Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

De mooiste verbouwde stations van Nederland - onze favorieten op een rij

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 14 min
location_on [xx]km
Om het stijgende aantal treinreizigers - in normale tijden -  in Nederland het hoofd te kunnen bieden,  wordt al jaren gewerkt aan de bouw en verbouw van Nederlandse stations. Samen met ProRail en gemeenten werkt NS aan het toekomstbestendig maken van deze plekken. Maar hoe komen deze nieuwe stations tot stand?  De Nationale Transportgids wil graag weten hoe het zit en vertelt hoe Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal, Utrecht Centraal en Arnhem Centraal de afgelopen jaren een heel nieuw uiterlijk kregen. 

Rotterdam  Centraal – opening 2014

Op 13 maart 2014 werd het nieuwe station Rotterdam Centraal, ook wel  'Station Kapsalon, Puntzak of Haaienbek'  genoemd, geopend door koning Willem-Alexander. Het gebouw onder architectuur van Benthem Crouwel Architekten, Meyer en Van Schooten, en West 8 moest het eerste Station Rotterdam Centraal vervangen.  Dat werd in 2007 gesloten en een jaar later gesloopt. In de nieuwbouw zijn wel enkele historische elementen uit het oude stationsgebouw uit 1957 van architect Sybold van Ravesteyn teruggekomen. Onder andere de letters ‘Centraal Station’ en de originele klok op de voorgevel verwijzen daar naar.  Het vernieuwde Rotterdam Centraal werd in 2015 uitgeroepen tot Beste Gebouw van het Jaar en verwerkt dagelijks zo’n 170.000 reizigers.

 

Arnhem Centraal -  opening 2015

Het vernieuwde station Arnhem Centraal werd op 19 november 2015 officieel geopend. Dat mocht ook wel na bijna twintig jaar bouwen! Het huidige stationsgebouw, het vierde station op die plaats, werd ontworpen door Ben van Berkel van architectenbureau UNStudio. Opvallend in het ontwerp zijn de golvende lijnen van de stationshal - die overigens zo ingewikkeld was om te maken dat het project bijna twee keer sneuvelde. Uiteindelijk werd een scheepsbouwer uit Groningen bereid gevonden een stalen frame te maken voor de hal. Behalve de constructie van de stationshal ging er meer mis. Een tijdelijke looptunnel stortte in, mensen werden onwel van een lijmlucht en bij graafwerkzaamheden werd een gasleiding geraakt. Het project Arnhem Centraal werd in 1997 gestart en in 2008 bleek dat de kosten die begroot waren op 65 miljoen waren opgelopen tot 90 miljoen. Het futuristische Arnhem Centraal wordt in de volksmond ook wel ‘De Gletsjer’, ‘De Golf’ of ‘De Walvis’ genoemd.

Den Haag Centraal – opening 2016

Toenmalig staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) en de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen openden op 1 februari 2016 het vernieuwde Den Haag Centraal. Het station moest op de schop omdat het niet langer voldeed aan de eisen van een functioneel knooppunt van openbaar vervoer anno 2016. In het kader van de zogeheten Nieuwe Sleutelprojecten, een programma vanuit het ministerie van Infrastructuur en Milieu, werd het station daarom ingrijpend vernieuwd. Het station kreeg vier gelijkwaardige ingangen en een transparant uiterlijk. Dat is vooral zichtbaar in het bijzondere glazen dak van Benthem Crouwel Architekten. Het dak met een oppervlakte van 100 bij 120 vierkante meter bestaat uit honderden ruitvormige glazen platen die rusten op slechts acht dikke stalen kolommen, die elk weer ontspruiten in vier dragende balken. Voor het assembleren van de acht dragende kolommen werd een team van lasspecialisten ingevlogen. Hoe de bouw van het nieuwe dak in z'n werk ging, zie je hier

Utrecht Centraal -  opening 2016

Het belangrijkste knooppunt van de spoorlijnen in Nederland, Utrecht Centraal, werd op 7 december 2016 officieel heropend. Vanaf het jaar 2000 werden er plannen gemaakt om het station uit te breiden en toekomstbestendig te maken voor zo’n 100 miljoen reizigers per jaar. Bij de verbouwing in Utrecht werd onder andere het vloeroppervlak van de stationshal uitgebreid van 8.000 naar 25.000 vierkante meter, werd het aantal wissels teruggebracht van 186 naar 60 en de perrons verbreed. Net als het station in Rotterdam en Den Haag tekende ook hier Benthem Crouwel Architecten het ontwerp van het station. Zij zorgden ervoor dat de nieuwbouw geen lappendeken werd van verschillende stijlen, maar wisten juist één uniforme stijl te ontwikkelen die je in alle nieuwbouwprojecten op het station terugziet.

Groningen -  opening 2023?

