Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vrachtwagens met zonnepanelen doen praktijktest

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
In de komende weken gaan tien vrachtwagens de weg op die uitgerust zijn met zonnepanelen. Het gaat om een praktijktest van het project Solar on Top waarvoor het Nederlandse bedrijf IM Efficiency zonnepanelen ontwikkelde. De panelen worden niet gebruikt om mee te rijden, maar dienen voor het opwekken van elektriciteit die de chauffeur gebruikt voor de airco of bijvoorbeeld om zijn laptop op te laden. Dit meldt NOS.

Martijn Ildiz, ceo van IM Efficiency, legt uit: "Met deze praktijktest van het project Solar on Top willen we de laatste kinderziektes eruit halen." Zo wordt onder andere onderzocht of de panelen het ook goed doen als ze op een bewegende ondergrond, zoals een vrachtwagen.

Zoals gezegd wordt de stroom die wordt opgewekt door de panelen niet gebruikt als alternatief voor de diesel, maar voor gebruik in de cabine. Bijvoorbeeld voor het zetten van koffie, het inschakelen van de airco, het opladen een laptop of om tv te kunnen kijken. Op dit moment wordt daar nog diesel voor gebruikt die vervolgens wordt omgezet in elektriciteit.

Terugverdienen

Vos Logistics is een van de transportbedrijven die meedoet met de proef. Het bedrijf heeft meer dan 1200 vrachtwagen en ziet wel heil in het plan. Volgens Eveline Vermeulen, duurzaamheidsmanager bij het bedrijf, zijn veel van hun wagens geschikt om zonne-energie mee op te wekken. "Een trailer gaat tot twintig jaar mee, sommige wat korter, maar de kosten haal je er prima uit. Binnen een jaar of drie is het al terugverdiend." Als de proef succesvol is, gaat het bedrijf er zeker mee aan de slag. "We ondersteunen veel verschillende duurzaamheidsinitiatieven. We vinden dat zelf belangrijk, maar ook voor onze klanten wordt duurzaamheid steeds belangrijker, die vragen er ook echt om."

Eerste stap

Ook Transport en Logistiek Nederland is enthousiast over de proef, maar ziet het wel als eerste stap. De brancheorganisatie is van mening dat ook de uitstoot tijdens het rijden flink naar beneden moet. Er zitten nog veel haken en ogen aan alle verschillende opties die er nu zijn of worden ontwikkeld, zoals waterstof, elektrisch rijden of LNG (vloeibaar aardgas). En dat terwijl de sector zich wel realiseert dat de klimaatdoelen steeds dichterbij komen.

Zodra de testfase achter de rug is wil IM Efficiency in november echt beginnen met vrachtwagens die voorzien zijn van zonnepanelen.

Door: Nationale Transportgids

29 maart '24 (13:15)

Bussenbouwer VDL wil deel van Belgisch Van Hool overnemen

De Nederlandse bussenbouwer VDL wil samen met de Duitse trailerfabrikant Schmitz Cargobull een deel van het bijna bankroete Belgische Van Hool overnemen. VDL wil de bussentak van het Belgische bedrijf, zeggen ingewijden tegen Belgische media zoals zakenkrant De Tijd.

29 maart '24 (13:00)

Fatbikes: leeftijdsgrens juridisch niet mogelijk

Het is juridisch niet mogelijk om alleen vanaf een bepaalde leeftijd toe te staan om op een fatbike te rijden, zeggen onderzoekers van Sweco. In een rapport dat is opgesteld in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat schrijft het adviesbureau dat het moeilijk is om juridisch onderscheid te maken tussen fatbikes en andere e-bikes.

29 maart '24 ( 9:45)

Pasen: drukte op wegen begonnen

De paasdrukte op de wegen begint vrijdag even na 09.00 uur op gang te komen. Een woordvoerder van de ANWB meldt dat er op de A12 van de Duitse grens naar Arnhem een file van negen kilometer staat tussen de grens en Duiven. Dat levert een vertraging op van tussen een kwartier en een halfuur.

29 maart '24 ( 6:00)

Gemeenteraad Haarlem breidt betaald parkeren niet uit

De gemeenteraad van Haarlem heeft donderdagavond het plan ingetrokken om betaald parkeren in de stad uit te breiden. Daarmee geeft de raad gehoor aan de uitkomst van een referendum onder inwoners.

28 maart '24 (13:48)

Herstel Prinses Margriettunnel tussen Joure en Sneek duurt tot eind 2025

Het herstel van de Prinses Margriettunnel tussen Joure en Sneek duurt tot eind 2025. Volgens Rijkswaterstaat is meer tijd nodig dan gedacht door een nieuwe manier van bouwen waarbij de grondwaterstand niet verlaagd hoeft te worden. Het wegdek van de tunnel kwam in december 2022 omhoog, de werkzaamheden zouden volgens de eerste planning in 2024 klaar zijn.

28 maart '24 (13:48)

Mercedes-Benz aansprakelijk gesteld in sjoemeldieselzaak

De rechter in Duitsland heeft autoconcern Mercedes-Benz Group aansprakelijk gesteld in een zaak die bezitters van sjoemeldiesels hadden aangespannen. Het toenmalige Daimler zou jarenlang software in dieselauto's hebben geïnstalleerd. Daardoor leken de auto's bij testen te voldoen aan de geldende uitstootnormen, terwijl dit in de praktijk niet zo was.

28 maart '24 (13:48)

Meer aanvragen voor subsidie elektrische truck dan er geld beschikbaar is

De subsidiepot voor de aanschaf van elektrische trucks die dinsdag werd geopend, is door grote interesse van ondernemers alweer leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het budget voor dit jaar bedroeg 45 miljoen euro en het totaal aangevraagde subsidiebedrag is 46,5 miljoen euro.

28 maart '24 ( 8:15)

Positief resultaat voor laadbedrijf Fastned

De uitbater van snellaadstations voor elektrische auto's Fastned heeft vorig jaar een stap richting winstgevendheid gezet. Voor de aftrek van onder andere rentes, belastingen en afschrijvingen boekte het bedrijf een positief resultaat.

28 maart '24 ( 6:00)

ANWB verwacht drukke wegen rond Pasen

Dagjesmensen en toeristen grijpen het paasweekend massaal aan om de weg op te gaan, verwacht de ANWB. De drukte begint donderdagmiddag al, als mensen vanaf hun werk naar huis rijden en gelijktijdig het recreatieverkeer op gang komt. Dat was vorig jaar goed voor de drukste spits van het jaar met 1491 kilometer file. De drukte is volgens de verkeersinformatiedienst vooral voelbaar in het midden van het land en in Noord-Brabant.

27 maart '24 (17:00)

Opvoersetjes e-bikes op openbare weg worden verboden door kabinet

Het kabinet is van plan bezit en gebruik van opvoersetjes voor elektrische fietsen strafbaar te stellen op de openbare weg. Daarover wordt binnenkort een officieel besluit genomen, bevestigt een ingewijde na berichtgeving door RTL Nieuws. Op eigen terrein blijven opgevoerde e-bikes wel toegestaan.