Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Mobiliteit van nu: is het bezitten van een auto straks verleden tijd?

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 11 min
location_on [xx]km
Het vervoer van A naar B ziet er in Nederland heel anders uit dan een aantal jaar geleden. Naast de traditionele middelen zoals de auto, bus, trein, metro en fiets komen er steeds meer (deel)middelen bij die de mobiliteit veranderen. Bovendien zijn er plannen en projecten die alle mobiliteitsvormen aan elkaar koppelen zodat reizen voor de consument steeds makkelijker wordt. De Nationale Transportgids is graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en praat je bij.

Het hebben van een eigen fiets, scooter of auto is de laatste jaren steeds minder vanzelfsprekend geworden. Op straat zie je daar de voorbeelden van. Het wemelt van de OV-fietsen, deelscooters en leenauto’s die bestemd zijn voor algemeen gebruik. Het zijn de mobiliteitsvormen die passen in de trend waarbij vooral de jongere consument bezit, zoals dat van een eigen auto, minder belangrijk is gaan vinden. Daarnaast nemen files toe, raken binnensteden voller en wordt parkeren steeds duurder en lastiger. Duurzame deelconcepten in mobiliteit zijn de toekomst, of je nu wil of niet.

Deelscooters

Zoals gezegd zie je daarom in grote steden in Nederland steeds vaker de elektrische deelscooters. Aanbieders als Go Sharing, Felyx en Check bieden mensen duurzaam en snel vervoer. Je logt in met een app en kunt de scooter bijna overal achterlaten. Hoewel sommige mensen zich groen en geel ergeren aan de zomaar op de stoep geparkeerde scooters, is dit een trend die niet meer te stoppen lijkt. Bovendien lijkt het aantal scooters overal te groeien.

OV-fietsen

De afgelopen jaren kwamen niet alleen deelscooters op, ook deelfietsen zijn steeds meer in het straatbeeld te zien. Uiteraard ken je de geel/blauwe OV-Fiets van NS. Maar wist je dat ook Arriva een eigen deelfietsoncept kent? Deze deelfiets die je huurt via de Hello-Bike app is te vinden in Maastricht op verschillende locaties. Leek het de eerste jaren lastig, nu heeft bijna iedereen er wel eens een gehuurd of gebruikt. En dat het gebruik stijgt blijkt uit de berichtgeving.

Vier wielen en meer

Niet alleen voor korte afstanden zijn nieuwe mobiliteitsconcepten succesvol, ook voor langere afstanden kiezen mensen voor deelconcepten. Voorbeelden zijn GreenWheels of ShareNow. Of de Ubertaxi die ook niet meer weg te denken is. Maar zelfs in het OV zijn veranderingen gaande. Zo introduceerde Arriva het mobiliteitsconcept Vlinder waarbij je de mogelijkheid hebt om zelf te bepalen wanneer je reist en eenvoudig te reserveren en te betalen via iDeal, pin of OV-chipkaart. Minutenlang op je bus wachten is er dus niet meer bij.

Mobility as a Service

Alle verschillende deelconcepten in Nederland worden steeds meer aan elkaar gekoppeld aan de hand van het MaaS-concept. MaaS staat voor Mobility as a Service, en is een app die je straks kan helpen met kiezen tussen verschillende mogelijkheden om van A naar B te reizen. De app geeft informatie over alle vervoerstypen: (deel)auto's, openbaar vervoer, (deel)fietsen en taxi's. Je plant, boekt en betaalt je reis via de app. Voordeel is dat je als consument vooraf alle onderdelen van je reis kunt boeken en betalen met één abonnement. Bovendien worden eventuele tussentijdse aanpassingen (bij ov-uitval of files) automatisch geregeld. Dat klinkt mooi, maar één werkzame app is op dit moment nog toekomstmuziek.

Proefprojecten

In samenwerking met verschillende vervoersbedrijven werkt de overheid daarom in verschillende regio’s met proefprojecten die werken met de MaaS-technologie. Bijvoorbeeld in Utrecht met de reisapp Gaiyo en in Maastricht met app Via-Go. De komende jaren worden deze apps uitvoerig getest, daarna moet blijken hoe de apps landelijk toegepast kunnen worden. Hoe deze ontwikkelingen verder gaan moeten we afwachten. De Nationale Transportgids houdt het in de gaten.