Station Groningen, ook wel Groningen Hoofdstation genoemd, is een van de stations die op dit moment wordt verbouwd en waarvan verwacht wordt dat het in 2023 open gaat. Voor het zo ver is, moet er nog veel gebeuren. Om het station toekomstbestendig te maken, zijn aanpassingen nodig aan het spoor, het station en de stationsomgeving. Een nieuw te bouwen tunnel moet de twee delen van de stad verbinden en herbergt eveneens een grote fietsenkelder. Eyecatcher van het nieuwe station Groningen wordt het monumentale stationsgebouw uit 1866. De grote stationshal wordt straks weer de logische in- en uitgang van het station. Bekijk hier de plannen voor het nieuwe station Groningen. 

Door: Nationale Transportgids
Bronnen: NS, ProRail, Wikipedia, NOS, AD, BNA, deingenieur.nl, nu.nl
Beeld: Pixabay

14 juli '25 (14:56)

Toch geen akkoord tussen NS en vakbond, spoorstakingen niet uitgesloten

Tussen de NS en de vakbonden is er toch geen deal gesloten. Het eindbod voor de cao van NS is afgewezen door leden van vakbond VVMC. Of er nu nieuwe stakingen komen, is nog niet duidelijk. NS-personeel legde de afgelopen tijd meerdere keren hun werk neer. Dit had grote gevolgen voor de dienstregeling in Nederland. Dat meldt Hart van Nederland.

14 juli '25 (14:06)

Trams naar Mall of the Netherlands gaan vanwege de drukte vaker rijden

De trams rondom Westfield Mall of the Netherlands in Leidschendam gaan in 2026 vaker rijden. Dit gaat vooral om tramlijnen 2 en 6. Dat meldt Omroep West.

14 juli '25 (11:52)

NS-stakingen ten einde, leden CNV accepteren eindbod voor nieuwe cao

Leden van CNV hebben ingestemd met het eindbod van de NS voor een nieuwe cao. Vakbond CNV heeft dit maandag 14 juli bekendgemaakt. Dat meldt Hart van Nederland.

14 juli '25 (10:47)

Oude NS-wagons mogelijk omgebouwd tot noodhospitaals Defensie

Defensie en de NS praten over een mogelijke verkoop van oude treinwagons, die omgebouwd kunnen worden tot noodhospitaals voor gewonde militairen. Dat heeft een woordvoerder van de NS bevestigd na berichtgeving door het AD.

14 juli '25 (10:45)

Geen treinen tussen Beilen en Groningen na ongeluk tussen auto en trein

Er rijden tot tenminste 16.15 uur geen treinen tussen Beilen en Groningen door een ongeluk op het spoor. Vlakbij Assen, tussen Loon en Taarlo, is maandagochtend 14 juli een trein op een auto gebotst. Dat meldt RTV Drenthe.

14 juli '25 ( 8:50)

Vernieuwd station Groningen geopend met ontbijt

Na 64 dagen en nachten hard werken kunnen reizigers weer gebruikmaken van het vernieuwde station Groningen. Twee van de vier te behalen mijlpalen voor de complete verbouwing zijn nu daadwerkelijk in gebruik: de reizigerspassage en de doorkoppeling van het station. Dit heuglijke feit werd zondag 13 juli 2025 gevierd met een ontbijt in de nieuwe reizigerspassage. Dat meldt ProRail.

11 juli '25 (13:03)

Eerste fase uitbreiding fietsenstalling Schiedam Centrum afgerond

De uitbreiding van de onbewaakte fietsenstalling bij station Schiedam Centrum ligt op schema. Vrijdag 11 juli 2025 wordt het eerste deel van de werkzaamheden voltooid. Dan is ongeveer de helft van de stalling opnieuw ingericht met dubbellaagse fietsenrekken. Deze eerste uitbreiding zorgt al voor ruim driehonderd extra plekken voor reizigers. Dat meldt ProRail.

10 juli '25 (15:56)

Enkele dagen geen treinen in en rond Groningen

Reizigers in en rond Groningen moeten van donderdag 10 juli tot zondag 13 juli 2025 rekening houden met meer reistijd door spoorwerkzaamheden. Op deze dagen rijden in de hele provincie geen treinen maar bussen. Treinen stoppen in Assen. Vanaf de Drentse hoofdstad rijden bussen naar Groningen. De werkzaamheden die ProRail uitvoert zijn onderdeel van de laatste fase van het grootschalige project dat al negen weken duurt. Dat meldt ProRail.

10 juli '25 (13:57)

Roze Maandag: ICNGay vervoert reizigers naar Tilburg

Maandag 21 juli 2025 rijdt de Intercity Nieuwe Generatie (ICNG), de nieuwste trein van NS, voor het eerst als Roze Maandag Express van Rotterdam Centraal naar Tilburg. Speciaal daarvoor zal deze ICNG worden omgedoopt tot ‘ICNGay’. Dat meldt NS.

10 juli '25 (13:45)

Eurostar voegt vijfde trein toe op traject Amsterdam - Londen

Eurostar presenteert vanaf dinsdag 16 december 2025 een vijfde rechtstreekse treinverbinding per dag van Amsterdam naar Londen. Deze extra rit gaat beide kanten op. Dat meldt Travelpro.