CBR ziet af van gebruik kuchschermen bij praktijkexamen

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) gaat geen kuchschermen gebruiken bij praktijkexamens in de auto. Dit besluit werd genomen na onderzoek door TNO, dat keek naar het nut van de schermen, en de RDW, dat keek naar de veiligheid. Wel gaat het gebruik van mondkapjes gewoon door. Dit meldt RijschoolPro. 

Onderzoeksinstituut TNO onderzocht op verzoek van het CBR het nut van het gebruik van schermen tussen de bestuurder en de bijrijder. De conclusie is dat de schermen de kans op besmetting door hoesten en niezen wel vermindert, maar dat het scherm weinig effect heeft op besmetting door ademen en praten. Sterker nog, er zou zelfs een grotere kans kunnen zijn op indirecte overdracht, doordat het virus op het scherm achter kan blijven. Daarnaast kwam de RDW tot de conclusie dat het plaatsen van schermen grote veiligheidsrisico’s met zich meebrengt voor zowel de bestuurder als de bijrijder. Het zicht kan er door worden beperkt, en bij ongevallen is de kans op verwondingen groter.

Naar aanleiding van deze resultaten heeft het CBR besloten geen kuchschermen te gebruiken. Het gebruik van mondkapjes is wel verplicht voor zowel de kandidaat als de examinator.

Door: Nationale Transportgids