Door: Nationale Transportgids
Bronnen: Rijksoverheid, NS, Arriva Trouw, Otar, OV Magazine, RTV Noord
Beeld: Rijksoverheid, Arriva

 

15 juli '25 (11:25)

Storing in twee tunnels bij Roermond: verkeer moet omrijden

In twee tunnels in Limburg is een technische storing. Verkeer op de A73 moet daardoor omrijden, meldt Rijkswaterstaat dinsdagochtend. Het gaat om de Roertunnel en Tunnel Swalmen, allebei bij Roermond.

15 juli '25 (11:24)

PostNL bezorgt binnen hele ring A10 Amsterdam emissievrij

PostNL bezorgt vanaf dinsdag in het gehele gebied binnen de A10 om het centrum van Amsterdam emissievrij door gebruik te maken van elektrische vervoersmiddelen. Volgens de post- en pakketbezorger is dat gebied 3,5 keer groter dan het officiële zero-emissiegebied van de gemeente Amsterdam.

15 juli '25 (11:24)

Navigatiedienstverlener TomTom iets positiever over jaaromzet

Navigatiedienstverlener TomTom is iets positiever gestemd over de omzet in het gehele jaar, na naar eigen zeggen beter dan verwachte prestaties in de eerste zes maanden. Het Amsterdamse bedrijf verhoogt nu de onderkant van de eerder afgegeven bandbreedte voor de omzetverwachting voor 2025. Vorige maand werd nog bekend dat TomTom driehonderd banen schrapt, bijna een tiende van het totaal.

15 juli '25 ( 9:02)

Verkeershinder Kooybrug en Balgzandbrug (15-18 juli)

Rijkswaterstaat voert medio juli 2025 gedurende twee nachten onderhoud uit aan de N9 bij de Kooybrug en aan de N99 bij de Balgzandbrug. Weggebruikers moeten rekening houden met extra reistijd die kan oplopen tot dertig minuten. Lokaal verkeer wordt ter plaatse met behulp van borden omgeleid. De scheepvaart ondervindt geen hinder van deze werkzaamheden. Dat meldt Rijkswaterstaat.

15 juli '25 ( 8:19)

Bouw nieuw busstation Schiphol Plaza van start

Na veel voorbereidingen ging donderdag 10 juli 2025 de eerste schep symbolisch de grond in om te vieren dat Schiphol een nieuw busstation krijgt. Dit meldt ProRail, dat de opgangen van de perrons richting het busplatform bouwt.

15 juli '25 ( 8:00)

Ravage nadat automobilist huis in Beek en Donk binnenrijdt

Vannacht is in het Noord-Brabantse dorp Beek en Donk een autobestuurder een woning binnengereden. Daarbij raakten de auto en de voorgevel van het huis zwaar beschadigd. Dat meldt NOS.

15 juli '25 ( 5:23)

Nijmeegse Vierdaagse: eerste wandelaars op pad

De eerste wandelaars zijn dinsdagochtend vroeg begonnen aan de 107e editie van de Nijmeegse Vierdaagse. Om 04.00 uur gingen de eerste lopers van de 50 kilometer van start, later in de vroege ochtend volgen de deelnemers aan de afstanden 40 en 30 kilometer.

14 juli '25 (10:45)

Botsing tussen auto en vrachtwagen in Lisse

In Lisse vond vanochtend op de rotonde van de Stationsweg met de Westelijke Randweg N208 een botsing plaats tussen een vrachtauto en een personenauto. Dat meldt Leidsch Dagblad.

14 juli '25 ( 8:38)

A10: 2e Coentunnel afgesloten (12 juli-15 september 2025)

Van zaterdag 12 juli tot en met 15 september 2025 is de 2e Coentunnel (A10) richting Amsterdam-Noord dicht. Verkeer kan niet door de tunnel van Amsterdam-West naar Amsterdam-Noord en Zaanstad en wordt omgeleid via de A10 West richting A10 Zuid, A10 Oost en A10 Noord (een rondje ring). Weggebruikers moeten rekening houden met een vertraging van dertig tot zestig minuten. Dat meldt Rijkswaterstaat.

14 juli '25 ( 8:29)

Automobilist overleden na ongeluk in Kloosterburen

Zondag 13 juli 2025 is door een ongeluk in het Groningse Kloosterburen een 18-jarige automobilist uit de gemeente Het Hogeland overleden. Dat meldt RTV Noord.