Aantallen in-checks openbaar vervoer nog niet op niveau van 2019

Uit gegevens verzameld door het Centraal Bureau voor de Statistiek en Translink blijkt dat er in mei 2022 83,5 miljoen keer is ingecheckt bij het openbaar vervoer. Vergeleken met de coronaperiode is dit een stuk meer maar nog niet op het niveau van voor de coronapandemie. Dit meldt het CBS. 

Opheffen beperkingen 

Sinds februari zijn de meeste reisbeperkingen in het openbaar vervoer opgeheven en dit was terug te zien in de cijfers. Het aantal reizigers in 2022 nam gestaag toe. In maart 2022 waren er 85,6 miljoen check-ins. Dit is een forse stijging ten opzichte van de coronajaren maar nog steeds 31 procent minder dan in maar 2019.

Ander reisgedrag  

Corona heeft wel een hele duidelijke stempel gedrukt op het ov-reisgedrag van Nederlanders. Zo werd er in april 2020, toen de maatregelen net van kracht waren, maar 15,8 miljoen keer ingecheckt. Dit was in april 2022 vijf keer zo hoog. Als er deze zomer geen reisbeperkingen meer worden aangekondigd zal het aantal treinreizigers naar verwachting weer terugkeren naar het niveau van 2019. De cijfers laten echter zien dat dit een geleidelijke beweging is waarvan de effecten pas over een langere periode zichtbaar zijn.

Door: Nationale Transportgids