Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Fietsersbond en Rover noemen NS-proef met 'fietsreserveren' mislukt

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De Fietsersbond en reizigersorganisatie Rover roepen de NS op geen vervolg te geven aan de proef met "fietsreserveren" in de trein. Het verplicht reserveren van een fietsplek leverde volgens hen vooral veel problemen op voor reizigers "tijdens alle momenten van de reis". De twee belangenorganisaties noemen de pilot "een digitale schijnoplossing voor een fysiek probleem: te weinig ruimte voor fietsen in de trein".

Het experiment met verplicht reserveren vond plaats van 10 juli tot en met 15 september. De NS wil de maatregel invoeren omdat het meenemen van fietsen in de top-5 klachten van treinreizigers staat. De twee consumentenorganisaties zijn al vanaf het begin tegen het plan.

Rover en de Fietsersbond ontvingen bijna tweehonderd klachten over de NS-pilot. Vooral dat een reservering geen garantie bood op een daadwerkelijke plek voor de fiets, leidde tot veel bezwaren. "Bij het plannen van de reis kwamen veel reizigers technische drempels en systeemfouten tegen. Reizigers die hun overstap niet haalden, waren niet zeker van een beschikbare plek in de volgende trein", aldus de twee organisaties.

Geen nieuwe proef

"De reiziger is verplicht te reserveren, maar NS is uiteindelijk niet verplicht de plaats ook aan te bieden", aldus directeur Esther van Garderen van de Fietsersbond. "De fietsreservering blijkt dus niets waard en de pilot is wat ons betreft mislukt."

De NS laat in een reactie weten dat alle ervaringen en binnengekomen klachten worden verzameld en geëvalueerd. "Er kwamen ook klachten binnen van treinreizigers die zelf geen fiets bij zich hadden", aldus een woordvoerster. En reizigers die hun fiets mee wilden nemen in de trein konden er volgens haar soms niet terecht omdat er koffers in de weg stonden.

"We zijn blij dat Rover de reacties deelt", aldus de NS-woordvoerster. "We gaan nu intern onderzoeken wat er wel werkt en wat niet bij de verplichte fietsreservering." Volgens haar komt er in de tussentijd geen nieuwe proef met reserveren voor fietsen in de trein.

Door: ANP

23 april '24 (16:00)

Alleen op vier grootste stations kan nog gepind worden

Alleen op de vier grootste stations Amsterdam Centraal, Rotterdam Centraal, Utrecht Centraal en Den Haag Centraal zijn nog werkende pinautomaten te vinden, meldt de NS. De spoorwegmaatschappij heeft uit voorzorg de overige 24 van de in totaal 42 geldautomaten tijdelijk gesloten vanwege recente plofkraken op station Amsterdam Zuid en station Delft.

23 april '24 (14:15)

Verkoop van Duitse NS-dochteronderneming Abellio

NS verkoopt zijn dochterbedrijf Abellio Duitsland aan de Duitse spooronderneming BeNEX, maakte het spoorwegbedrijf dinsdag bekend. Daarmee zijn de laatste activiteiten van NS in het buitenland beëindigd. Het bedrijf wil zich volledig gaan richten op de Nederlandse reiziger, zowel voor binnenlands als internationaal treinverkeer.

23 april '24 ( 9:00)

Rover ontvangt 120 klachten over nieuwe samenreiskorting NS

Reizigersorganisatie Rover heeft in de afgelopen twee weken 120 klachten ontvangen over de nieuwe regels voor samenreiskorting van de NS. Reizigers klagen onder meer over "administratieve rompslomp, gebrek aan flexibiliteit en extra kosten".

23 april '24 ( 7:16)

Aangepaste dienstregeling rond Amsterdam Centraal in meivakantie

Spoorwegbeheerder ProRail voert van maandag 29 april tot en met zaterdag 4 mei 2024 werkzaamheden uit aan enkele spoorbruggen en sporen op en nabij station Amsterdam Centraal en op het traject Amsterdam Centraal-Amsterdam Bijlmer ArenA. Hierdoor kunnen daar in deze periode minder treinen rijden. Dat meldt NS.

19 april '24 (11:30)

NS-personeel spreekt reizigers zaterdagavond toe tijdens actie

NS-medewerkers spreken reizigers zaterdagavond toe, tijdens de drie minuten dat treinen stilstaan en stationswinkels sluiten als actie tegen geweld. Het omroepbericht is te horen in alle 190 stilstaande treinen en stations, om 22.30 uur. Het is op dat tijdstip precies een week geleden dat een groep jongeren een hoofdconductrice van de NS mishandelde.

19 april '24 ( 9:04)

NS-stationswinkels sluiten zaterdagavond de deuren

Zaterdag 20 april 2024 staan niet alleen de treinen om 22.30 uur drie minuten stil. Ook alle NS-stationswinkels gaan op dat tijdstip dicht. Daarover bericht NS.

18 april '24 (13:45)

ProRail: ook in 2024 veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie het donderdag gepresenteerde jaarverslag over 2023.

18 april '24 (11:30)

Extra NS-treinen op Koningsdag

Op Koningsdag, 27 april, rijden de treinen van de NS volgens de speciale Oranjedienstregeling. Naar veel steden rijden dan meer treinen dan gebruikelijk, die ook nog langer zijn. Ook is er meer NS-personeel op de been.

17 april '24 (12:00)

Qbuzz zet treinen, trams en bussen 3 minuten stil na mishandeling conductrice NS

Vervoerder Qbuzz zet zaterdag zijn treinen, trams en bussen drie minuten stil. Dat meldt Qbuzz woensdag. Onder meer U-OV, dat het openbaar vervoer in de regio Utrecht verzorgt, valt onder Qbuzz.

15 april '24 (15:45)

Bijna honderd miljoen voor elektrificeren twee dieselspoorlijnen in Overijssel en Gelderland

Het kabinet heeft bijna 100 miljoen euro vrijgemaakt om twee spoorlijnen in de provincies Overijssel en Gelderland te elektrificeren. Tussen Almelo en Hardenberg en tussen Zutphen en Oldenzaal rijden nu nog dieseltreinen. Het is de bedoeling dat het spoor hier binnen enkele jaren een bovenleiding krijgt, zodat er elektrisch aangedreven treinen kunnen rijden.