bij Maasbracht is een cementwagen op zijn zij belandt en nat cement vrijgekomen. Daarom is de snelweg in beide richtingen deels afgesloten en zijn er files ontstaan. Dit meldt de Telegraaf.

18 april '24 ( 8:15)

Europese autobranche in maart licht gekrompen

De Europese automarkt heeft vorige maand voor het eerst dit jaar een kleine krimp laten zien. Volgens de Europese brancheorganisatie ACEA komt dat waarschijnlijk doordat Pasen dit jaar vroeg viel. In verschillende landen betekende het een lange vakantie in maart en daarin hebben autodealers minder auto's verkocht.

17 april '24 (17:00)

Te veel te zware vrachtwagens over brug A7 bij Purmerend

Dagelijks rijden honderden te zware vrachtwagens over de brug in de A7 bij Purmerend, concluderen Rijkswaterstaat (RWS) en Transport en Logistiek Nederland (TLN) na metingen. Sinds begin april aan de brug wordt gewerkt, mogen voertuigen niet zwaarder dan 25 ton zijn. RWS en TLN waarschuwen dat de brug mogelijk voor al het vrachtverkeer sluit bij uitblijven van verbetering.