Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Warenhuis IKEA bezorgt nu ook elektrisch in Amsterdam, tweede stad in de wereld

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Amsterdam is wereldwijd de tweede stad waar IKEA alle pakketten met elektrische voertuigen gaat bezorgen. In de Chinese miljoenenstad Shanghai was dat al zo. Vanaf mei rijden 22 elektrische voertuigen binnen de ring van Amsterdam. Het woonwarenhuis wil zo bijdragen aan een schonere lucht in de stad.

Het doel is om in 2025 in heel Nederland en wereldwijd alleen nog maar uitstootvrij te bezorgen. Het is een belangrijk onderdeel van de ambitie van IKEA om in 2030 circulair en klimaatpositief te zijn.

De kennis en ervaring die IKEA in Amsterdam en enkele andere wereldsteden opdoet, gebruikt het bedrijf om wereldwijd de transitie te maken naar 100 procent elektrisch vervoer. Ook helpt IKEA de gemeente Amsterdam met haar doel om de binnenstad in 2025, en de gemeente in 2030, geheel uitstootvrij te maken.

Uitdaging

Volgens de directeur van IKEA Nederland, Paul de Jong, is het elektrisch bezorgen een uitdaging omdat "we ons op nieuw terrein begeven". De elektrische voertuigen kunnen bijvoorbeeld ongeveer 120 kilometer per dag rijden als ze volledig opgeladen zijn. Dat is niet genoeg om alle bezorgingen op een dag te doen. "De volgende stap is dat de voorzieningen, zoals voldoende laadpalen in de stad, er ook komen." Volgens De Jong is het vooral belangrijk "dat een eerste stap is gezet, zodat we hierop verder kunnen bouwen. Je moet gewoon beginnen".

Het Zweedse woonwarenhuis wil de hele industrie inspireren om duurzame veranderingen in gang te zetten. De keten werkt samen met fabrikanten, leasebedrijven, EV-platformen, laadpaalbedrijven en beleidsmakers.

Klimaatpositief

Naast het elektrisch bezorgen doet IKEA nog meer om de doelstelling om in 2030 klimaatpositief te zijn te behalen. Sinds oktober geeft het bedrijf meubels een tweede leven met de Meubel inruilservice. IKEA Nederland heeft inmiddels 10.000 producten die nog in een goede staat zijn teruggekocht van klanten voor een gereduceerd bedrag. "Vervolgens verkopen we ze in de Circulair Hub, de voormalige Koopjeshoek", legt De Jong uit.

Ook het recyclen van matrassen ziet het bedrijf als verantwoordelijkheid. De Jong is er trots op dat ze samen met andere producenten nu al zo goed als alle 1,5 miljoen matrassen die jaarlijks worden afgedankt, kunnen recyclen. En van de verkochte Zweedse gehaktballetjes is inmiddels een kwart plantaardig. Op internationaal niveau is IKEA ook bezig met een duurzamere omgang met grondstoffen.

Geen aandeelhouders

Om actie te ondernemen op het gebied van duurzaamheid, zit het volgens De Jong mee dat IKEA geen aandeelhouders heeft. "We kijken naar de lange termijn en weten dat de keuze is: of vooraan staan in deze ontwikkeling of achter aansluiten." De Jong verwacht dat consumenten op een gegeven moment duidelijk gaan kiezen voor bedrijven die duurzaam te werk gaan. "Relevant blijven voor de consument speelt dus zeker mee."

Door: ANP

02 juli '25 (15:46)

Code oranje in Overijssel, Gelderland en Limburg om zwaar onweer

Het KNMI heeft voor de provincies Overijssel, Gelderland en Limburg code oranje uitgeroepen om zware onweersbuien. De waarschuwing geldt van 15.00 uur tot 19.00 uur voor Limburg en van 16.00 uur tot 20.00 uur voor Overijssel en Gelderland.

