Forse daling van verkoop nieuwe auto's, laagste niveau sinds 1968

De verkoop van nieuwe personenauto's in Nederland zal dit jaar naar verwachting met bijna een kwart dalen tot 340.000 voertuigen vanwege de coronacrisis. Dat zou het laagste niveau zijn sinds 1968, aldus een rapport van het ING Economisch Bureau over de autobranche.

De bank stelt dat de autobranche op verschillende fronten wordt geraakt door de coronacrisis. Enerzijds door vertraagde leveringen en meer thuiswerken (minder kilometers), anderzijds door de economische impact die leidt tot terughoudendheid bij het kopen van een nieuwe auto. ING denkt dat er in 2021 herstel te zien zal zijn, maar dat dit wordt gedrukt door de oplopende werkloosheid waardoor consumenten voorzichtiger zijn met de aanschaf van een nieuwe auto, terwijl minder nieuwe leaseauto's worden verkocht omdat vaker thuis wordt gewerkt. Het herstel zal wel worden gesteund door de beschikbaarheid op de markt van goedkopere elektrische auto's.

Tweedehands

ING zegt dat het onderhoud van auto's nog op peil blijft en dat de verkoop van tweedehands auto's snel uit het dal is geklommen. Dat komt omdat mensen vanwege de virusuitbraak het openbaar vervoer willen mijden en nu vaker een goedkopere occasion kopen in plaats van een nieuwe auto.

Door: ANP