Unieke Scania R410 sproeiwagen voor E.I.T.N. Aalders

‘One of a kind’ is nog de beste omschrijving van de nieuwe R410 6x2 bitumensproeiwagen van E.I.T.N. Aalders uit het Groningse Sebaldeburen. De truck, bedoeld voor het verspreiden van bitumeuze hechtlagen in de wegenbouw is samen met Tjalma uit Drachten in eigen beheer ontwikkeld. Het enige vaste uitgangspunt daarbij was, dat de installatie op een Scania gebouwd zou gaan worden. Dit meldt Scania. 

In de wegenbouw worden bitumenemulsies gebruikt als slijtlaag in combinatie met split of als hechtlaag onder nieuw asfalt. Rudolf Aalders: “Wij deden het werk tot nu toe met een 22 jaar oude Scania 113 Streamline sproeiwagen die een breedte van maximaal 5.70 meter kon bestrijken. Daarmee konden we een strook van vier kilometer in drie kwartier insproeien. Maar we wilden dat beter. Toen zijn we samen met ESHA en Tjalma gaan ontwikkelen. Deze truck heeft twee spuitarmen die 7,50 meter in één keer kunnen bestrijken. Dat is niet één maar twee rijstroken en dus dubbel zo snel en lekker efficiënt.”

Lekker duurzaam

Het hart van de opbouw is een 11.000 liter bitumentank. “Qua gewicht kan de hele installatie goed op drie assen. En omdat de laatste as sturend en hefbaar is, hebben we een voertuig waarmee we ook prima kunnen manoeuvreren. De bitumen gaat er warm in op 60 graden Celsius. Maar het mag niet afkoelen. Dus hebben wij een krachtige hydraulische pomp op de motor-PTO die de sproei-installatie aandrijft én een generator. Met die stroom verwarmen we weer de bitumen. Maar aangezien ons werk vooral ’s nachts is, komt het geregeld voor dat de truck overdag al geladen thuis staat. Dan koppel ik hem aan de stroom die ik opwek met mijn 56 zonnepanelen. Dat is lekker duurzaam.”

Door: Nationale Transportgids