Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Brexit en de transportsector: dit is de stand van zaken

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Begin oktober schreven we er al over. De Brexit komt eraan. De onderhandelingen tussen de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk (VK) zijn nog gaande, en dat maakt het voor veel Nederlandse bedrijven moeilijk om volledig voorbereid te zijn op de komende veranderingen, zoals de Kamer van Koophandel donderdag meldde. Maar hoe staat het er nu eigenlijk voor en wat moet je doen om je toch nog voor te bereiden? Tijd voor een Brexit-update van de Nationale Transportgids.

Iedereen heeft de beelden gezien of het zelf al ervaren. Door de komende Brexit slaan veel Britse bedrijven massaal goederen in met als gevolg fikse vertragingen en files van vele kilometers bij de Franse kanaalhavens van Calais en Duinkerke.

En dat is niet zo gek, want op 31 december loopt de overgangssituatie af die geldt sinds het VK begin dit jaar officieel de EU verliet. Over de manier waarop de handel vanaf januari verloopt, is helaas nog steeds geen definitief akkoord bereikt. En omdat veel Nederlandse bedrijven onzeker zijn over de afloop van de onderhandelingen tussen de Europese Unie en het VK over een nieuw partnerschap, wacht een groot deel van hen daarom nog steeds met het treffen van voorbereidingen op de gevolgen van de Brexit, zo bleek eind november. En dat blijft niet zonder gevolgen.

Oponthoud en opstoppingen

Volgens de Nederlandse Douane zullen door die slechte voorbereidingen van ondernemers de eerste vier tot zes weken van 2021 onvermijdelijk gepaard gaan met oponthoud en opstoppingen in en rond Mainport Rotterdam. “Tientallen vrachtwagens en busjes op weg naar het Verenigd Koninkrijk zullen stranden, omdat die niet op tijd zijn aangemeld of niet beschikken over de benodigde douanedocumenten”, zo schrijft de douane. De verwachting is dan ook dat één op de vier vervoerders naar het Verenigd Koninkrijk niet over alle juiste documenten beschikt. "We doen nogmaals de oproep aan ondernemers die handelen met het VK om in actie te komen zodat ze niet vast komen te staan en het oponthoud voor alle vervoerders zo beperkt mogelijk blijft”, zei Nanette van Schelven, directeur-generaal van de Douane.

Noodparkeerplaatsen

Vervoerders die hun lading niet op de juiste manier van tevoren hebben aangemeld bij Portbase, het communitysysteem in de haven, krijgen geen toegang tot de ferryterminals. Zij worden doorverwezen naar speciaal daarvoor ingerichte noodparkeerplaatsen. Op de tijdelijke parkeerplaatsen, die onlangs zijn ingericht door Havenbedrijf Rotterdam en Rijkswaterstaat, kunnen de vervoerders alsnog de documenten in orde maken. Om filevorming op het wegennet rondom de zeehavens te beperken, zijn verkeerscirculatieplannen door Rijkswaterstaat opgesteld. Bij filevorming treden die onmiddellijk in werking.

Bereid je goed voor!

Nog niet goed voorbereid? Kijk dan op www.brexitloket.nl, doe de Brexit Impact Scan, of lees dit artikel nog even terug voor handige tips en informatie.

Door: Nationale Transportgids
Bronnen: NOS, brexitloket.nl, Douane, Port of Rotterdam
Beeld: Pixabay

18 april '24 (15:45)

Miljoeneninvestering Zeeland in wegen, wonen en leefbaarheid

De provincie Zeeland investeert de komende jaren vele miljoenen in onder meer wonen, wegen en leefbaarheid. Zo komt er in de periode 2025 tot en met 2027 jaarlijks 3 miljoen euro beschikbaar voor subsidies voor het verbeteren van de bestaande woningvoorraad en het versnellen van de woningbouw.