02 juli '25 (15:46)

Vervoerregio's houden zorgen over toekomst ov ondanks steun Kamer

Vervoerregio's en provincies zijn "verheugd" over de brede steun in de Tweede Kamer voor een motie om de bezuinigingen op het regionale openbaar vervoer voor 2026 deels terug te draaien. Ze zeggen tegelijkertijd dat er meer moet gebeuren om het ov gezond en betaalbaar te houden. Ook vragen ze zich af hoe het demissionaire kabinet de oproep van de Kamer in de begroting gaat verwerken.

02 juli '25 (13:25)

Prijsverschil tussen duurste en goedkoopste tankstation is bijna 30 euro

Benzine in Nederland kost nu gemiddeld 1,928 euro per liter, maar de verschillen tussen tankstations zijn enorm. Tanken bij de duurste pomp kost je tot 2,259 euro per liter, terwijl je elders voor 1,708 euro per liter al klaar bent. Bij een volle tank van 50 liter betaal je dan 27,55 meer. Dit blijkt uit onderzoek van Independer, zo meldt de vergelijkingssite.

02 juli '25 (10:38)

Kamer wil dat kabinet afziet van bezuinigingen op regionaal ov

Zie af van de bezuinigingen op regionaal openbaar vervoer, vraagt de Tweede Kamer aan het demissionaire kabinet. Een motie van Habtamu de Hoop (GroenLinks-PvdA), Pieter Grinwis (ChristenUnie) en Bart van Kent (SP) kreeg dinsdag steun van een meerderheid. De partijen willen dat er in de begroting van volgend jaar een oplossing komt maar zeggen in de motie niet waar het geld vandaan moet komen.

02 juli '25 ( 8:21)

Code oranje in drie provincies: stevige onweersbuien in het oosten

Met uitzondering van de Wadden ook vandaag hitte. In Noord-Brabant, Limburg en Gelderland is vanwege extreme hitte code oranje van kracht. Dat meldt KNMI.

02 juli '25 ( 8:04)

Stijging verkoop campers en caravans

In de eerste helft van 2025 is de verkoop van nieuwe caravans en campers in Nederland gestegen. Van alle kampeerauto's en caravans staan de meeste geregistreerd in Noord-Brabant. Dat meldt Nederlands Dagblad.

01 juli '25 (16:36)

Kustwacht Nederland na storing weer bereikbaar via marifoon

De radiosystemen van Kustwacht Nederland werken weer. De kustwacht kon dinsdagochtend geen berichten ontvangen of verzenden via de marifoon. De oorzaak was een probleem met het zogeheten routeringsprotocol, dat ervoor moet zorgen dat berichten op de juiste plaats komen. Inmiddels is de dienst weer bereikbaar via de marifoon en kan ze ook weer navigatie- en weerberichten verzenden.

01 juli '25 (16:36)

Afsluitdijk dicht in beide richtingen door technische problemen

De Afsluitdijk is in beide richtingen dicht door technische problemen bij de Stevinsluizen. Dat meldt de verkeersdienst van de ANWB. Het is niet bekend hoe lang dit gaat duren. Het verkeer moet omrijden via de A6 in Flevoland.

01 juli '25 (16:36)

Ook dinsdag drukkere dag voor Wegenwacht door hitteproblemen

De Wegenwacht heeft het ook dinsdag drukker dan normaal door pechgevallen die te maken hebben met de hitte. De pechdienst van de ANWB ziet vooral gestrande automobilisten waarbij de auto start- of accuproblemen heeft.

01 juli '25 (14:21)

Pilot gemeente Groningen: elektrische auto’s opladen met speciale stoeptegels

De gemeente Groningen start een pilot met ‘kabelgoottegels’. Met deze speciale stoeptegels kunnen inwoners hun elektrische auto opladen vanaf het eigen huis via een kabel in de stoep. De gemeente wil elektrisch rijden op deze manier makkelijker maken én onderzoeken of deze oplossing goed werkt in de openbare ruimte. Daarover bericht de gemeente Groningen.