Celstraf voor geweld tegen NS-medewerkers op station Zwolle

Een 20-jarige man die eind januari vijf NS-medewerkers in hun gezicht schopte en sloeg op het station in Zwolle, is gister veroordeelt tot een gevangenisstraf van 14 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. Dit meldt de rechtbank Overijssel.

De rechtbank rekent het de man aan dat zijn extreem gewelddadige gedrag ertoe leidde dat vijf personen lichamelijk en psychisch letsel opliepen. Twee van hen konden zelfs tijdelijk niet werken doordat zij een posttraumatische-stressstoornis (PTSS) opliepen. Hij schopte drie medewerkers tegen hun hoofd en de twee anderen werden in hun gezicht gestompt en geslagen. Het gevecht ontstond nadat de man werd aangesproken op het feit dat hij samen met een ander persoon door het in- en uitcheckpoortje ging.

Strafverzwarende factor

In de strafoplegging neemt de rechtbank Overijssel mee dat de man zich zeer gewelddadig gedroeg tegen mensen die op dat moment een publieke taak vervullen. Dit maakt dat niet alleen het getroffen treinpersoneel, maar ook hun collega’s zich onveilig en belemmerd voelen tijdens hun werk.

10.000 euro schadevergoedering

Naast de gevangenisstraf moet de man zijn slachtoffers in totaal ruim 10.000 euro schadevergoeding betalen. Door het gewelddadig optreden van de man liepen de treinmedewerkers arbeidsinkomsten mis en maakten zij extra zorgkosten. Ook moet de man een vergoeding voor de immateriële schade betalen.

Door: Nationale Transportgids

Lees ook: Medewerkers Keolis mishandeld op station Zwolle-Stadshagen