Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

De weg op bij storm: dit is waar je op moet letten

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Zomerstorm Francis trekt momenteel over het land en Rijkswaterstaat en de ANWB waarschuwen dat automobilisten goed op moeten letten op de weg en rekening moeten houden met de harde wind. Sterker nog, als je niet de weg op hoeft is het beter om thuis te blijven. Maar waar moet je op letten als je wel echt op pad moet tijdens storm of hevige regen? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Wie veilig de weg op wil doet er goed aan om de volgende tips in het achterhoofd te houden.

Snelheid

Een hogere snelheid zorgt ervoor dat je je auto minder goed onder controle hebt. Een flinke windstoot, en je kunt al naast de weg belanden. Daarom is het voor de veiligheid verstandig om een lagere snelheid te hanteren als het stormt. Dit geldt ook voor regen: bij een nat wegdek is je remweg langer. Zorg daarom voor meer afstand met andere auto’s op de weg.

Handen aan het stuur

Het is sowieso de bedoeling dat automobilisten allebei de handen aan het stuur houden, maar veel ervaren bestuurders hebben vaak aan één hand ook wel genoeg (denken ze). Zorg ervoor dat je tijdens storm of regen het stuur goed met twee handen vasthoudt. Op die manier ben je het beste voorbereid op een plotselinge windstoot. Vooral na het passeren van een vrachtwagen of viaduct, als de auto even in de luwte heeft gereden, kan de wind je ineens de volle laag geven.

Caravans en aanhangwagens

Dit advies is misschien ten overvloede, maar laat je aanhangwagen of caravan liever thuis als het stormt. Hoge aanhangers en caravans vangen veel wind en kunnen daardoor makkelijker omver geblazen worden. Als de aanhanger of caravan echt nodig is, pas dan je snelheid nog verder aan. Ook andere automobilisten zijn er bij gebaat om goed op te letten als er aanhangers in de buurt zijn. Haal bijvoorbeeld een auto met aanhanger liever niet in op een brug, want dat kan risico’s met zich meebrengen doordat het daar harder waait.

Aquaplaning

Bij hevige regen is het belangrijk om je snelheid aan te passen en de autoverlichting aan te zetten. Als de situatie echt onveilig voelt is het beter om een parkeerplaats op te zoeken en te wachten tot de hoosbui verder trekt. Forse plassen op de weg kunnen leiden tot aquaplaning: door een waterlaagje tussen band en wegdek is de auto kort onbestuurbaar. Dit wordt vooral veroorzaakt door over plassen rijden met een te hoge snelheid. Bij aquaplaning is het belangrijk om kalm te blijven en rustig je voet van het gas te halen. Druk de koppeling in en houdt het stuur recht tot de auto weer grip heeft op de weg.

Door: Nationale Transportgids
Bron: ANWB

29 maart '24 ( 6:00)

Gemeenteraad Haarlem breidt betaald parkeren niet uit

De gemeenteraad van Haarlem heeft donderdagavond het plan ingetrokken om betaald parkeren in de stad uit te breiden. Daarmee geeft de raad gehoor aan de uitkomst van een referendum onder inwoners.

28 maart '24 (13:48)

Herstel Prinses Margriettunnel tussen Joure en Sneek duurt tot eind 2025

Het herstel van de Prinses Margriettunnel tussen Joure en Sneek duurt tot eind 2025. Volgens Rijkswaterstaat is meer tijd nodig dan gedacht door een nieuwe manier van bouwen waarbij de grondwaterstand niet verlaagd hoeft te worden. Het wegdek van de tunnel kwam in december 2022 omhoog, de werkzaamheden zouden volgens de eerste planning in 2024 klaar zijn.

28 maart '24 (13:48)

Mercedes-Benz aansprakelijk gesteld in sjoemeldieselzaak

De rechter in Duitsland heeft autoconcern Mercedes-Benz Group aansprakelijk gesteld in een zaak die bezitters van sjoemeldiesels hadden aangespannen. Het toenmalige Daimler zou jarenlang software in dieselauto's hebben geïnstalleerd. Daardoor leken de auto's bij testen te voldoen aan de geldende uitstootnormen, terwijl dit in de praktijk niet zo was.

28 maart '24 (13:48)

Meer aanvragen voor subsidie elektrische truck dan er geld beschikbaar is

De subsidiepot voor de aanschaf van elektrische trucks die dinsdag werd geopend, is door grote interesse van ondernemers alweer leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het budget voor dit jaar bedroeg 45 miljoen euro en het totaal aangevraagde subsidiebedrag is 46,5 miljoen euro.

28 maart '24 ( 8:15)

Positief resultaat voor laadbedrijf Fastned

De uitbater van snellaadstations voor elektrische auto's Fastned heeft vorig jaar een stap richting winstgevendheid gezet. Voor de aftrek van onder andere rentes, belastingen en afschrijvingen boekte het bedrijf een positief resultaat.

28 maart '24 ( 6:00)

ANWB verwacht drukke wegen rond Pasen

Dagjesmensen en toeristen grijpen het paasweekend massaal aan om de weg op te gaan, verwacht de ANWB. De drukte begint donderdagmiddag al, als mensen vanaf hun werk naar huis rijden en gelijktijdig het recreatieverkeer op gang komt. Dat was vorig jaar goed voor de drukste spits van het jaar met 1491 kilometer file. De drukte is volgens de verkeersinformatiedienst vooral voelbaar in het midden van het land en in Noord-Brabant.

27 maart '24 (17:00)

Opvoersetjes e-bikes op openbare weg worden verboden door kabinet

Het kabinet is van plan bezit en gebruik van opvoersetjes voor elektrische fietsen strafbaar te stellen op de openbare weg. Daarover wordt binnenkort een officieel besluit genomen, bevestigt een ingewijde na berichtgeving door RTL Nieuws. Op eigen terrein blijven opgevoerde e-bikes wel toegestaan.

27 maart '24 (12:19)

Grote interesse voor AanZET-subsidie voor aanschaf van Zero-Emissie Trucks

De subsidieregeling voor het aanvragen van een Zero-Emissie Truck (AanZET) is op de eerste dag van de openstelling al voor meer dan de helft van het beschikbare budget aangevraagd. Op dinsdag 26 maart om 12 uur waren al 350 aanvragen binnengekomen en om 16.00 uur stond het aantal aanvragen op 402. Dit meldt de RAI Vereniging. 

27 maart '24 (10:45)

Laatste dieselvoertuig ooit van Volvo uit fabriek gerold

Autofabrikant Volvo heeft zijn laatste dieselauto gemaakt. Dat laatste dieselvoertuig, een XC90, werd geproduceerd in de fabriek in het Zweedse Torslanda. Dit exemplaar krijg een plek in een museum van Volvo in Gotenburg.

27 maart '24 ( 8:00)

VVN: geen fatbikes bij praktisch verkeersexamen

Veilig Verkeer Nederland (VVN) heeft besloten om fatbikes niet toe te staan tijdens het eigen praktisch verkeersexamen waarbij kinderen een route fietsen, meldt de organisatie woensdag. Dat de fatbike in potentie hoge snelheden kan bereiken kan "leiden tot gevaarlijke situaties voor zowel kinderen als de omgeving", vindt directeur Evert-Jan Hulshof. Volgens hem staat dat haaks op de eigen doelstellingen en de manier waarop het examen wordt afgenomen.