Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Ov-bedrijven kunnen heel 2022 rekenen op coronavergoeding

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Ov-bedrijven kunnen heel 2022 rekenen op coronavergoeding
OV-bedrijven kunnen in heel 2022 rekenen op een vergoeding van het Rijk om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen. Dat heeft het kabinet besloten. De vergoeding was al toegezegd tot september van dit jaar, maar wordt nu doorgetrokken tot het einde van het jaar. Dit meldt Rijksoverheid.  

Het aantal reizigers dat gebruik maakt van het openbaar vervoer neemt gestaag toe nu de reisbeperkingen en de mondkapjesplicht zijn opgeheven, maar is nog niet terug op het niveau van 2019. Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) verwacht dat het aantal reizigers in 2022 gemiddeld op 88 procent ten opzichte van 2019 uitkomt.

Ov is keihard nodig

Staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat: “Het openbaar vervoer zullen we ook in de toekomst keihard nodig hebben. Het openbaar vervoer zorgt ervoor dat dorpen en steden op een duurzame wijze voor iedereen bereikbaar zijn. De ov-bedrijven hebben er tijdens de coronacrisis aan bijgedragen dat ons land in beweging bleef. Mensen met een vitaal beroep, zoals verpleegkundigen, leerkrachten en politieagenten, konden op hun werk komen omdat het openbaar vervoer is blijven rijden. Nu de coronabeperkingen zijn opgeheven, zien we dat steeds meer reizigers het openbaar vervoer weer weten te vinden. Met dit besluit is er voor de reizigers en vervoerders zekerheid dat het OV-aanbod het hele jaar op peil kan blijven.”

Openbaar vervoer van groot belang

Toen in 2020 de coronapandemie uitbrak, liepen de reizigersaantallen in het openbaar vervoer snel terug en daardoor daalden de inkomsten voor ov-bedrijven drastisch. Omdat grote groepen mensen voor hun mobiliteit afhankelijk zijn van het openbaar vervoer, heeft de overheid vervoersbedrijven toen gevraagd zoveel mogelijk hun gewone dienstregeling te blijven rijden. De vervoerders krijgen daarvoor een beschikbaarheidsvergoeding van het Rijk.

Reizigers keren terug

Dankzij deze regeling krijgen ov-bedrijven hun kosten grotendeels vergoed en blijft het fijnmazige ov-netwerk voor de reiziger behouden. De regeling ‘ademt mee’ met de reizigersinkomsten. Dat betekent dat de vervoersbedrijven een hogere vergoeding krijgen als er minder mensen gebruik maken van het openbaar vervoer en een lagere als er meer mensen met het openbaar vervoer reizen.

In 2020 hebben vervoerders 1,2 miljard euro aan vergoeding gekregen en in 2021 1,4 miljard euro. Omdat reizigers nu weer steeds vaker voor het openbaar vervoer kiezen, is de verwachting dat er dit jaar zo’n 140 miljoen euro nodig is om de kosten van ov-bedrijven te vergoeden. Daarnaast kijkt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat samen met de sector naar acties om reizigers opnieuw voor het openbaar vervoer te winnen.

De voorspelling van het KiM is dat in 2023 het aantal reizigers in het openbaar vervoer op 97 procent van het aantal in 2019 uitkomt. Een nieuwe prognose van het KiM wordt in juni verwacht.

Door: Nationale Transportgids 

26 maart '24 ( 8:24)

Unieke circulaire producten te koop in de NS Upcycle Shop

Op Rotterdam Centraal is maandag 25 maart 2024 de NS Upcycle Shop weer geopend. Treinfans kunnen er tot en met zaterdag 30 maart unieke items kopen. Bijvoorbeeld onderzetters of dienblaadjes die zijn gemaakt van oude gele informatieborden van stations. Dat meldt NS.

26 maart '24 ( 8:15)

Treinen van en naar Amsterdam-Zuid rijden weer volgens dienstregeling

Het treinverkeer van en naar Amsterdam-Zuid rijdt weer volgens dienstregeling. Dat meldt de NS, enkele uren nadat het station werd getroffen door een plofkraak. Daardoor konden treinen weliswaar langs het station rijden, maar daar niet stoppen.

26 maart '24 ( 6:15)

Geen treinverkeer van en naar Amsterdam-Zuid vanwege plofkraak

Door een plofkraak in Amsterdam-Zuid is er op last van de politie geen treinverkeer van en naar het treinstation mogelijk, meldt de NS. Op dit moment is de prognose dat de overlast duurt tot zeker 06.30 uur.

22 maart '24 ( 7:39)

Zes dagen lang werkzaamheden aan spoor bij 't Harde

In opdracht van spoorwegbeheerder ProRail gaat aannemer Swietelsky aan het spoor bij 't Harde werken. Tijdens de werkzaamheden rijden er bussen in plaats van treinen. Dat meldt ProRail.

20 maart '24 ( 9:45)

Minder internationale treinen naar Berlijn

Door een beperking aan materieel rijden er vandaag minder internationale treinen naar Berlijn. Dat heeft de Nederlandse Spoorwegen laten weten.

20 maart '24 ( 9:11)

Wisselstoring tussen Amsterdam en Schiphol verholpen

De wisselstoring die het treinverkeer tussen Amsterdam en Schiphol woensdagochtend platlegde, is verholpen. Het treinverkeer wordt vanaf 09.30 uur weer opgestart, meldt een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail. Het probleem kwam voort uit een beveiligingssysteem van de wissels, maar dat is nu opgelost.

20 maart '24 ( 8:34)

Door wisselstoring treinverkeer Schiphol bijna helemaal plat

Door een wisselstoring ligt het treinverkeer rond Schiphol woensdagochtend vrijwel helemaal plat. Ook dinsdagavond waren er al problemen op het spoor rond de luchthaven. Toen zorgde schade aan een bovenleiding in een van de Schipholtunnels ervoor dat er minder treinen van en naar Schiphol reden.

19 maart '24 ( 9:28)

Minder Intercity's Amsterdam - Eindhoven tot 21:00 vandaag

Tussen Amsterdam Centraal en Eindhoven Centraal rijden dinsdag minder Intercity's als gevolg van een defect spoor, meldt de NS. De vervoerder verwacht dat de situatie duurt tot 21.00 uur.

19 maart '24 ( 7:10)

Rover-Limburg pleit voor maatregelen tegen vertragingen in Heerlen

De afdeling Limburg van reizigersvereniging Rover pleit voor een kleine aanpassing aan een perron op station Heerlen. Die aanpassing zou ervoor moeten zorgen dat treinen meer ruimte hebben om langs het perron te halteren en zou het toenemende aantal vertragingen rond Heerlen kunnen beperken. Dat meldt Rover.

18 maart '24 (15:20)

Rotterdam begint proef met inleversysteem statiegeldbekers

Mensen kunnen vanaf maandag statiegeld terugkrijgen als zij in Rotterdam of op Rotterdam Centraal een speciale statiegeldbeker kopen en inleveren, meldt NS. Het spoorbedrijf, de gemeente Rotterdam en veertien ondernemers in de stad hopen dat deze proef zorgt voor minder wegwerpbekers en afval.