Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Vorig jaar minder overtreders op water beboet, maar meer dan voor corona

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
Vorig jaar minder overtreders op water beboet, maar meer dan voor corona
Er zijn vorig jaar minder boetes uitgedeeld voor overtredingen op het water. Handhavers schreven in 2021 bijna 3800 boetes uit, zo'n 20 procent minder dan een jaar eerder. Wel lag het aantal boetes nog altijd hoger dan in de jaren voor corona. Dat blijkt uit een analyse van ANP/LocalFocus op basis van cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

In de cijfers gaat het om alle boetes die zijn uitgedeeld aan overtreders op het water. In 2020, het eerste coronajaar, werden ruim 4800 duizend boetes uitgedeeld. In de jaren voor corona lag dat aantal beduidend lager.

730.00 euro aan boetes

Er werd in totaal 730.000 euro aan boetes geïnd. Vier op de tien boetes werden uitgedeeld aan snelheidsovertreders. Ook zijn er relatief veel boetes uitgedeeld voor het ontbreken van een dodemansknop, voor varen met een boot waar te weinig reddingsvesten aanwezig zijn en voor varen zonder vaarbewijs.

Vrijwel overal in Nederland werden minder boetes op het water uitgedeeld dan in 2020. Alleen in Overijssel (stijging van 4 procent) steeg het aantal betrapte overtreders licht. In de provincies Groningen en Utrecht was juist sprake van een halvering van het aantal boetes.

Op gemeenteniveau telde Amsterdam de meeste boetes: 467. Ook in de gemeente Steenwijkerland, waar Giethoorn onder valt, werden veel boetes uitgedeeld. Daarnaast telden ook Wijdemeren, waar de Loosdrechtse Plassen in liggen, en het waterrijke Súdwest-Fryslân veel boetes.

Coronapandemie

In hoeverre de stijging van het aantal boetes in de afgelopen twee jaar veroorzaakt wordt door de coronapandemie valt niet met zekerheid te zeggen. Volgens Jeroen van den Heuvel, hoofd van de afdeling watersport van brancheorganisatie HISWA-RECRON, zijn tijdens de coronacrisis wel veel meer mensen het water op gegaan. "Zowel het gebruik van bestaande vaartuigen als de aanschaf van nieuwe vaartuigen is ontzettend toegenomen", aldus Van den Heuvel. "Naar onze beleving kwam dit enerzijds doordat mensen tijdens corona besloten om in Nederland op vakantie gaan, en omdat je op een boot goed kan voldoen aan de coronamaatregelen."

Door: ANP

06 juni '23 (11:34)

Boete van 750.000 euro voor scheepsbrandstof met te hoog chloorgehalte

Een in de Amsterdamse haven werkzame brandstoffenhandelaar (bedrijf) betaalt het Openbaar Ministerie (OM) een boete van 750.000 euro en 1.250.000 euro ter ontneming van wederrechtelijk genoten voordeel voor het overtreden van het Besluit organisch-halogeengehalte van brandstoffen (Bohb). Dit besluit verbiedt het samenstellen van brandstoffen met behulp van stoffen met een chloorgehalte (gehalte aan organische halogeenverbindingen) hoger dan 50 mg/kg. Dit meldt het OM.

02 juni '23 ( 8:22)

Autobrug Holwert kan door nieuwe problemen nog niet worden vrijgegeven

De autobrug in de haven van het Friese Holwert kan nog altijd niet op de normale manier worden gebruikt. Hoewel problemen waar Rijkswaterstaat op stuitte inmiddels zijn verholpen, doken er in de nacht van donderdag op vrijdag weer nieuwe problemen op, meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat vrijdagochtend. Daardoor kan de brug nog steeds niet worden vrijgegeven. De kraan die als noodoplossing was neergezet om de brug te bedienen, blijft daarom nog steeds staan.

