Onderhoudsmedewerkers SIG-trams liepen zeer gering risico door Chroom-6

De onderhoudsmedewerkers die de afgelopen jaren onderhoudswerkzaamheden hebben uitgevoerd aan SIG-trams waar Chroom-6 in de conservering aanwezig bleek te zijn, hebben een verwaarloosbaar tot zeer gering gezondheidsrisico gelopen. Dat concludeert adviesbureau Caesar Consult na uitgebreid onderzoek. De medewerkers zijn deze week over de uitkomsten van het onderzoek bijgepraat. Dit meldt de Provincie Utrecht.

In mei 2019 bleek uit een snel test dat er mogelijk Chroom-6 zit in de conservering van de SIG-tramstellen die eigendom zijn van de provincie Utrecht. De provincie en onderhoudsfirma Stadler hebben daarop de werkzaamheden aan de tramstellen meteen laten stilleggen en gezamenlijk opdracht gegeven tot grondig onderzoek.

Uitkomsten

Het onderzoek heeft meerdere fases doorlopen maar uiteindelijk kwam men tot de conclusie dat de blootstelling aan Chroom-6 bij onderhoudswerkzaamheden in de tramwerkplaats verwaarloosbaar tot zeer laag was, en ruimschoots onder de norm lag. De kans dat werknemers hierdoor blijvende gezondheidsschade hebben opgelopen is dus verwaarloosbaar tot zeer gering.

Voor meer informatie over het onderzoek, zie de website van de Provincie Utrecht.

Door: Nationale Transportgids