Normal_brug_over_van_harinxmakanaal_opent_niet_meer_voor_scheepvaart

De spoorbrug over het Van Harinxmakanaal is sinds dinsdagmiddag 7 september defect. De zogenaamde HRMK-brug bij Leeuwarden is wel voor treinverkeer beschikbaar, maar opent helaas niet meer voor de scheepvaart. ProRail werkt sindsdien met man en macht aan herstel, dat naar verwachting tenminste drie weken zal duren. Dit meldt ProRail. 

 

Afgelopen weekend is de defecte cilinder deels uit de brug gehesen. Het binnenwerk onderzoeken en repareert ProRail bij een bedrijf in Sneek. Komende dagen verwachten het bedrijf meer te weten over hoe het herstel uitgevoerd kan worden en hoeveel tijd dat zal kosten. Urgentie voor reparatie is groot: mensen en middelen zijn speciaal vrijgemaakt. Treinverkeer vindt sinds zondagmiddag weer normale doorgang, maar omdat de brug na reparatie pas weer open kan blijft de beperking voor de scheepvaart helaas wel van kracht.

Gebruik

De HRMK is onderdeel van de spoorverbinding Leeuwarden richting Zwolle, met momenteel per uur vier passerende intercity’s en vier sprinters aan reizigersvervoer. Normaal draait de brug voor de scheepvaart meerdere keren per dag. Trein- en vaarverkeer kunnen zo beide doorgang vinden.

Onderhoud

Met regelmatig onderhoud wil ProRail ook deze brug zo goed mogelijk beschikbaar houden voor treinverkeer. Zo zijn in een grote onderhoudsbeurt rond 2018 de hefcilinders gereviseerd. Ook is geïnvesteerd in het op afstand bedienen van de brug.

Over het Van Harinxmakanaal ligt ook een andere spoorbrug, met sporen richting Harlingen en Stavoren. Ook deze brug draait op een hefcilinder die in 2017 grondig is gereviseerd.

Door: Nationale Transportgids
Bron: ProRail