Hoe hard mag je met een speed pedelec?

Speed pedelecs, de extra snelle elektrische fietsen die steeds meer opduiken, zijn vaak in het nieuws. Men vraagt zich regelmatig af hoe veilig het vervoersmiddel is omdat je er al snel een hoge snelheid mee kan bereiken. De speed pedelec mag op zowel de rijbaan als het bromfietspad rijden, maar hoe hard mag het ding eigenlijk? Er zijn duidelijke regels voor, maar niet iedereen kent ze. Dit melden Nu.nl en de Fietsersbond.

Een speed pedelec kan een maximale snelheid van 45 kilometer per uur bereiken, wat voor een fietspad behoorlijk snel is. Sinds 1 juli 2017 is de speed pedelec officieel een bromfiets, waardoor de elektrische fiets een bromfietskentekenplaat moet hebben en binnen de bebouwde kom niet meer op het reguliere fietspad mag rijden. Buiten de bebouwde kom mag de speed pedelec echter wél op het fietspad en op bromfietspaden is de fiets ook welkom.

Snelheidslimieten

Op bromfietspaden dienen speed pedelecs zich te houden aan een snelheidslimiet van 30 kilometer per uur. Op het fietspad buiten de bebouwde kom mag een speed pedelec 40 kilometer per uur. Rijd je op de rijbaan met je speed pedelec, dan mag de maximale snelheid van 45 kilometer per uur volledig benut worden.

Ook is het belangrijk om te onthouden dat je op een speed pedelec altijd een helm moet dragen.

Door: Nationale Transportgids