01 juni '23 (10:07)

Rederij Wagenborg schrapt diensten naar eilanden

De veerdienst Wagenborg schrapt voor de rest van dit jaar een flink aantal afvaarten naar Ameland en Schiermonnikoog, bevestigt directeur Ger van Langen donderdag berichtgeving door de Leeuwarder Courant. De reden daarvoor is dat de vaargeulen niet meer breed en diep genoeg zijn en schepen elkaar om die reden niet goed meer kunnen passeren.

01 juni '23 ( 8:52)

Europa verscheept 1,1 miljoen ton overtollig steenkool

Europa heeft dit jaar grote hoeveelheden steenkool naar het buitenland verscheept. Vanwege de energiecrisis door de oorlog in Oekraïne werd vorig jaar juist nog veel steenkool geïmporteerd, maar nu zijn grote hoeveelheden van die fossiele brandstof overtollig geworden. Volgens persbureau Bloomberg gaat het dit jaar al om ruim 1,1 miljoen ton steenkool dat onder meer is gegaan naar landen als Marokko, Senegal, Guatemala en India.

01 juni '23 ( 8:07)

Autobrug Holwert werkt nog niet naar behoren; noodoplossing blijft staan

De autobrug in de haven van het Friese Holwert kan ondanks een reparatie nog niet op de normale manier worden gebruikt. In de nacht van woensdag op donderdag is getest of de brug weer veilig werkte, maar volgens Rijkswaterstaat is daarbij gebleken dat de veiligheidssensoren van de autobrug nog niet betrouwbaar genoeg zijn afgesteld. De kraan die als noodoplossing was neergezet om de brug te bedienen, blijft daarom ook donderdag nog staan.

31 mei '23 ( 7:41)

Arnhem gaat tot 380 extra vluchtelingen opvangen op schepen

Arnhem gaat 360 tot 380 extra vluchtelingen opvangen. Dit in reactie op de toenemende asielcrisis in Nederland. Deze mensen, die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld, krijgen per direct onderdak op de Rijnkade. Hier worden deze week twee extra opvangschepen geplaatst. Dit meldt de gemeente Arnhem. 

31 mei '23 ( 7:25)

ILT presenteert landelijk beeld staat van primaire waterkeringen in Nederland

Het rapport over de primaire waterkeringen van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is vandaag naar de Tweede Kamer verstuurd. Daarin staat welke Nederlandse primaire waterkeringen wel en welke niet voldoen aan de wettelijke veiligheidsnormen. In uiterlijk 2050 moeten alle keringen aan die normen voldoen. Dit meldt ILT. 

30 mei '23 ( 9:47)

Eerste schip kan over anderhalf jaar door de Nieuwe Sluis Terneuzen

Eind 2024 vaart het eerste schip door de Nieuwe Sluis Terneuzen. De realisatiefase wordt in het vierde kwartaal van 2023 afgerond. Later dan gepland. Dit meldt Rijkswaterstaat.

30 mei '23 ( 7:52)

Veerdienst naar Ameland hervat na storing autobrug

De veerdienst tussen het vasteland en Ameland is dinsdagmorgen hervat. Door problemen met de autobrug in de haven van Holwert konden reizigers met een auto maandagavond niet van boord en werden ze teruggebracht naar Ameland, waar ze noodgedwongen de nacht door hebben gebracht.

26 mei '23 (10:34)

Werkbezoek Koning Willem-Alexander aan Scheepvaart en Transport College

Koning Willem-Alexander brengt op woensdagochtend 7 juni samen met minister Dijkgraaf van Onderwijs een werkbezoek aan het Scheepvaart en Transport College (STC) in Rotterdam. Het werkbezoek staat in het teken van het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Tijdens het bezoek komen thema’s aan bod zoals de aansluiting van het mbo op de arbeidsmarkt, samenwerkingen met het bedrijfsleven en de bijdrage die het mbo kan leveren aan de innovatie en energietransitie in de scheepvaart. Dit meldt het Koninklijk Huis.