Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Brexit en de transportsector: dit is de stand van zaken

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Begin oktober schreven we er al over. De Brexit komt eraan. De onderhandelingen tussen de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk (VK) zijn nog gaande, en dat maakt het voor veel Nederlandse bedrijven moeilijk om volledig voorbereid te zijn op de komende veranderingen, zoals de Kamer van Koophandel donderdag meldde. Maar hoe staat het er nu eigenlijk voor en wat moet je doen om je toch nog voor te bereiden? Tijd voor een Brexit-update van de Nationale Transportgids.

Iedereen heeft de beelden gezien of het zelf al ervaren. Door de komende Brexit slaan veel Britse bedrijven massaal goederen in met als gevolg fikse vertragingen en files van vele kilometers bij de Franse kanaalhavens van Calais en Duinkerke.

En dat is niet zo gek, want op 31 december loopt de overgangssituatie af die geldt sinds het VK begin dit jaar officieel de EU verliet. Over de manier waarop de handel vanaf januari verloopt, is helaas nog steeds geen definitief akkoord bereikt. En omdat veel Nederlandse bedrijven onzeker zijn over de afloop van de onderhandelingen tussen de Europese Unie en het VK over een nieuw partnerschap, wacht een groot deel van hen daarom nog steeds met het treffen van voorbereidingen op de gevolgen van de Brexit, zo bleek eind november. En dat blijft niet zonder gevolgen.

Oponthoud en opstoppingen

Volgens de Nederlandse Douane zullen door die slechte voorbereidingen van ondernemers de eerste vier tot zes weken van 2021 onvermijdelijk gepaard gaan met oponthoud en opstoppingen in en rond Mainport Rotterdam. “Tientallen vrachtwagens en busjes op weg naar het Verenigd Koninkrijk zullen stranden, omdat die niet op tijd zijn aangemeld of niet beschikken over de benodigde douanedocumenten”, zo schrijft de douane. De verwachting is dan ook dat één op de vier vervoerders naar het Verenigd Koninkrijk niet over alle juiste documenten beschikt. "We doen nogmaals de oproep aan ondernemers die handelen met het VK om in actie te komen zodat ze niet vast komen te staan en het oponthoud voor alle vervoerders zo beperkt mogelijk blijft”, zei Nanette van Schelven, directeur-generaal van de Douane.

Noodparkeerplaatsen

Vervoerders die hun lading niet op de juiste manier van tevoren hebben aangemeld bij Portbase, het communitysysteem in de haven, krijgen geen toegang tot de ferryterminals. Zij worden doorverwezen naar speciaal daarvoor ingerichte noodparkeerplaatsen. Op de tijdelijke parkeerplaatsen, die onlangs zijn ingericht door Havenbedrijf Rotterdam en Rijkswaterstaat, kunnen de vervoerders alsnog de documenten in orde maken. Om filevorming op het wegennet rondom de zeehavens te beperken, zijn verkeerscirculatieplannen door Rijkswaterstaat opgesteld. Bij filevorming treden die onmiddellijk in werking.

Bereid je goed voor!

Nog niet goed voorbereid? Kijk dan op www.brexitloket.nl, doe de Brexit Impact Scan, of lees dit artikel nog even terug voor handige tips en informatie.

Door: Nationale Transportgids
Bronnen: NOS, brexitloket.nl, Douane, Port of Rotterdam
Beeld: Pixabay

25 april '24 ( 8:15)

Meivakantie: veel Nederlanders op vakantie in eigen land

Deze meivakantie kiest 42 procent van de vakantiegangers voor een vakantie in eigen land. Dat blijkt uit onderzoek van de ANWB onder ruim duizend Nederlanders van 18 jaar en ouder die op vakantie gaan tussen 27 april en 12 mei. "Nederland past goed bij een kortere vakantie: de kust, bos en heide, maar ook historische steden en dorpen worden graag bezocht", aldus de organisatie.

25 april '24 ( 6:00)

CBS: steeds meer 65-plussers bezitten een motorfiets

Steeds meer 65-plussers hebben een motorfiets, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd. Inmiddels behoort ruwweg een op de zeven motorbezitters tot die leeftijdsgroep.

24 april '24 ( 9:15)

Grote kettingbotsing in Zeeburgertunnel bij Amsterdam

In de Zeeburgertunnel in de A10 bij Amsterdam is een kettingbotsing met dertien auto's geweest. Dat meldt de ANWB. Over gewonden is nog niks bekend.

24 april '24 ( 6:00)

Tesla wil sneller goedkopere elektrische auto's op de markt brengen

Tesla wil sneller goedkopere elektrische auto's op de markt brengen dan eerder gecommuniceerd. Het Amerikaanse concern van topman Elon Musk hoopt op deze manier zijn in het slop geraakte verkopen aan te jagen.

23 april '24 (16:45)

Provincie Brabant trekt drie miljoen euro extra uit voor toegankelijkere bushaltes

De provincie Noord-Brabant trekt extra geld uit om gemeenten te helpen bushaltes beter toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Gemeenten kunnen een beroep doen op 3 miljoen euro die hiervoor beschikbaar is, aldus de provincie.

23 april '24 ( 9:00)

XR wil op Koningsdag weer A10 bij Amsterdam blokkeren

Extinction Rebellion is van plan om zaterdag, op Koningsdag, weer de A10 bij Amsterdam te blokkeren, ter hoogte van het voormalige ING-kantoor. De actiegroep eist dat ING per direct stopt met het financieren van de fossiele industrie. De actievoerders willen vanaf 12.00 uur in het oranje gekleed een INGFossielVrijmarkt houden.

23 april '24 ( 8:15)

IEA: aandeel elektrische auto's in de wereld blijft groeien

Het aandeel elektrische auto's in de wereld neemt ook dit jaar flink toe, stelt het Internationaal Energieagentschap (IEA). De verwachting is dat dit jaar 17 miljoen elektrische auto's worden verkocht, tegen 14 miljoen vorig jaar.

23 april '24 ( 7:29)

Amsterdam wil regels voor nieuwe parkeervergunningen van vervuilende personenauto’s strenger maken

De gemeente Amsterdam hecht belang aan een betere luchtkwaliteit. Personenauto’s zorgen volgens haar voor de meeste vervuiling door CO2- en stikstofuitstoot. Daarom wil zij de regels voor nieuwe parkeervergunningen van vervuilende personenauto’s strenger maken. Tot en met 10 juni 2024 kunnen inwoners de plannen bekijken en erop reageren. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.

19 april '24 ( 8:58)

Bermwerkzaamheden: deel N59 in juni twee weekenden dicht

In de weekenden van 7 tot 10 juni en van 14 tot 17 juni 2024 is de N59 tussen het Hellegatsplein (knooppunt A29) en afslag Den Bommel (Schaapsweg) afgesloten vanwege bermwerkzaamheden. Dat meldt Rijkswaterstaat.

19 april '24 ( 8:22)

Weg en oversteek in Leeuwarden enkele dagen afgesloten

Sinds gisteravond zijn de Oostergoweg en de fiets- en voetgangersoversteek Huizumerlaan in Leeuwarden niet bereikbaar vanwege werkzaamheden. Dit duurt tot en met zondag 21 april 2024. Daarover bericht de gemeente Leeuwarden.