Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Taxidienst Uber omzeilde Nederlandse regels na ontslagronde op hoofdkantoor

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Uber heeft medewerkers in Amsterdam onder hoge druk laten tekenen voor ontslag in ruil voor financiële compensatie. Het Amerikaanse techbedrijf omzeilde daarmee de Nederlandse ontslagregels, meldt NRC die onderzoek heeft gedaan naar de ontslagronde eerder dit jaar waardoor circa tweehonderd banen moesten verdwijnen op het internationale hoofdkantoor.

De krant sprak met negen (ex-)werknemers en heeft interne e-mails en vertrouwelijke documentatie van het UWV ingezien. Voor de getroffen werknemers vroeg het bedrijf een collectieve ontslagaanvraag aan bij het UWV, dat toetst of de ontslagen rechtmatig zijn. Als een bedrijf de noodzaak niet goed onderbouwt, geeft het UWV geen toestemming.

Hoge druk

Maar op toestemming werd volgens NRC niet gewacht. Terwijl de procedure nog liep, bood Uber werknemers financiële regelingen aan waarbij zij zelf tekenden voor ontslag. Dat ging onder hoge druk, vertellen anonieme Uber-werknemers aan de krant. Zo werden getroffenen de dag nadat zij hoorden dat ze moesten vertrekken al van alle systemen afgesloten. Ook kregen de werknemers dagelijkse herinneringen of ze de overeenkomst wilden tekenen.

Rechtmatigheid

Van de tweehonderd mensen - veelal expats - die moesten vertrekken, besloten circa tien niet te tekenen. Het UWV heeft nog altijd geen uitsluitsel gegeven over de rechtmatigheid van de ontslagen.

"Bij Uber moest alles vooral heel snel", zegt Amrit Sewgobind van vakbond FNV. "Op dag 1 werd het in Amerika aangekondigd. Op dag 7 moest alles in Nederland geregeld zijn. Vaststellingsovereenkomsten zijn onder tijdsdruk en zonder goede voorlichting getekend. Uber heeft dit gewoon doorgedrukt."

Wél juist toepgepast

Net als het UWV en de vakbond klaagde volgens NRC ook de Nederlandse ondernemingsraad van Uber over het gebrek aan onderbouwing van de ontslagronde.

Uber laat in een reactie weten dat ontslagen nooit "ongecompliceerd of eenvoudig" zijn. "Dat neemt niet weg dat de Nederlandse ontslagregels volledig zijn toegepast en de juiste informatie met de ondernemingsraad is gedeeld. Deze informatie hebben zij destijds als voldoende beoordeeld, wat heeft geleid tot een positief advies van de ondernemingsraad."

Door: ANP

24 april '24 ( 9:15)

Grote kettingbotsing in Zeeburgertunnel bij Amsterdam

In de Zeeburgertunnel in de A10 bij Amsterdam is een kettingbotsing met dertien auto's geweest. Dat meldt de ANWB. Over gewonden is nog niks bekend.

24 april '24 ( 6:00)

Tesla wil sneller goedkopere elektrische auto's op de markt brengen

Tesla wil sneller goedkopere elektrische auto's op de markt brengen dan eerder gecommuniceerd. Het Amerikaanse concern van topman Elon Musk hoopt op deze manier zijn in het slop geraakte verkopen aan te jagen.

23 april '24 (16:45)

Provincie Brabant trekt drie miljoen euro extra uit voor toegankelijkere bushaltes

De provincie Noord-Brabant trekt extra geld uit om gemeenten te helpen bushaltes beter toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Gemeenten kunnen een beroep doen op 3 miljoen euro die hiervoor beschikbaar is, aldus de provincie.

23 april '24 ( 9:00)

XR wil op Koningsdag weer A10 bij Amsterdam blokkeren

Extinction Rebellion is van plan om zaterdag, op Koningsdag, weer de A10 bij Amsterdam te blokkeren, ter hoogte van het voormalige ING-kantoor. De actiegroep eist dat ING per direct stopt met het financieren van de fossiele industrie. De actievoerders willen vanaf 12.00 uur in het oranje gekleed een INGFossielVrijmarkt houden.

23 april '24 ( 8:15)

IEA: aandeel elektrische auto's in de wereld blijft groeien

Het aandeel elektrische auto's in de wereld neemt ook dit jaar flink toe, stelt het Internationaal Energieagentschap (IEA). De verwachting is dat dit jaar 17 miljoen elektrische auto's worden verkocht, tegen 14 miljoen vorig jaar.

23 april '24 ( 7:29)

Amsterdam wil regels voor nieuwe parkeervergunningen van vervuilende personenauto’s strenger maken

De gemeente Amsterdam hecht belang aan een betere luchtkwaliteit. Personenauto’s zorgen volgens haar voor de meeste vervuiling door CO2- en stikstofuitstoot. Daarom wil zij de regels voor nieuwe parkeervergunningen van vervuilende personenauto’s strenger maken. Tot en met 10 juni 2024 kunnen inwoners de plannen bekijken en erop reageren. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.

19 april '24 ( 8:58)

Bermwerkzaamheden: deel N59 in juni twee weekenden dicht

In de weekenden van 7 tot 10 juni en van 14 tot 17 juni 2024 is de N59 tussen het Hellegatsplein (knooppunt A29) en afslag Den Bommel (Schaapsweg) afgesloten vanwege bermwerkzaamheden. Dat meldt Rijkswaterstaat.

19 april '24 ( 8:22)

Weg en oversteek in Leeuwarden enkele dagen afgesloten

Sinds gisteravond zijn de Oostergoweg en de fiets- en voetgangersoversteek Huizumerlaan in Leeuwarden niet bereikbaar vanwege werkzaamheden. Dit duurt tot en met zondag 21 april 2024. Daarover bericht de gemeente Leeuwarden.

18 april '24 (15:45)

Miljoeneninvestering Zeeland in wegen, wonen en leefbaarheid

De provincie Zeeland investeert de komende jaren vele miljoenen in onder meer wonen, wegen en leefbaarheid. Zo komt er in de periode 2025 tot en met 2027 jaarlijks 3 miljoen euro beschikbaar voor subsidies voor het verbeteren van de bestaande woningvoorraad en het versnellen van de woningbouw.

18 april '24 (12:16)

Gedeeltelijke afsluiting A2 door ongeluk met cementwagen

Bij een ongeluk op de A2 bij Maasbracht is een cementwagen op zijn zij belandt en nat cement vrijgekomen. Daarom is de snelweg in beide richtingen deels afgesloten en zijn er files ontstaan. Dit meldt de Telegraaf.