Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Aantal verkeersovertredingen loopt terug in 2020

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Er zijn afgelopen jaar bijna 7,8 miljoen verkeersovertredingen geconstateerd. Dat is minder dan een jaar eerder, toen er meer dan 8 miljoen verkeersboetes opgelegd voor onder meer te hard rijden, door rood licht rijden en handheld bellen. De daling komt onder andere doordat er vorig jaar minder verkeer op de weg was sinds de oproep van de overheid om zoveel mogelijk thuis te blijven vanwege corona. Dit meldt Rijksoverheid. 

De daling van het aantal verkeersboetes is vooral toe te schrijven aan minder op kenteken geconstateerde verkeersovertredingen op grond van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wahv): 7.223.157 in 2020, tegen 7.838.782 een jaar eerder. Het aantal verkeersboetes na een staandehouding is vorig jaar daarentegen gestegen van 530.698 in 2019 naar 556.304 in 2020.

De stijging van het aantal staandehoudingen is deels te verklaren door de versterkte inzet van de politie op verkeersovertredingen, zoals te hard rijden, negeren van een rood verkeerslicht en afleiding door bijvoorbeeld telefoongebruik. Ook geeft de politie aan meer op verkeersgedrag en excessieve overtredingen te concentreren, doordat er door de corona-maatregelen minder geplande en thematische verkeerscontroles plaatvonden.

Telefoongebruik

Bij het aantal boetes voor het vasthouden en gebruik van mobiele telefoons is een opvallende stijging te zien. Vorig jaar werden hiervoor 168.034 boetes uitgeschreven, tegen 121.364 in 2019. Sinds vorig jaar wordt hierop ook met camera’s in het verkeer gecontroleerd, maar over het hele jaar gezien is nog het merendeel van deze boetes na staandehouding opgelegd. De groei is nu ook vooral toe te schrijven aan geconstateerde overtredingen voor het in de hand houden van mobiele telefoons op de fiets; dit als gevolg van de aangescherpte wetgeving per 1 juli 2019 ten aanzien van handheld telefoon gebruik. In de maanden juli tot en met december 2019 ging het hier om 21.327 boetes, tegen 47.955 over heel 2020.

Snelheidsovertredingen

De meeste verkeersboetes zijn opgelegd voor te hard rijden: 6.364.857 in 2020, tegen 6.833.365 een jaar eerder. Het merendeel van deze verkeersovertredingen wordt geconstateerd met digitale handhavingsmiddelen op kenteken. In 2020 zijn 2.803.661 snelheidsboetes opgelegd na controle met een flitspaal, tegen 3.478.825 in 2019. Ook zijn 1.476.304 snelheidsovertredingen middels mobiele radarsets geconstateerd, tegen 1.443.782 een jaar eerder.

Door: Nationale Transportgids

15 april '24 ( 6:00)

Verdachte dodelijk verkeersongeval Oud Gastel vandaag voor de rechter

De rechtbank in Breda behandelt maandag de strafzaak tegen de 28-jarige Omar E., die wordt verdacht van het veroorzaken van een verkeersongeval in het Noord-Brabantse Oud Gastel waarbij vier doden vielen.

12 april '24 ( 9:30)

Hoofdrijbaan dicht na botsing twee touringcars en auto op A10

Op de A10 in de richting van Utrecht zijn vrijdagochtend bij Amsterdam Overamstel twee touringcars en een auto op elkaar gebotst. De hoofdrijbaan is dicht, omdat er een traumahelikopter moet landen, meldt de ANWB. Omstreeks 09.15 uur zorgde dat voor zo'n tien minuten vertraging.

12 april '24 ( 8:59)

Verkeersproef in Amsterdam: snelle fietsers naar de rijbaan

In Amsterdam worden de fietspaden steeds drukker. Daarnaast is sprake van grotere snelheidsverschillen tussen voertuigen, vooral vanwege de komst van snellere elektrische fietsen. Hierdoor wordt het verkeer op de fietspaden onveiliger. De gemeente Amsterdam meldt dat zij start met een proef waarbij snelle fietsers naar de rijbaan mogen.

12 april '24 ( 7:00)

Nederlandse export daalt: ook minder transportmiddelen uitgevoerd

De Nederlandse goederenexport is in februari met 3,6 procent gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vooral minder aardolieproducten, machines, transportmiddelen en voedings- en genotmiddelen uitgevoerd dan een jaar eerder.

11 april '24 (16:00)

Na doorstart verkoopt VanMoof weer fietsen

De Nederlandse fabrikant van elektrische fietsen VanMoof verkoopt weer fietsen via zijn eigen website. Klanten kunnen kiezen uit de modellen S5 en A5, de nieuwste generatie fietsen van het bedrijf. Topman Eliott Wertheimer spreekt van "een enorme mijlpaal". VanMoof ging vorig jaar failliet, maar kon uiteindelijk een doorstart maken dankzij een overname door LaVoie, een e-stepfabrikant die valt onder het Britse McLaren.

11 april '24 (13:30)

Vragen over psyche vrachtwagenchauffeur die motoragent doodreed

Er wordt opnieuw gekeken naar de toerekeningsvatbaarheid van de vrachtwagenchauffeur die in 2021 een motoragent doodreed op de Waalhaven in Rotterdam. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag donderdag besloten.

11 april '24 (13:00)

Mercedes roept wereldwijd 341.000 auto's terug vanwege brandgevaar

Het Duitse automerk Mercedes-Benz roept wereldwijd ongeveer 341.000 auto's terug naar de garage om mogelijk brandgevaar. Het gaat om de GLE- en GLS-modellen uit de bouwjaren 2017 tot en met 2023, maakte de Duitse toezichthouder voor transport Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) bekend.

11 april '24 ( 6:00)

VDL en Schmitz Cargobull nemen bussenfabriek Van Hool over

De Nederlandse bussenbouwer VDL en de Duitse trailerfabrikant Schmitz Cargobull nemen samen de failliete Belgische bussenfabriek Van Hool definitief over. De curatoren van het Belgische bedrijf hebben een principeakkoord gesloten met beide partijen, meldt een woordvoerder van Van Hool woensdagavond.

10 april '24 (20:15)

Nederlandse claimzaak over sjoemeldiesels kan verder

Stichting Car Claim mag van de rechter namens alle Nederlandse gedupeerde automobilisten collectief procederen tegen autofabrikanten Renault en Dacia, hun moederbedrijf, de Nederlandse importeur en de officiële Nederlandse dealers. Dat meldt de claimorganisatie, die zegt dat de enkele jaren terug gestarte zaak over vermeende sjoemeldiesels van Renault daardoor verder kan gaan.

10 april '24 (12:00)

Landelijke inzet rollerbank voor controle e-bikes duurt langer

De nieuwe rollerbanken die kunnen bepalen of elektrische fietsen, speedpedelecs en fatbikes harder gaan dan toegestaan zijn nog niet overal in gebruik. De politie liet eerder weten dat de 247 testapparaten naar verwachting in april in gebruik zouden zijn door het hele land, maar dit lijkt nu eerder mei of juni te worden.