Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Station Driebergen-Zeist ontvangt prijs voor behoud historische perronkap

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
Station Driebergen-Zeist ontvangt prijs voor behoud historische perronkap
Een modern en duurzaam station waar de geschiedenis beleefd kan worden: dat is station Driebergen-Zeist in een notendop. Bij de verbouwing van het station werd de historische perronkap behouden. Daarvoor ontving het project op vrijdag 13 mei de Waarderingsprijs Erfgoed uit handen van Vereniging Geheugen van Zeist en de Stichting Driebergen-Rijsenburg Vroeger en Nu. Dat meldt ProRail.

De jury complimenteerde de initiatiefnemers en uitvoerders met het bereikte resultaat en sprak haar waardering uit voor het initiatief om de perronkap te behouden en in ere te herstellen. “De kap is op historisch verantwoorde wijze opgenomen in de nieuwbouw. Hij is op traditionele wijze gerestaureerd en past naadloos in het ontwerp van het station. Een prachtig voorbeeld van hoe oud en nieuw elkaar kunnen versterken,” aldus Ria Efdee, voorzitter van de jury.

Plaquette 

Regiodirecteur Harro Homan van ProRail onthulde de prijs, die in de vorm van een plaquette op een pilaar van de perronkap prijkt. “Het behoud van de kap ging niet zonder slag of stoot. Er zijn een aantal momenten in het project geweest waarop hij had kunnen sneuvelen”, vertelt Homan. ,,Toch hebben we ons ervoor ingezet om hem te behouden. De reiziger heeft er nu, naast een station dat van alle gemakken is voorzien, ook een stukje geschiedenis bij. En dat is ontzettend waardevol.”

Na drie jaar bouwen was het nieuwe station Driebergen-Zeist op 31 maart 2020 gereed. In de nieuwe situatie loopt de hoofdstraat onder de sporen door. Dat betekent geen lange files meer voor de overweg en niet langer onveilige situaties waarbij voetgangers over het spoor rennen om hun trein te halen.

Veiligheid 

Ook de veiligheid op de perrons is verbeterd. De intercity’s rijden over de buitenste sporen zodat ze niet meer vlak langs de wachtende reizigers razen. In het midden is één breed perron waar alleen de sprinters stoppen. Fietsers hebben hun eigen fietsroute onder het station door en kunnen hun fiets veilig en droog parkeren in de fietsenstalling onder het station.

Door: Nationale Transportgids 

03 oktober '23 ( 7:50)

Fototentoonstellingen op station Groningen en Tilburg

De reizende fototentoonstelling ‘De Mix Nederland’ is al ruim anderhalf jaar in steeds een andere provincie van het land te zien. Op dit moment op de stations van Groningen en Tilburg. Dat meldt ProRail. 

29 september '23 ( 8:29)

Volker Rail hard aan het werk op station Oldenzaal

Aannemer Volker Rail bouwt op station Oldenzaal hard aan een extra perron en spoor. Beide krijgen steeds meer vorm. In de tweede helft van november wordt het spoor aangesloten. Dat meldt ProRail.

28 september '23 (18:37)

Rotterdamse metrolijnen stoppen niet op station bij Erasmus MC

De Rotterdamse metrolijnen A, B en C stoppen op last van de politie niet op station Dijkzigt naast het Erasmus MC, meldt vervoerder RET. In het ziekenhuis vond donderdagmiddag een schietincident plaats en er werd brand gesticht.

27 september '23 ( 6:07)

Demissionair staatssecretaris Heijnen wil dat NS spitsheffing heroverweegt

De NS moet de omstreden spitsheffing opnieuw overwegen en bovendien met alternatieven komen, zegt demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur). Een externe partij gaat de alternatieven van de NS beoordelen. Ook mag de NS in het vervolg alleen nieuwe tarieven invoeren met goedkeuring van het kabinet en de Tweede Kamer. En voor 2026 komt er überhaupt geen spitsheffing. Heijnen komt binnenkort met een brief waarin ze de aanscherpingen verder uitwerkt.

25 september '23 (15:37)

NS wil spitsheffing compenseren voor reizigers die echt geen andere keuze hebben

NS wil de omstreden spitsheffing compenseren voor reizigers die echt geen andere keuze hebben dan op de drukste tijden van de week in de trein te stappen. Het spoorbedrijf wil daarover in gesprek met de politiek en met werkgevers. Het plan is bedoeld om voor het overgrote deel van de reizigers de kaartjes goedkoper te maken, benadrukt topman Wouter Koolmees. "We doen dit niet omdat we er geld aan willen verdienen."

25 september '23 ( 8:37)

Plan NS: 's ochtends hooguit 2,50 euro spitsheffing

De spitsheffing die de NS wil gaan invoeren, gaat in de ochtend maximaal 2,50 euro kosten. Dat bevestigde een woordvoerder van de NS na berichtgeving in het AD. President-directeur Wouter Koolmees gaat maandag naar de Tweede Kamer.

25 september '23 ( 6:07)

Centrumzijde westelijke reizigerstunnel Amsterdam Centraal vanaf vandaag dicht

Op station Amsterdam Centraal is vanaf maandagochtend de ingang van de westelijke reizigerstunnel aan de centrumzijde gesloten vanwege werkzaamheden. Aan de IJ-zijde blijft de ingang naar de tunnel wel open. ProRail verwacht dat de verbouwing van de tunnel duurt tot medio 2024, waarna de toegangspoortjes aan de centrumzijde weer opengaan.

22 september '23 ( 8:30)

Makkelijker een OV-fiets huren in Amsterdamse fietsenstallingen

Reizigers in Amsterdam kunnen sinds woensdag 20 september 2023 op een nieuwe manier een OV-fiets huren. Bijna alle drieduizend OV-fietsen in de stationsstallingen in Amsterdam hebben nu een elektronisch slot dat te openen is met een OV-chipkaart. Dat meldt NS.

21 september '23 (10:00)

NS verkoopt onderdelen van de Koploper

De Koploper (ICMm) rijdt al 46 jaar door Nederland, maar het einde van de levensduur van deze trein is in zicht. NS wil zoveel mogelijk onderdelen een tweede leven geven. Daarom gaat de spoorwegmaatschappij op zoek naar een nieuwe bestemming voor de materialen uit deze trein. Dat meldt NS.

19 september '23 (15:37)

Noord-Zuidlijn doortrekken onzeker na miljardenbezuiniging door kabinet

Het is onzeker of het doortrekken van de Noord-Zuidlijn naar Schiphol doorgaat: het kabinet moet bezuinigen en haalt ruim 1,5 miljard euro uit het project. Wel blijft er nog ongeveer 900 miljoen euro over, zodat de komende jaren verder gewerkt kan worden aan de plannen. In 2025 moet er een zogeheten voorkeursvariant liggen voor de uitvoering.