Openbaar busvervoer in Friesland wordt aangepast door corona

Door de veranderde vraag naar openbaar vervoer gaat Arriva in Friesland de komende tijd met minder bussen rijden. Als op een traject de trein als alternatief gebruikt kan worden, dan worden de busritten geschrapt. Daarnaast worden buslijnen op sommige trajecten versneld. Dit betekent dat bussen bij bepaalde dorpen niet meer tot in het dorp rijden, maar bij een bestaande halte aan de rand van het dorp stoppen. Dit meldt de provincie Fryslân.

Door corona is de vraag naar openbaar vervoer veranderd. Thuiswerken en het vermijden van drukte hebben ervoor gezorgd dat reizigerspatronen veranderen. Zo reizen reizigers onder andere minder in de spits. Landelijk is het aantal busreizigers gedaald tot 55 procent ten opzichte van 2019. Voor Fryslân zijn deze cijfers vergelijkbaar: een daling van circa 40 procent.

Geen lege bussen

Op basis van de nieuwe reizigersaantallen en de kennis en kunde van Arriva besluit provincie Fryslân om de dienstregeling 2021 vanaf 13 december 2020 aan te laten passen. “We doen er daarbij alles aan om voor Fryslân goed openbaar vervoer in stand te houden, ook nu we het aanbod iets moeten bijstellen. Gezien de enorme daling van het aantal reizigers kan dat nu niet anders. Het zou voor het milieu niet goed zijn om veel lege bussen te laten rijden’’, zegt gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder.

Door: Nationale Transportgids