Slimme spitsheffing kan oplossing zijn voor files in spits

Een ‘slimme spitsheffing’ zou een goed middel kunnen zijn om de drukte in de spits tegen te gaan, aldus het Centraal Plan Bureau (CPB) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een nieuw onderzoeksrapport. De onderzoekers keken in hun onderzoek ook naar andere zaken dan alleen het aanpakken van de drukte op de weg. Dit meldt de NOS.

Een gerichte spitsheffing kan volgens de planbureaus de files op de Nederlandse wegen verminderen. Bovendien zou het ook nog eens goedkoper zijn dan een algemene kilometerheffing. Het is volgens de onderzoekers duidelijk dat er een verandering in de financiële prikkels nodig is om de drukte in de spits tegen te gaan: “Zolang auto- of ov-kosten worden vergoed voelen mensen geen stimulans om op een ander moment te reizen dan op het drukste stuk van de dag.”

Mobiliteit in Nederland

Een slimme spitsheffing is echter niet genoeg om de mobiliteitsproblemen in Nederland op te lossen en er moet ook verder gekeken worden dan alleen het oplossen van de drukte, aldus de onderzoekers. Bereikbaarheid, verkeersveiligheid, klimaat en luchtkwaliteit zijn allemaal belangrijke zaken die ook meespelen. Er moet veel gebeuren om de mobiliteit te optimaliseren, en hiervoor zijn politieke keuzes nodig. In hun rapport doen de planbureaus meerdere aanbevelingen op dit gebied.

Door: Nationale Transportgids