Bekeuringen voor automobilisten die ongelukken op A1 filmden

Maandagochtend was het drie keer raak op de A1 tussen Hengelo en Apeldoorn: na een ongeluk met een gekantelde vrachtwagen gebeurden er vervolgens nog twee ongelukken in de nasleep. Meerdere automobilisten besloten deze situaties te filmen. Deze mensen kunnen een bon op de mat verwachten, aldus de politie. Dit meldt De Stentor.

Het viel hulpverleners en politie na het eerste ongeluk al op dat veel mensen “het nodig vonden om de situatie te filmen dan wel te fotograferen”. De politie noemt dit “zeer hinderend en vervelend gedrag” en geeft dan ook aan kentekens te hebben genoteerd. De filmende bestuurders krijgen allemaal een bekeuring. Deze kan flink oplopen, aangezien het vasthouden van een telefoon in de auto tot een boete van 240 euro kan leiden.

Respectloos en gevaarlijk

“Echt respectloos”, noemt de politie het filmen en fotograferen: “De toestand van een slachtoffer hoeft niet via social media rond te gaan. We brengen liever een persoonlijke bezoek bij eventuele familieleden, dan dat mensen iets op social media herkennen van hun naaste.” Bovendien brengen de filmers de verkeersveiligheid ook in gevaar, aangezien ze tijdens het filmen niet op het verkeer letten. Hierdoor kunnen dus weer nieuwe ongelukken veroorzaakt worden, aldus de politie. Of één van de ongelukken op de A1 werd veroorzaakt door het filmen is niet duidelijk.

Door: Nationale Transportgids