Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Werkzaamheden ProRail aan spoorwegviaduct A15 Gorinchem

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Spoorbeheerder ProRail werkt tot en met zondag 3 januari aan een spoorwegviaduct op de Betuweroute in de buurt van Gorinchem. Door een ‘slappe bodem’ is er grondverzakking van enkele millimeters. Aannemers Soil ID, Boonzaaijer, Kandt en Mammoet brengen daarom een ondersteuningsconstructie aan onder het viaduct langs de A15 en over de MerwedeLingelijn. Dit meldt ProRail.

Tijdens onderhoudsnachten op 2 en 3 januari wordt het dek van het viaduct enkele millimeters opgevijzeld, zodat de nieuwe constructie goede ondersteuning kan bieden. Hierdoor wordt schade aan het viaduct voorkomen en beperkt ProRail zo veel mogelijk de hinder voor het treinverkeer tot er een permanente oplossing is gevonden voor de verzakking.

Veengrond verzakking

In Nederland is de ondergrond van het spoor niet op alle plekken hetzelfde. Zo hebben we kleigrond, zandgrond en veengrond. Rond Gorinchem is veel water en is er veengrond. In combinatie met veel water kan veengrond verzakken. Wanneer het ene stuk grond iets sneller zakt dan een ander stuk grond ontstaan er hobbels. Dat kan bijvoorbeeld ook in je achtertuin gebeuren met terrastegels of op de snelweg.

Inspectie met meettreinen

ProRail inspecteert het Nederlandse spoor continu. Bij de inspecties wordt ook gekeken naar de ligging van het spoor. Dat doet het bedrijf met speciale meettreinen. De plekken waar er meer kans is op verzakking zijn bekend en daar worden maatregelen genomen, zodat het spoor veilig berijdbaar blijft. Op plaatsen waar de grond is verzakt, herstelt ProRail het spoor weer met extra ballast, de stenen onder het spoor.

Door: Nationale Transportgids

23 april '24 (16:00)

Alleen op vier grootste stations kan nog gepind worden

Alleen op de vier grootste stations Amsterdam Centraal, Rotterdam Centraal, Utrecht Centraal en Den Haag Centraal zijn nog werkende pinautomaten te vinden, meldt de NS. De spoorwegmaatschappij heeft uit voorzorg de overige 24 van de in totaal 42 geldautomaten tijdelijk gesloten vanwege recente plofkraken op station Amsterdam Zuid en station Delft.

23 april '24 (14:15)

Verkoop van Duitse NS-dochteronderneming Abellio

NS verkoopt zijn dochterbedrijf Abellio Duitsland aan de Duitse spooronderneming BeNEX, maakte het spoorwegbedrijf dinsdag bekend. Daarmee zijn de laatste activiteiten van NS in het buitenland beëindigd. Het bedrijf wil zich volledig gaan richten op de Nederlandse reiziger, zowel voor binnenlands als internationaal treinverkeer.

23 april '24 ( 9:00)

Rover ontvangt 120 klachten over nieuwe samenreiskorting NS

Reizigersorganisatie Rover heeft in de afgelopen twee weken 120 klachten ontvangen over de nieuwe regels voor samenreiskorting van de NS. Reizigers klagen onder meer over "administratieve rompslomp, gebrek aan flexibiliteit en extra kosten".

23 april '24 ( 7:16)

Aangepaste dienstregeling rond Amsterdam Centraal in meivakantie

Spoorwegbeheerder ProRail voert van maandag 29 april tot en met zaterdag 4 mei 2024 werkzaamheden uit aan enkele spoorbruggen en sporen op en nabij station Amsterdam Centraal en op het traject Amsterdam Centraal-Amsterdam Bijlmer ArenA. Hierdoor kunnen daar in deze periode minder treinen rijden. Dat meldt NS.

19 april '24 (11:30)

NS-personeel spreekt reizigers zaterdagavond toe tijdens actie

NS-medewerkers spreken reizigers zaterdagavond toe, tijdens de drie minuten dat treinen stilstaan en stationswinkels sluiten als actie tegen geweld. Het omroepbericht is te horen in alle 190 stilstaande treinen en stations, om 22.30 uur. Het is op dat tijdstip precies een week geleden dat een groep jongeren een hoofdconductrice van de NS mishandelde.

19 april '24 ( 9:04)

NS-stationswinkels sluiten zaterdagavond de deuren

Zaterdag 20 april 2024 staan niet alleen de treinen om 22.30 uur drie minuten stil. Ook alle NS-stationswinkels gaan op dat tijdstip dicht. Daarover bericht NS.

18 april '24 (13:45)

ProRail: ook in 2024 veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie het donderdag gepresenteerde jaarverslag over 2023.

18 april '24 (11:30)

Extra NS-treinen op Koningsdag

Op Koningsdag, 27 april, rijden de treinen van de NS volgens de speciale Oranjedienstregeling. Naar veel steden rijden dan meer treinen dan gebruikelijk, die ook nog langer zijn. Ook is er meer NS-personeel op de been.

17 april '24 (12:00)

Qbuzz zet treinen, trams en bussen 3 minuten stil na mishandeling conductrice NS

Vervoerder Qbuzz zet zaterdag zijn treinen, trams en bussen drie minuten stil. Dat meldt Qbuzz woensdag. Onder meer U-OV, dat het openbaar vervoer in de regio Utrecht verzorgt, valt onder Qbuzz.

15 april '24 (15:45)

Bijna honderd miljoen voor elektrificeren twee dieselspoorlijnen in Overijssel en Gelderland

Het kabinet heeft bijna 100 miljoen euro vrijgemaakt om twee spoorlijnen in de provincies Overijssel en Gelderland te elektrificeren. Tussen Almelo en Hardenberg en tussen Zutphen en Oldenzaal rijden nu nog dieseltreinen. Het is de bedoeling dat het spoor hier binnen enkele jaren een bovenleiding krijgt, zodat er elektrisch aangedreven treinen kunnen rijden.