Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Code 95: dit is het en zo krijg je de code op je rijbewijs

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Dit jaar kwam in het nieuws dat ook oudere beroepschauffeurs alsnog verplicht nascholing moeten volgen om de Code 95 op hun rijbewijs te behouden. Hadden beroepschauffeurs die geboren zijn vóór 1 juli 1955 eerder nog een vrijstelling voor een zogeheten Code 95 op het rijbewijs, vanaf 1 december moeten ook de oudere vrachtwagenchauffeurs een geldig bewijs van vakbekwaamheid hebben om de weg op te mogen. Maar wat is de Code 95 precies? De Nationale Transportgids zocht het uit. 

Vakbekwaamheid voor chauffeurs

Beroepschauffeurs die werken binnen de Europese Unie (EU) moeten zich sinds 2008/2009 houden aan Europese richtlijnen. Met de komst van deze richtlijn wordt het aantonen van de vakbekwaamheid noodzakelijk door het kunnen tonen van de Code 95 op het rijbewijs. Hierdoor zijn in de hele EU de vakbekwaamheidseisen gelijkgetrokken. Kortom: Code 95 is verplicht voor alle beroepschauffeurs uit de EU en beroepschauffeurs die in de EU werken.

Verminderen van CO2-uitstoot

De regelgeving, de richtlijn Vakbekwaamheid, kent een aantal doelen, zoals het verminderen van de CO2-uitstoot, het terugbrengen van het aantal verkeersslachtoffers en het stellen van een standaard waaraan alle beroepschauffeurs binnen de EU moeten voldoen. Al met al dragen de maatregelen dus bij aan een veiliger Europa.

Niet alleen leidt de Code 95 tot veiligere wegen, (transport)bedrijven kunnen er met de richtlijn voor zorgen dat hun werknemers zich efficiënter en veiliger gedragen op de weg. De Code 95 leidt daarom tot grote besparingen en operationele verbeteringen, is de gedachte.

Nascholing

De Code 95 op het rijbewijs is vijf jaar geldig. Daarna moeten chauffeurs per vijf jaar minimaal 35 uur nascholing volgen waarvan minimaal zeven uur uit praktijktraining moet bestaat. In het geval dat een chauffeur niet voldoet aan de nascholing of geen Code 95 op zijn rijbewijs heeft staan mag hij zijn werkzaamheden dus niet meer uitvoeren.

Code 95 op je rijbewijs, hoe regel je dat?

Als je aan de slag wilt als chauffeur moet je je melden bij het Centraal Bureau Rijvaardigheden (CBR). In ons land regelt dit bureau de theorie- en praktijkexamens voor het behalen van de Code 95. Rond je deze goed af, dan komt de Code 95 op je rijbewijs te staan. Let op, op dit moment gelden er extra regels om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Vrijstellingen 

De Code 95 is niet voor iedereen een vereiste. In sommige gevallen geldt er een vrijstelling. Bijvoorbeeld als het voertuig dat je bestuurt niet harder mag dan 45 kilometer per uur of als het voertuig voor test of onderhoud gebruikmaakt van de openbare weg.

Benieuwd naar de volledige lijst met alle vrijstellingen? Deze kun je hier bekijken. 

Nog vragen? De overheid geeft antwoord

Op zoek naar meer informatie over de Code 95? Kijk dan op de website van het CBR of de Rijksoverheid 
 

Door: Nationale Transportgids
Beeld: RDW
Bronnen: CBR, VVCR, Rijksoverheid, RDW

 

18 juli '25 (14:51)

Vakantie-uittocht regio Midden al vroeg op gang

Op de wegen is vrijdag kort na het middaguur al goed te merken dat ook in de regio Midden de zomervakantie is begonnen. Om 13.00 uur stonden er meer dan zestig files met een totale lengte van zo'n 330 kilometer. De ANWB rekent daarbij ook de N-wegen mee.

18 juli '25 (14:51)

Bezwaar maken tegen verkeersboetes tijdelijk niet mogelijk

Het is tijdelijk niet mogelijk om digitaal bezwaar te maken tegen verkeersboetes. Het Digitaal Loket Verkeer is niet beschikbaar, meldt het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) vrijdag. Dat betekent volgens een woordvoerster van het CJIB onder meer dat mensen geen foto's kunnen bekijken van de overtreding die zij hebben begaan.

18 juli '25 (14:02)

Ongeluk tussen vrachtwagen en busje op A59

Vanochtend vond op de A59 vanuit Den Bosch een ongeval plaats tussen een vrachtwagen en een busje. Daarbij raakte de bestuurder van het busje gewond. Dat meldt Omroep Brabant.

18 juli '25 (13:50)

Toekomst N201 officieel ingeluid

Woensdag 16 juli 2025 gaven de provincie Utrecht en de gemeenten Stichtse Vecht en De Ronde Venen het officiële startsein voor het programma Toekomst N201. De werkzaamheden hiervoor beginnen met het eerste deelproject. Daarbij worden de kruispunten in Vreeland, het kruispunt N212-Hoofdweg en de aansluiting op de A2 aangepakt. Daarover bericht de provincie Utrecht.

18 juli '25 (13:17)

Arriva ziet veel ongelukken gebeuren bij busbanen met een middenberm

Er gebeuren veel busongelukken in Twente waarbij de busbaan tussen het overige verkeer in ligt. Vervoerder Arriva laat dit weten, nadat er opnieuw een bus in Hengelo tegen een auto botste. Arriva heeft dit ook aan de provincie Overijssel laten weten. Dat meldt Oost.

18 juli '25 (11:47)

ING Research verwacht toename aantal e-trucks

De nieuwe Nederlandse vrachtwagenheffing gaat in juli 2026 in. ING Research heeft berekend dat op diesel rijden daardoor 7,5 procent duurder wordt. Dat meldt NU.nl.

18 juli '25 (11:06)

Automobilist botst op A28 bij Zwolle op loslopend kalf

Op de A28 ter hoogte van Zwolle deed zich vrijdagnacht 18 juli een bijzonder ongeluk voor. Een personenauto botste namelijk een loslopend kalf. Dat meldt Oost.

18 juli '25 ( 8:30)

Onderhoud A4: extreme verkeershinder in regio’s Amsterdam en Haarlemmermeer

Rijkswaterstaat is vrijdag 11 juli 2025 gestart met groot onderhoud aan de A4 tussen knooppunt De Hoek en knooppunt Burgerveen. Deze werkzaamheden duren tot en met woensdag 20 augustus (05.00 uur) en zorgen voor extreme hinder in de regio’s Amsterdam en Haarlemmermeer. Weggebruikers krijgen het advies om niet, samen of anders te reizen. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.

17 juli '25 (15:05)

Bakfiets.nl waarschuwt voor bakfietsen waarvan het frame kan breken

Let even goed op als je een bakfiets hebt. Het type bakfiets Cargo Long Shimano van Bakfiets.nl heeft mogelijk geen versterkingsplaat vanwege een productiefout. Het frame van de fiets kan daardoor scheuren of breken. Dat meldt Hart van Nederland.

17 juli '25 (13:59)

Auto's raken soms beschadigd vanwege een ritje door de wasstraat

Bijna 1 op de 5 automobilisten zegt schade aan hun auto te hebben opgelopen nadat ze een bezoek brachten aan de wasstraat. Dat blijkt uit een onderzoek van Multiscope in opdracht van Autoverzekering.nl. Lakschade komt het vaakst voor. Dat meldt Hart van Nederland.