Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Lage waterstanden Rijn, Maas en IJssel veroorzaken hinder vrachtvaart

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Lage waterstanden Rijn, Maas en IJssel veroorzaken hinder vrachtvaart
Waterstanden in de Rijn, de Maas en de IJssel zijn een stuk lager dan normaal gesproken. Heel Europa kampt met droogte door hitte waardoor waterwegen moeilijker bevaarbaar zijn. Er geldt daarom een landelijk advies om rekening te houden met beperkte vaarmogelijkheden. Dit meldt Rijkswaterstaat. 

Droogte

Eerder deze maand kwamen er vergelijkbare berichten uit Italië. De rivier de Po zou kampen met grootschalige verzilting en drooglegging door de aanhoudende recordtemperaturen. Ook Nederlandse rivieren hebben hier last van. Droge rivieren betekenen verminderde vaardiepte voor vrachtschepen. Rijkswaterstaat probeert samen met de waterschappen het peil op een gewenst niveau te houden door water te besparen of de aanvoer te vergoten. Toch moet de scheepvaart rekenen op aanhoudende beperkingen deze zomer.

Hulpmiddelen 

Het hangt af van de rivier in hoeverre hulpinstanties kunnen bijspringen. Op gedeeltes van de Maas en de Nederrijn kunnen stuwen, sluizen en pompgemalen nuttige hulpmiddelen zijn. Ook de IJssel kan worden beheerst met een stuw bij Driel. De Rijn en de Waal stromen daarentegen vrijuit richting zee. Door het ontbreken van stuwen of sluizen zijn deze rivieren daarom aan hun lot overgelaten.

Schippers krijgen actuele informatie van Rijkswaterstaat over de grootste knelpunten op het water. Ook worden ze geadviseerd over de maximale hoeveelheden vracht die ze veilig kunnen vervoeren.

Door: Nationale Transportgids 

18 maart '24 (17:15)

Kort geding eigenaar Fremantle Highway en ILT vanwege transport naar China

De eigenaar van het door brand beschadigde transportschip Fremantle Highway heeft een kort geding aangespannen tegen de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Die eigenaar, het Nederlandse bedrijf Koole, wil het schip naar China transporteren voor reparatie en verkoop aan een Chinese werf. De ILT geeft geen toestemming omdat de toezichthouder het schip beschouwt als afval en het niet naar China getransporteerd mag worden aangezien China geen lid is van de OESO-landen.

15 maart '24 (14:00)

Franse werf Naval gaat vier onderzeeboten bouwen voor Defensie

De Franse botenbouwer Naval Group mag van het kabinet vier nieuwe onderzeeboten gaan bouwen voor Defensie, zo heeft staatssecretaris Christophe van der Maat bekendgemaakt bij de marine in Den Helder. De onderzeeërs worden voorzien van de nieuwste technologie en een krachtig nieuw wapensysteem. Zo kunnen straks kruisraketten worden afgeschoten van onder water tot ver achter de kustlijn.

15 maart '24 (13:06)

Van der Maat 'houdt hoofd koel' bij besluit over onderzeeboten

Staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie) zegt het "hoofd koel te houden" bij het besluit over de nieuwe onderzeeboten. Het demissionaire kabinet houdt zich volgens hem aan de spelregels die zijn afgesproken. "Daar is hard aan gewerkt", zei hij voorafgaand aan de ministerraad. De bewindsman benadrukt "zorgvuldig" te werk te gaan bij deze miljardeninvestering. Het kabinet besluit vrijdag over de gunning van de bouw, waarvoor drie werven in de running zijn.

15 maart '24 ( 8:12)

Overnachtingshaven bij Spijk officieel geopend

Woensdag 14 maart 2024 heeft demissionair minister Mark Harbers van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de overnachtingshaven bij het Gelderse dorp Spijk officieel geopend. Dit gebeurde in het bijzijn van Rijkswaterstaat en regionale bestuurders. Daarover bericht Rijkswaterstaat.

14 maart '24 ( 8:46)

Kabinet: uitstel gunning onderzeeboten zou ''desastreus'' zijn

Vertraging bij de aanbesteding van de nieuwe onderzeeboten zou "desastreus" zijn, zegt demissionair staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie). Uitstel verhoogt het risico dat Nederland zonder onderzeeboot komt te zitten.

13 maart '24 (11:22)

Schepen mijden massaal Rode Zee door aanvallen Houthi's

Het aantal schepen dat om Kaap de Goede Hoop in Zuid-Afrika vaart, is met 85 procent gestegen sinds de eerste helft van december, meldt directeur Steve Gordon van onderzoeksbureau Clarksons. Veel bedrijven varen tegenwoordig om via Zuid-Afrika omdat Houthi-rebellen uit Jemen regelmatig schepen in de Rode Zee aanvallen.

12 maart '24 (16:06)

Defensie bestelt nieuwe onderzeeërs bij Naval Group en IHC

Een miljardenorder van Defensie voor vier nieuwe onderzeeboten gaat naar een consortium onder leiding van het Franse Naval Group. Dat bevestigen Haagse bronnen na een bericht van RTL Nieuws. Het definitieve besluit wordt vrijdag genomen in de ministerraad.

12 maart '24 ( 8:04)

Sleephopperzuigers brengen zand naar Texel Zuidwest

Afhankelijk van de weersomstandigheden start Rijkswaterstaat komende week met het onderhoud van het strand van Texel Zuidwest. Deze week is begonnen met de voorbereidingen voor de werkzaamheden. Daarover bericht Rijkswaterstaat.

08 maart '24 (14:45)

Demissionair minister Adema wil visserij toekomst bieden

Demissionair minister Piet Adema (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) wil de Noordzeevisserij toekomstperspectief bieden omdat die sector met grote uitdagingen kampt door bijvoorbeeld hoge brandstofprijzen en de bouw van windparken op zee. Volgens Adema is er ruimte nodig voor vissers op de Noordzee en grotere wateren, waaronder de Waddenzee, Zuidwestelijke Delta en het IJsselmeer en moet het maatschappelijk belang van voedselwinning op zee worden gewaarborgd.

07 maart '24 ( 9:30)

Scheepsbouwer Damen wil onderzeeër ook exporteren

Scheepsbouwer Damen wil de onderzeeërs die het bedrijf ontwikkelt voor de Nederlandse marine ook aan Canada aanbieden. Het Gorinchemse bedrijf heeft hierover overeenstemming bereikt met Saab-Kockums, dat meewerkt aan de nieuwe duikboten. Door de onderzeeërs te exporteren, verwacht Damen de kansen op het scheppen van banen en meer inkomsten voor de Nederlandse marinebouw te vergroten.