Grenscontroles zorgen voor lange wachttijden aan Belgische grens

Sinds vorige week is vanwege het coronavirus al het niet-noodzakelijke verkeer verboden in België. De Belgische politie handhaaft het verbod en voert daarom controles uit, waardoor er files staan op de snelwegen vanuit Nederland naar België. Bij de grensovergangen staat het verkeer meerdere kilometers stil. Dit meldt Transport Online.

De Belgische politie voert op alle snelwegen vanuit Nederland richting Antwerpen en Limburg controles uit. Rond op- en afritten voorbij de grens checken ze of chauffeurs wel in België mogen komen. Als iemand geen goede reden heeft om de grens over te komen, wordt hij of zij teruggestuurd. Dit leidt tot lange files, vooral op de E19 en A12. Grensarbeiders die werken in de vitale sectoren mogen de grens wel passeren met een speciaal vignet.

Vrachtverkeer

Ook het goederenvervoer mag doorgaan, maar de vrachtwagens komen wel in de file terecht, aldus de ANWB. Dit leidt tot oproepen om een extra rijstrook speciaal voor vrachtvervoer te reserveren, zodat dit geen vertraging hoeft op te lopen. Afgelopen maandag kwam de Europese Commissie met maatregelen om het goederenvervoer beter te laten verlopen. Een van deze maatregelen was de beperking van de wachttijd voor chauffeurs tot maximaal vijftien minuten, maar die maatregel lijkt vandaag niet nageleefd te kunnen worden.

Door: Nationale Transportgids