18 april '24 (12:16)

Gedeeltelijke afsluiting A2 door ongeluk met cementwagen

Bij een ongeluk op de A2 bij Maasbracht is een cementwagen op zijn zij belandt en nat cement vrijgekomen. Daarom is de snelweg in beide richtingen deels afgesloten en zijn er files ontstaan. Dit meldt de Telegraaf.

18 april '24 ( 8:15)

Europese autobranche in maart licht gekrompen

De Europese automarkt heeft vorige maand voor het eerst dit jaar een kleine krimp laten zien. Volgens de Europese brancheorganisatie ACEA komt dat waarschijnlijk doordat Pasen dit jaar vroeg viel. In verschillende landen betekende het een lange vakantie in maart en daarin hebben autodealers minder auto's verkocht.

17 april '24 (17:00)

Te veel te zware vrachtwagens over brug A7 bij Purmerend

Dagelijks rijden honderden te zware vrachtwagens over de brug in de A7 bij Purmerend, concluderen Rijkswaterstaat (RWS) en Transport en Logistiek Nederland (TLN) na metingen. Sinds begin april aan de brug wordt gewerkt, mogen voertuigen niet zwaarder dan 25 ton zijn. RWS en TLN waarschuwen dat de brug mogelijk voor al het vrachtverkeer sluit bij uitblijven van verbetering.

17 april '24 (16:30)

Bussen streekvervoerders staan zaterdag ook drie minuten stil

Ook alle bussen van de regionale streekvervoerders gaan zaterdag 3 minuten stilstaan om het geweld tegen NS-personeel van afgelopen weekend, laat een woordvoerder van Arriva weten.

17 april '24 (13:15)

Massaclaim sjoemeldiesels tegen Mercedes en Renault mag doorgaan

Stichting Car Claim mag een collectieve procedure beginnen namens bezitters van sjoemeldiesels van Mercedes-Benz en Renault. Dat heeft de Amsterdamse rechter bepaald. Stichting Car Claim procedeert met steun van de Consumentenbond om compensatie te krijgen voor honderdduizenden gedupeerde autobezitters.

17 april '24 (13:00)

Honderd geweldsincidenten tegen medewerkers Arriva in 2023

Arriva registreerde vorig jaar zo'n honderd gevallen van verbaal of fysiek geweld tegen medewerkers in treinen, laat de regionale vervoerder desgevraagd weten. Komende zaterdagavond zetten meerdere vervoerders hun voertuigen drie minuten stil om aandacht te vragen voor mishandeling van medewerkers.

17 april '24 (12:15)

Slimme stoplichten verzamelen veel informatie over autorijders

Slimme verkeerslichten die contact maken met de telefoons van weggebruikers brengen privacyrisico's met zich mee waar de overheden waarschijnlijk niet goed over hebben nagedacht. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Persoonsgegevens, die minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) in een brief met klem oproept uit te zoeken of de verkeerslichten voldoen aan de privacywetgeving (AVG).

17 april '24 ( 6:00)

Erasmusbrug wekenlang 's avonds en 's nachts dicht vanwege onderhoud

De Erasmusbrug in Rotterdam is tussen 17 april en 8 mei dagelijks tussen 20.00 en 05.00 uur dicht voor alle verkeer, ook voor voetgangers en fietsers. De maatregel is volgens de gemeente nodig om een veilige plek te bouwen voor de schilders van het pyloon, het staande en meest zichtbare deel van de brug. Het onderhoudswerk aan de Erasmusbrug, dat in februari is gestart, gaat naar verwachting heel 2024 duren.

16 april '24 (16:45)

Ook openbaar vervoer drie grote steden staat zaterdag drie minuten stil

Stadsvervoerders RET (Rotterdam), GVB (Amsterdam) en HTM (Den Haag) zetten zaterdag ook voertuigen drie minuten stil naar aanleiding van de mishandeling van treinpersoneel afgelopen weekend, laat een woordvoerder van RET weten. Er wordt nog gekeken of zowel bussen, trams, als metro's stil worden gezet. "We zijn nog aan het kijken wat operationeel haalbaar is", aldus de woordvoerder.