Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Mobiliteit van nu: is het bezitten van een auto straks verleden tijd?

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 11 min
location_on [xx]km
Het vervoer van A naar B ziet er in Nederland heel anders uit dan een aantal jaar geleden. Naast de traditionele middelen zoals de auto, bus, trein, metro en fiets komen er steeds meer (deel)middelen bij die de mobiliteit veranderen. Bovendien zijn er plannen en projecten die alle mobiliteitsvormen aan elkaar koppelen zodat reizen voor de consument steeds makkelijker wordt. De Nationale Transportgids is graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en praat je bij.

Het hebben van een eigen fiets, scooter of auto is de laatste jaren steeds minder vanzelfsprekend geworden. Op straat zie je daar de voorbeelden van. Het wemelt van de OV-fietsen, deelscooters en leenauto’s die bestemd zijn voor algemeen gebruik. Het zijn de mobiliteitsvormen die passen in de trend waarbij vooral de jongere consument bezit, zoals dat van een eigen auto, minder belangrijk is gaan vinden. Daarnaast nemen files toe, raken binnensteden voller en wordt parkeren steeds duurder en lastiger. Duurzame deelconcepten in mobiliteit zijn de toekomst, of je nu wil of niet.

Deelscooters

Zoals gezegd zie je daarom in grote steden in Nederland steeds vaker de elektrische deelscooters. Aanbieders als Go Sharing, Felyx en Check bieden mensen duurzaam en snel vervoer. Je logt in met een app en kunt de scooter bijna overal achterlaten. Hoewel sommige mensen zich groen en geel ergeren aan de zomaar op de stoep geparkeerde scooters, is dit een trend die niet meer te stoppen lijkt. Bovendien lijkt het aantal scooters overal te groeien.

OV-fietsen

De afgelopen jaren kwamen niet alleen deelscooters op, ook deelfietsen zijn steeds meer in het straatbeeld te zien. Uiteraard ken je de geel/blauwe OV-Fiets van NS. Maar wist je dat ook Arriva een eigen deelfietsoncept kent? Deze deelfiets die je huurt via de Hello-Bike app is te vinden in Maastricht op verschillende locaties. Leek het de eerste jaren lastig, nu heeft bijna iedereen er wel eens een gehuurd of gebruikt. En dat het gebruik stijgt blijkt uit de berichtgeving.

Vier wielen en meer

Niet alleen voor korte afstanden zijn nieuwe mobiliteitsconcepten succesvol, ook voor langere afstanden kiezen mensen voor deelconcepten. Voorbeelden zijn GreenWheels of ShareNow. Of de Ubertaxi die ook niet meer weg te denken is. Maar zelfs in het OV zijn veranderingen gaande. Zo introduceerde Arriva het mobiliteitsconcept Vlinder waarbij je de mogelijkheid hebt om zelf te bepalen wanneer je reist en eenvoudig te reserveren en te betalen via iDeal, pin of OV-chipkaart. Minutenlang op je bus wachten is er dus niet meer bij.

Mobility as a Service

Alle verschillende deelconcepten in Nederland worden steeds meer aan elkaar gekoppeld aan de hand van het MaaS-concept. MaaS staat voor Mobility as a Service, en is een app die je straks kan helpen met kiezen tussen verschillende mogelijkheden om van A naar B te reizen. De app geeft informatie over alle vervoerstypen: (deel)auto's, openbaar vervoer, (deel)fietsen en taxi's. Je plant, boekt en betaalt je reis via de app. Voordeel is dat je als consument vooraf alle onderdelen van je reis kunt boeken en betalen met één abonnement. Bovendien worden eventuele tussentijdse aanpassingen (bij ov-uitval of files) automatisch geregeld. Dat klinkt mooi, maar één werkzame app is op dit moment nog toekomstmuziek.

Proefprojecten

In samenwerking met verschillende vervoersbedrijven werkt de overheid daarom in verschillende regio’s met proefprojecten die werken met de MaaS-technologie. Bijvoorbeeld in Utrecht met de reisapp Gaiyo en in Maastricht met app Via-Go. De komende jaren worden deze apps uitvoerig getest, daarna moet blijken hoe de apps landelijk toegepast kunnen worden. Hoe deze ontwikkelingen verder gaan moeten we afwachten. De Nationale Transportgids houdt het in de gaten.

