Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Scheepvaart weer op gang na beëindiging actie Greenpeace in Rotterdam

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
De politie heeft ingegrepen bij een actie van Greenpeace bij Shell Pernis, de grootste olieraffinaderij van Europa. Activisten van de milieuorganisatie hadden daar onder meer lijnen gespannen om de toegang tot de Tweede Petroleumhaven te blokkeren. "Daardoor was het scheepvaartverkeer gestremd. Dat is echt uit den boze, dus die lijn is weggehaald", liet een woordvoerster van de politie weten.

Volgens een woordvoerder van Greenpeace heeft de Zeehavenpolitie inmiddels enkele activisten opgepakt. De politiewoordvoerster bevestigt dat deelnemers aan de actie die niet luisteren worden aangehouden. Aantallen kon ze nog niet noemen.

Tientallen activisten uit binnen- en buitenland kwamen maandagochtend naar "het hart van de vervuiling", zoals zij het noemen. Ze versperden de haven onder meer met kano's, kajaks en het zeilschip Beluga. Met de actie wil de organisatie de aandacht vestigen op reclames van bedrijven die zich met fossiele brandstoffen bezighouden.

Reactie Shell

Door middel van een Europees Burgerinitiatief hoopt Greenpeace een verbod op "fossiele reclame" dichterbij te brengen. Het komende jaar wil Greenpeace proberen een miljoen handtekeningen van Europese burgers te verzamelen die dit doel ondersteunen.

Shell is niet over de actie te spreken. Het bedrijf "respecteert het recht en de vrijheid om te demonstreren, mits dit op een veilige manier gebeurt", maar dat is hier volgens het bedrijf niet het geval. "De demonstranten zijn illegaal op ons terrein waar strenge veiligheidsvoorschriften gelden."

Investering

Inhoudelijk wijst Shell erop dat het miljarden euro's investeert in koolstofarme energie. "Denk bijvoorbeeld aan wind- en zonne-energie, waterstof, biobrandstoffen en laadpalen." De multinational zegt klanten te willen helpen met een overstap op schonere energiebronnen. "Dat betekent ook dat we hen willen laten weten welke koolstofarme producten we aanbieden of ontwikkelen, bijvoorbeeld via advertenties."

Greenpeace is van de duurzame ambities van het grote olie- en gasbedrijf niet onder de indruk. "Leuk dat Shell een paar groene projecten heeft, maar als het overgrote deel nog vies is, blijft Shell de klimaatcrisis aanjagen", reageerde de organisatie.

Door: ANP

19 april '24 (11:30)

NS-personeel spreekt reizigers zaterdagavond toe tijdens actie

NS-medewerkers spreken reizigers zaterdagavond toe, tijdens de drie minuten dat treinen stilstaan en stationswinkels sluiten als actie tegen geweld. Het omroepbericht is te horen in alle 190 stilstaande treinen en stations, om 22.30 uur. Het is op dat tijdstip precies een week geleden dat een groep jongeren een hoofdconductrice van de NS mishandelde.

19 april '24 ( 9:04)

NS-stationswinkels sluiten zaterdagavond de deuren

Zaterdag 20 april 2024 staan niet alleen de treinen om 22.30 uur drie minuten stil. Ook alle NS-stationswinkels gaan op dat tijdstip dicht. Daarover bericht NS.

18 april '24 (13:45)

ProRail: ook in 2024 veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie het donderdag gepresenteerde jaarverslag over 2023.

18 april '24 (11:30)

Extra NS-treinen op Koningsdag

Op Koningsdag, 27 april, rijden de treinen van de NS volgens de speciale Oranjedienstregeling. Naar veel steden rijden dan meer treinen dan gebruikelijk, die ook nog langer zijn. Ook is er meer NS-personeel op de been.

17 april '24 (12:00)

Qbuzz zet treinen, trams en bussen 3 minuten stil na mishandeling conductrice NS

Vervoerder Qbuzz zet zaterdag zijn treinen, trams en bussen drie minuten stil. Dat meldt Qbuzz woensdag. Onder meer U-OV, dat het openbaar vervoer in de regio Utrecht verzorgt, valt onder Qbuzz.

15 april '24 (15:45)

Bijna honderd miljoen voor elektrificeren twee dieselspoorlijnen in Overijssel en Gelderland

Het kabinet heeft bijna 100 miljoen euro vrijgemaakt om twee spoorlijnen in de provincies Overijssel en Gelderland te elektrificeren. Tussen Almelo en Hardenberg en tussen Zutphen en Oldenzaal rijden nu nog dieseltreinen. Het is de bedoeling dat het spoor hier binnen enkele jaren een bovenleiding krijgt, zodat er elektrisch aangedreven treinen kunnen rijden.

15 april '24 (14:30)

Vanwege harde wind geen hogesnelheidstreinen tussen Amsterdam en Rotterdam

Door de harde wind rijden er maandag geen treinen tussen Amsterdam Centraal en Rotterdam Centraal op het traject van de hogesnelheidslijn (HSL), meldt de NS. De spoorvervoerder verwacht dat de directe HSL-verbinding tussen Amsterdam en Rotterdam pas dinsdagmiddag rond 15.00 uur weer kan worden opgestart.

15 april '24 (13:15)

NS-treinverkeer zaterdag drie minuten stilgelegd om mishandeling conducteur

Het treinverkeer wordt komende zaterdag om 22.30 uur drie minuten stilgelegd naar aanleiding van de mishandeling van een conducteur vorig weekend, meldt de NS. De conducteur van de treinvervoerder werd zaterdagavond geschopt, geslagen en van een trap geduwd door een groep jongeren. Dit gebeurde rond 22.30 uur.

15 april '24 ( 7:45)

Vandaag minder treinen vanaf Schiphol

Tussen Schiphol Airport en Diemen Zuid rijden tot maandagavond laat veel minder treinen. Bovendien rijden tot zeker 22.30 uur tussen Schiphol en Utrecht Centraal minder intercity's. Dat komt door herstelwerk.

14 april '24 (18:45)

Conducteur in trein tussen Delft en Den Haag HS mishandeld

Een conducteur van de NS is zaterdagavond in een trein mishandeld door een groep jongeren. Ze is onder meer van de trap geduwd, meldt vakbond VVMC. De politie bevestigt dat er een incident in een trein tussen Delft en Den Haag HS heeft plaatsgevonden. Een minderjarige is aangehouden en zit nog vast.