Verkeer boven 10 ton mag voorlopig niet over John S. Thompsonbrug

Op de John S. Thompsonbrug in Grave, waar de N324 overheen gaat, geldt vanaf woensdag 29 juli tijdelijk een gewichtsbeperking voor vrachtverkeer, OV-bussen en landbouwverkeer boven de tien ton. De brug dateert uit de jaren 20 van de vorige eeuw en heeft te lijden onder het toegenomen zwaardere (vracht)verkeer. Dit meldt Rijkswaterstaat.

Met deze maatregel wordt, in overleg met de provincies Gelderland en Noord-Brabant, de brug minder belast en blijft de brug veilig beschikbaar voor personenauto’s en verkeer onder de tien ton. Brandweer en ambulances kunnen in geval van nood gebruik blijven maken van de brug. Zij krijgen hiervoor een ontheffing.

Huidige belasting niet meer toelaatbaar

Uit recente inspecties en onderzoek blijkt dat de huidige belasting niet langer meer toelaatbaar is voor de brugconstructie. Rijkswaterstaat was al gestart met levensduur-verlengend onderhoud van de brug. De komende twee jaar worden de verflaag, het wegdek (slijtlaag) en een aantal kleine onderdelen van de brug vervangen. Die werkzaamheden worden nu gecombineerd met de reparatiewerkzaamheden aan de constructie van de brug. Rijkswaterstaat zet in op een versnelde aanpak van de brug, zodat ook het zwaardere verkeer weer gebruik kan maken van de brug.

Omleidingsroute

Deze maatregel gaat hinder opleveren voor met name het openbaar vervoer, landbouwverkeer en vrachtverkeer. In 2019 reden er per etmaal gemiddeld 14.000 voertuigen over de brug, waarvan circa 1.000 tot de categorie zwaarder dan tien ton behoorde. Verkeer zwaarder dan tien ton vanuit het noorden wordt omgeleid naar de A50 Maasbrug, via de N845 (Drutenseweg), de A326 en vervolgens via knooppunt Bankhoef naar de A50 richting Eindhoven. Daarna afslag Ravenstein via de N277 (Dorpenweg) weer richting Grave. Dit is ongeveer vijftien kilometer omrijden, met een extra reistijd van een kwartier tot twintig minuten. Landbouwverkeer wordt ook omgeleid via de A50 Maasbrug bij Ravenstein. Op de A50 zijn parallelwegen aanwezig waar landbouwvoertuigen (langzaamverkeer) gebruik van kan maken. Personenauto’s en verkeer onder de tien ton ondervinden geen hinder.

Door: Nationale Transportgids