Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Ruim 40 procent minder reizigers in Fries openbaar vervoer in 2020

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Zo’n 9 miljoen reizigers hebben vorig jaar in Fryslân gebruik gemaakt van de regionale trein of bus. Dat is door de gevolgen van de coronacrisis ruim 40 procent minder dan in 2019. Treinen reden vaker op tijd en bussen kwamen vaker op tijd aan op de eindbestemming. Daarnaast is binnen het busvervoer de CO2-uitstoot aanzienlijk gedaald door een proef met biodiesel. Dit meldt de provincie Fryslân.

Het bus- en treinvervoer in Fryslân krijgt elk jaar een waardering. In het eerste kwartaal gaven reizigers het Fryske openbaar vervoer een 7,9 wat gelijk staat aan het jaar ervoor en het landelijk gemiddelde dit kwartaal. Tijdens de overige kwartalen is vanwege de coronapandemie de reizigerswaardering niet gemeten.

Aanbod en punctualiteit

Het aantal dienstregelingsuren, zonder lijntaxi, bel- en buurtbus, in 2020 lag met 651.200 uren 2,9 procent lager dan het jaar ervoor. Hoewel er door de coronacrisis fors minder gereisd is, is de dienstregeling in 2020 nauwelijks aangepast met uitzondering van collegeliners en buutbussen. In 2020 zijn minder bussen op tijd vertrokken dan in 2019, wel kwamen ze vaker op tijd aan bij de eindhalte. Treinen vertrokken vaker op tijd en er vielen minder ritten uit dan in 2019.

Klantreacties, klachten en incidenten

In 2020 zijn bij Arriva een derde minder klantreacties geregistreerd dan in 2019. Door corona werd er minder gereisd, waardoor er ook minder reacties binnen zijn gekomen. Het aantal klachten lag met 1.789 een kwart lager dan in 2019 (2.391 klachten). Het aantal sociale veiligheidsincidenten is bij het treinvervoer afgenomen en in het busvervoer toegenomen.

Deze stijging lijkt een gevolg van de coronamaatregelen te zijn. Reizigers konden tijdelijk alleen achterin de bus instappen, waardoor zwartrijden is toegenomen. Daarnaast leidde het aanspreken van reizigers op het niet dragen van een mondkapje tot ongewenst gedrag jegens personeel. Gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder vindt dat niet acceptabel. Sinds het inbouwen van kuchschermen in de bussen neemt het zwartrijden af. Reizigers hebben weer de mogelijkheid om alsnog een vervoerbewijs aan te schaffen.

Duurzaamheid

Van juni 2019 tot mei 2021 is bij het busvervoer een pilot gestart waarbij tien bussen reden op biodiesel, Hydrotreated Vegetable Oil (HVO) waarmee zo’n 80% minder CO2-uitstoot kan worden verwacht. “Een mooi resultaat in een moeilijk jaar”, zegt gedeputeerde Fokkens-Kelder. Hiermee is 2,25 ton kg CO2-uitstoot bespaard. Deze pilot is verlengd tot eind 2022. Voor treinen was de CO2-uitstoot per kilometer in 2020 gelijk aan 2019. Vanaf december 2020 zal de uitstoot per kilometer aanzienlijk dalen, omdat de nieuwe WINK-treinen op biodiesel rijden.

Door: Nationale Transportgids

26 maart '24 ( 8:24)

Unieke circulaire producten te koop in de NS Upcycle Shop

Op Rotterdam Centraal is maandag 25 maart 2024 de NS Upcycle Shop weer geopend. Treinfans kunnen er tot en met zaterdag 30 maart unieke items kopen. Bijvoorbeeld onderzetters of dienblaadjes die zijn gemaakt van oude gele informatieborden van stations. Dat meldt NS.

26 maart '24 ( 8:15)

Treinen van en naar Amsterdam-Zuid rijden weer volgens dienstregeling

Het treinverkeer van en naar Amsterdam-Zuid rijdt weer volgens dienstregeling. Dat meldt de NS, enkele uren nadat het station werd getroffen door een plofkraak. Daardoor konden treinen weliswaar langs het station rijden, maar daar niet stoppen.

26 maart '24 ( 6:15)

Geen treinverkeer van en naar Amsterdam-Zuid vanwege plofkraak

Door een plofkraak in Amsterdam-Zuid is er op last van de politie geen treinverkeer van en naar het treinstation mogelijk, meldt de NS. Op dit moment is de prognose dat de overlast duurt tot zeker 06.30 uur.

22 maart '24 ( 7:39)

Zes dagen lang werkzaamheden aan spoor bij 't Harde

In opdracht van spoorwegbeheerder ProRail gaat aannemer Swietelsky aan het spoor bij 't Harde werken. Tijdens de werkzaamheden rijden er bussen in plaats van treinen. Dat meldt ProRail.

20 maart '24 ( 9:45)

Minder internationale treinen naar Berlijn

Door een beperking aan materieel rijden er vandaag minder internationale treinen naar Berlijn. Dat heeft de Nederlandse Spoorwegen laten weten.

20 maart '24 ( 9:11)

Wisselstoring tussen Amsterdam en Schiphol verholpen

De wisselstoring die het treinverkeer tussen Amsterdam en Schiphol woensdagochtend platlegde, is verholpen. Het treinverkeer wordt vanaf 09.30 uur weer opgestart, meldt een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail. Het probleem kwam voort uit een beveiligingssysteem van de wissels, maar dat is nu opgelost.

20 maart '24 ( 8:34)

Door wisselstoring treinverkeer Schiphol bijna helemaal plat

Door een wisselstoring ligt het treinverkeer rond Schiphol woensdagochtend vrijwel helemaal plat. Ook dinsdagavond waren er al problemen op het spoor rond de luchthaven. Toen zorgde schade aan een bovenleiding in een van de Schipholtunnels ervoor dat er minder treinen van en naar Schiphol reden.

19 maart '24 ( 9:28)

Minder Intercity's Amsterdam - Eindhoven tot 21:00 vandaag

Tussen Amsterdam Centraal en Eindhoven Centraal rijden dinsdag minder Intercity's als gevolg van een defect spoor, meldt de NS. De vervoerder verwacht dat de situatie duurt tot 21.00 uur.

19 maart '24 ( 7:10)

Rover-Limburg pleit voor maatregelen tegen vertragingen in Heerlen

De afdeling Limburg van reizigersvereniging Rover pleit voor een kleine aanpassing aan een perron op station Heerlen. Die aanpassing zou ervoor moeten zorgen dat treinen meer ruimte hebben om langs het perron te halteren en zou het toenemende aantal vertragingen rond Heerlen kunnen beperken. Dat meldt Rover.

18 maart '24 (15:20)

Rotterdam begint proef met inleversysteem statiegeldbekers

Mensen kunnen vanaf maandag statiegeld terugkrijgen als zij in Rotterdam of op Rotterdam Centraal een speciale statiegeldbeker kopen en inleveren, meldt NS. Het spoorbedrijf, de gemeente Rotterdam en veertien ondernemers in de stad hopen dat deze proef zorgt voor minder wegwerpbekers en afval.