Nieuwe NS-cao biedt werkgelegenheidsgarantie en meer loon

De vakbonden (FNV, VVMC, CNV en VHS) zijn akkoord met het eindbod van NS voor een nieuwe cao. Daarmee is de nieuwe cao een feit. Het akkoord volgt op een ledenraadpleging van de vakbonden over het eindbod. De nieuwe cao doet recht aan het harde werk van collega’s en past ook bij de financieel zware situatie van ons bedrijf. Dit meldt NS.

In de nieuwe cao staat onder andere een loonstijging van in totaal 4 procent, een werkgelegenheidsgarantie tot 1 januari 2025 en een betere regeling om eerder met pensioen te gaan. De cao treedt met terugwerkende kracht per 1 april 2020 in werking en loopt tot 1 juli 2022.

Mensen zijn keihard nodig

“Na lang en intensief onderhandelen ben ik heel blij dat we nu een mooi resultaat hebben bereikt met de vakbonden voor een nieuwe cao", zegt Marjan Rintel, president-directeur van de NS. "Ik ben trots dat we - naast een loonsverhoging - ervoor kunnen zorgen dat alle collega’s die dat willen, bij NS kunnen blijven werken. Zo houden we onze mensen binnenboord. We hebben alle NS'ers keihard nodig in deze moeilijke tijd. Die is niet opeens voorbij, maar dat we er samen de schouders onder kunnen zetten geeft veel vertrouwen voor de toekomst. “

Met de goedkeuring van de afspraken door de leden van de vakbonden is de cao definitief. NS gaat de komende tijd aan de slag met het invoeren van de nieuwe afspraken. De cao treedt met terugwerkende kracht per 1 april 2020 in werking en loopt tot 1 juli 2022.

Door: Nationale Transportgids
Beeld: NS