Tarieven treinkaartje NS omhoog door verwachte inflatie

Met ingang van 1 januari 2021 verhoogt NS de prijzen van kaartjes en abonnementen met gemiddeld 1,5 procent, het verwachte inflatiecijfer van 2021 (bron: CPB). Kosten die NS maakt, bijvoorbeeld voor onderhoud van materiaal, worden namelijk door inflatie hoger. NS corrigeert elk jaar de tarieven op basis van de verwachte inflatie. Dit meldt NS.

 

De tarieven voor tweedeklas reizen (zowel enkele reis als dagretour) worden per 1 januari 2021 gemiddeld 1,5 procent hoger. De prijs van eersteklas reizen stijgt volgend jaar gemiddeld met 2,6 procent, nadat twee jaar op rij de tarieven voor eersteklas niet verhoogd zijn.

Internationaal reizen

Ook de tarieven van internationale treinreizen worden met gemiddeld 1 procent verhoogd. De Early Bird-tarieven voor de Intercity Brussel en de goedkope en meest verkochte tickets voor bestemmingen naar Duitsland die vallen onder de Sparpreise blijven in 2021 in prijs gelijk. Zo blijft er een aantrekkelijk alternatief ten opzichte van de auto en vliegtuig.

OV-fiets

NS is van plan om het tarief van de OV-fiets te verhogen, van €3,85 naar €3,95 per 24 uur. De laatste indexatie voor OV-fiets was in 2017. Dit voorstel, inclusief een aantal voorgestelde wijzigingen in de algemene voorwaarden van de OV-fiets, heeft voorgelegd aan de reizigersorganisaties. NS is nog in afwachting van hun advies over de OV-fiets.

Door: Nationale Transportgids
Beeld: NS