NS zal 'op termijn' minder moeten gaan rijden, zegt Hoe

De NS kan zonder aanvullende steun niet met deze aantallen treinen blijven rijden. Hierover moet het vervoersbedrijf met het ministerie van Infrastructuur besluiten nemen. zegt minister van Financiën Wopke Hoekstra. Het volhouden van de dienstregeling "lijkt op termijn financieel gezien niet vol te houden", leest de bewindsman in de jaarcijfers van het vervoersbedrijf, waarvan de Staat de enige aandeelhouder is. Hij is met het bedrijf in gesprek over eventuele verdere staatssteun.

De coronacrisis raakt de NS hard; het bedrijf draaide vorig jaar een recordverlies van 2,6 miljard euro. President-directeur Marjan Rintel zegt in een toelichting dat de NS meer geld nodig heeft van de overheid. Over eventuele aanvullende steun is Hoekstra in gesprek, maar "het is aan de NS om de organisatie op termijn weer financieel gezond te maken". Dat is volgens de bewindsman broodnodig. Mensen reizen veel minder met de trein door de coronamaatregelen, en ook de komende jaren verwacht de vervoerder minder reizigers.

Dienstregeling

Over het afbouwen van de dienstregeling moet de NS zelf beslissingen nemen, benadrukt Hoekstra. Dat gebeurt wel in overleg met het ministerie van Infrastructuur. Verder moet het bedrijf aan de slag met bezuinigingen. Een eerder samengesteld pakket moet al 1,4 miljard aan bezuinigingen opleveren. Daardoor zullen ongeveer 2300 banen verdwijnen, zonder dat hierbij gedwongen ontslagen vallen.

Door: ANP