Door: Nationale Transportgids
Bronnen: Rijksoverheid, NS, Arriva Trouw, Otar, OV Magazine, RTV Noord
Beeld: Rijksoverheid, Arriva

 

16 april '24 (16:45)

Ook openbaar vervoer drie grote steden staat zaterdag drie minuten stil

Stadsvervoerders RET (Rotterdam), GVB (Amsterdam) en HTM (Den Haag) zetten zaterdag ook voertuigen drie minuten stil naar aanleiding van de mishandeling van treinpersoneel afgelopen weekend, laat een woordvoerder van RET weten. Er wordt nog gekeken of zowel bussen, trams, als metro's stil worden gezet. "We zijn nog aan het kijken wat operationeel haalbaar is", aldus de woordvoerder.

16 april '24 (15:15)

Kabinet wil strengere regels voor onder andere scootmobielen

De regels rond scootmobielen en andere voertuigen voor mensen met een lichamelijke beperking moeten strenger, vindt het kabinet. Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) schrijft dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer dat hij werkt aan een nieuw "kader voor gehandicaptenvoertuigen". Harbers overweegt de voertuigen op te splitsen in een snellere en een langzamere categorie.

16 april '24 (13:45)

Acht jaar gevangenisstraf voor doodrijden gezin in Rotterdam

De 30-jarige Suraj A. uit Den Haag is veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf voor het veroorzaken van het dodelijke ongeluk dat op tweede kerstdag 2022 in Rotterdam een gezin het leven kostte.

16 april '24 (12:16)

Ongeluk met vrachtwagen bij Den Oever: Afsluitdijk in beide richtingen dicht

De Afsluitdijk (A7) is dinsdag in beide richtingen dicht, meldt de ANWB rond het middaguur. De afsluiting is het gevolg van een aanrijding tussen een vrachtwagen en een auto in de buurt van de Stevinsluizen bij Den Oever, laat een woordvoerder van ANWB Verkeersinformatie weten. Daarbij is volgens hem iemand gewond geraakt.

16 april '24 ( 7:00)

KNMI waarschuwt: vanochtend nog zware windstoten in Zeeland en Zuid Holland

In het zuidwestelijk kustgebied komen in de eerste helft van dinsdagochtend zware windstoten voor. Het KNMI waarschuwt dat vooral fietsers, zowel geladen als lege vrachtwagens en auto's met caravan of aanhanger er last van kunnen hebben. De zware windstoten hebben een sterkte van 75 tot maximaal 90 kilometer per uur.

16 april '24 ( 6:00)

Vandaag uitspraak over verkeersongeval in Rotterdam dat gezin het leven kostte

De rechtbank in Rotterdam doet dinsdag uitspraak in de zaak tegen de 30-jarige Suraj A. uit Den Haag, die wordt verdacht van het veroorzaken van een verkeersongeval dat op tweede kerstdag 2022 in Rotterdam een gezin het leven kostte. Het Openbaar Ministerie acht het bewijs voor driemaal doodslag bewezen en eiste twaalf jaar cel. "De verdachte heeft zijn auto als wapen gebruikt", aldus de officier van justitie.

15 april '24 ( 6:00)

Verdachte dodelijk verkeersongeval Oud Gastel vandaag voor de rechter

De rechtbank in Breda behandelt maandag de strafzaak tegen de 28-jarige Omar E., die wordt verdacht van het veroorzaken van een verkeersongeval in het Noord-Brabantse Oud Gastel waarbij vier doden vielen.

12 april '24 ( 9:30)

Hoofdrijbaan dicht na botsing twee touringcars en auto op A10

Op de A10 in de richting van Utrecht zijn vrijdagochtend bij Amsterdam Overamstel twee touringcars en een auto op elkaar gebotst. De hoofdrijbaan is dicht, omdat er een traumahelikopter moet landen, meldt de ANWB. Omstreeks 09.15 uur zorgde dat voor zo'n tien minuten vertraging.

12 april '24 ( 8:59)

Verkeersproef in Amsterdam: snelle fietsers naar de rijbaan

In Amsterdam worden de fietspaden steeds drukker. Daarnaast is sprake van grotere snelheidsverschillen tussen voertuigen, vooral vanwege de komst van snellere elektrische fietsen. Hierdoor wordt het verkeer op de fietspaden onveiliger. De gemeente Amsterdam meldt dat zij start met een proef waarbij snelle fietsers naar de rijbaan mogen.

12 april '24 ( 7:00)

Nederlandse export daalt: ook minder transportmiddelen uitgevoerd

De Nederlandse goederenexport is in februari met 3,6 procent gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vooral minder aardolieproducten, machines, transportmiddelen en voedings- en genotmiddelen uitgevoerd dan een jaar eerder.