Spoorbrug bij Zutphen dicht door werkzaamheden ProRail

Van zaterdag 17 tot en met maandag 26 oktober werkt ProRail aan het spoor tussen Apeldoorn en Zutphen en tussen Dieren en Zutphen (vanaf de Molenweg, De Hoven). Hierdoor rijden er deze periode geen treinen. Van 17 t/m 21 oktober is de brug afgesloten voor auto’s en treinverkeer. Van 22 t/m 26 oktober heeft het wegverkeer maximaal tien minuten wachttijd bij de brug. Dit meldt ProRail.

De hefbrug bij Zutphen ligt over de rivier de IJssel en is onderdeel van de IJsselbrug en de spoorlijn. Naast de IJsselbrug ligt ook een wegbrug die onderdeel is van de Kanonsdijk. Deze weg is de verbinding tussen de N345 en het centrum van gemeente Zutphen en vice versa. In beide bruggen zit een beweegbaar deel, een zogenaamde hefbrug. De hefkabels die de hefbrug van het spoorgedeelte omhoog trekken zodra scheepvaart de brug passeert, zijn aan vervanging toe.

Tijdens de werkzaamheden kunnen fietsers en voetgangers kunnen de oude IJsselbrug wel passeren. Wel wordt het voetgangerspad tijdelijk afgesloten. Voetgangers worden dan omgeleid via het fietspad. Van zaterdag 17 oktober tot en met woensdag 21 oktober is de brug afgesloten voor diverse werkzaamheden. Via borden wordt een omleiding ingesteld. Er rijden geen treinen. In deze periode is de scheepvaart ook gestremd.

Scheepvaart

Vanaf donderdag 22 tot maandag 26 oktober is scheepvaart weer mogelijk. Een brugwachter opent de brug als er schepen langs willen. De opening van de hefbrug duurt maximaal tien minuten. Als de opening langer dan tien minuten gaat duren, sluit de brugwachter de brug zodat het wegverkeer weer door kan rijden.

Door: Nationale Transportgids
Beeld: ProRail