Wat zijn de voordelen van vierseizoenenbanden?

Veel mensen twijfelen over welke banden ze het beste kunnen gebruiken voor hun auto: moet je voor winter- en zomerbanden gaan of voor vierseizoenenbanden? Het antwoord is niet geheel eenduidig: het ligt er een beetje aan wat voor automobilist je bent. 

Vierseizoenenbanden zijn, zoals de naam al aangeeft, bedoeld om het hele jaar op rond te blijven rijden. De profielopbouw en de rubbersamenstelling zorgen ervoor dat de vierseizoenenband zich makkelijk aan de temperatuur en de omstandigheden van het wegdek aanpast. Het zit precies tussen de zomer- en de winterband in. Het is dus eigenlijk een soort compromis-band.

Het grote voordeel van vierseizoenenbanden is dat je niet twee keer per jaar je banden hoeft te verwisselen. En voor mensen die weinig kilometers maken, netjes rijden en alleen binnen Nederland rijden zijn vierseizoenenbanden een prima keuze. Deze automobilisten hebben echt niet specifiek winter- en zomerbanden nodig.

Toch winterbanden?

Het advies is anders voor mensen die hun auto veel gebruiken en er ook in het buitenland mee rijden. In Nederland hoeven automobilisten in de winter niet per se winterbanden te gebruiken, maar in veel andere landen is het wel verplicht, zoals in Duitsland. Bovendien is het in gebieden waar veel sneeuw ligt simpelweg veel verstandiger om winterbanden onder de auto te hebben. Voor wie jaarlijks op wintersport gaat zijn winterbanden dus zeker noodzakelijk.

Door: Nationale Transportgids
Bronnen: ANWB, Kwik-Fit