Boete bij ontbreken dodehoeksticker drie maanden uitgesteld

AFTRI, de Franse zusterorganisatie van TLN, heeft bevestigd dat vervoerders de eerste drie maanden van het jaar geen boete ontvangen als een dodehoeksticker ontbreekt. In deze gedoogperiode worden vervoerders hooguit gewezen op het ontbreken van de sticker. Dit meldt TLN.

De brancheorganistaie riep de Europese Commissie eerder op om de verplichting tot nader order uit te stellen. De maatregel is namelijk onduidelijk, onwerkbaar en lijkt onwettig. In samenwerking met de IRU heeft TLN dit aangekaart bij de Europese Commissie, maar zonder gehoor.

Daarnaast is ook de Nederlandse overheid op de hoogte gebracht van de nieuwe wetgeving waarbij vervoerders op de meest creatieve manieren hun voertuigen met stickers moeten beplakken om aan de Franse wet te voldoen. De Europese Commissie moet zich nog uitspreken over de maatregel. Tot nader order is deze wetgeving verplicht en zullen alle vervoerders die naar Frankrijk rijden hieraan moeten voldoen.

Onwerkbaar en onrealistisch

Hoewel de verkeersveiligheid voorop staat, is TLN geen voorstander van Franse maatregel. De verplichting om dodehoekstickers te plaatsen is voor veel transporteurs onwerkbaar en onrealistisch. TLN vraagt zich bovendien af of de verplichting van de Franse overheid in strijd is met Europese wet- en regelgeving. Volgens een EU-verordening moeten voertuigen die voldoen aan de Europese Typegoedkeuring (ETG) namelijk zonder aanvullende eisen in iedere Europese lidstaat worden toegelaten.

Door: Nationale Transportgids